Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Jakab Andrea részt vett egy téli olimpián is, de… kit érdekel?!

Czimbalmos Ferenc-Attila január 11, 2019 Sport

Jakab Andrea a dobogó bal oldalán Inzellben / Fotó: Facebook

Jakab Andrea a marosvásárhelyi futókorcsolyázás egyik legsikeresebb képviselője, ugyanis a sok országos bajnoki cím és nemzetközi versenyeken elért kiváló eredmények mellett, sikeresen részt vett az 1997-es Sundsvall-i (Svédország) Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, majd a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpián is Romániát képviselve. Andreát tavaly novemberben a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában megtartott Közösség értékei elnevezésű rendezvényen ismertem meg, majd elbeszélgettünk a sportpályafutásáról.

Jakab Andrea / Fotó: Facebook

Édesapja, majd Coroș László voltak az első edzői

– Már 5 évesen tudtam korcsolyázni édesapámnak köszönhetően, hiszen a téli időszakokban gyakran vitt a hajdani korcsolyapályára. Miután 6 évesen nem fogadtak be a Mureșul korcsolya-szakosztályához, mivel túl kicsinek véltek, 7 évesen Coroș László bevett a korosztályos csapatába, ahol jól megtanultam korcsolyázni.

A marosvásárhelyi Jégcsarnok, melynek helyén levő jégpályán több generáció tanult meg sikeresen gyorskorcsolyázói

– Mikor érte el az első eredményeket hazai szinten?
– Még abban az évben kijutottam az országos gyorskorcsolya-bajnokságra, ahol a korosztályomban az első öt között végeztem. A következő év nyarán az országos görkorcsolya-bajnokságon 3. lettem, azon év telén pedig megszereztem a korosztályos országos bajnoki címet.

– A 2002-es téli olimpiáig hosszú és göröngyös volt az út. De addig hazai szinten milyen eredményeket ért még el?
– Sok országos bajnoki címet szereztem és hazai rekordot döntöttem meg az évek során. A gyorskorcsolyában négy női táv van, amelyből az 1000, 1500 és 3000 méteren országos rekordot állítottam fel.

A jelenlegi meg befejezetlen jégcsarnok a hajdani korcsolyapálya helyere épült

A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia után hagyta abba. Miért?

– Sikereinek és főleg a sok munkának köszönhetően jutott ki a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiára, amely sportpályafutásának legkiemelkedőbb sikere volt mindamellett, hogy 1997-ben Romániát képviselve sikeresen részt vett a Sundsvall-i (Svédország) Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is. Milyen volt azon időszak?
– Amikor kijutottam a 2002-es Salt Lake City-i Téli Olimpiai Játékokra, nagyon fel voltam bőszülve az akkori rendszerre, édesapám próbált is meggyőzni, hogy ne menjek ki Amerikába a világversenyre, inkább hagyjam abba a sportolást. Az olimpia után teljesen szakítottam a versenysporttal…

– Miért? Nem volt meg a tisztelet ön, vagy az akkori sportolók iránt?
– Inkább anyagi problémák merültek fel: ígértek valami anyagiakat és felszereléseket, de a felsőbb vezetők nem tartották be a szavukat. Ettől nagyon meg tudtam csömörölni!

– A tartozásokat idővel kifizették?
– Igen. Lejárt a szezon márciusban, de csak októberben egyenlítették tartozásukat, miután az egész nyár lejárt és nem edztem semmit. Akkor határoztam el, hogy nincs értelme újrakezdeni a gyorskorcsolyázást – sőt még a görkorcsolya-bajnokságban sem vettem részt azon nyáron –, hiszen beláttam, hogy a szakszövetségnek, a vezetőknek csak ,,ennyire” voltam fontos. Ha őket nem érdekelte, sajnos már engem sem érdekelt a korcsolyázás, habár feláldoztam a gyermekkorom és az ifikorom, hogy sikeres sportoló legyek! De nem bántam meg, hiszen bejártam a világot, sok szép helyen megfordultam, sikereket értem el…

– Keserű szájíze van ezek után. Mindezek a problémák az eredmények rovására is mentek?
– Azt nem mondhatnám, de amikor éreztem, hogy a felmerülő problémák miatt lanyhul az ambícióm, abba is hagytam a gyorskorcsolyát, nem kínoztam tovább magam. Ha valakinek említem, hogy részt vettem egy olimpián, azt kérdezi, hogy hányadik lettem? Ez az első kérdése, az már nem is annyira fontos, hogy mik is álltak a sikerek mögött. Egy idő után belejöttem ebbe a rutinba, hogy senkit nem érdekelnek az eredményeim. Ez egy picit bosszant, bár ez a része volt az életemnek.

Jakab Andrea és kislánya Melissa / Fotó: Facebook

Jelenleg csak alkalom­adtán korcsolyázik

– A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpián és a 1997-es Sundsvall-i (Svédország) Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon milyen helyezéseket ért el?
– Salt Lake City-ben három versenyszámban álltam a starthoz, miután Romániában mind a három távon országos rekordot állítottam fel 2002-ben, amikor 21 éves voltam: az 1000 méteren 34., az 1500 méteren 31., míg a 3000 méteren a 24. helyen végeztem, míg 1997-ben Romániát képviselve a Sundsvall-i (Svédország) Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon az 1000 méteren 3., míg az 500 méteren 7. helyezést értem el.

– Jelenleg milyen kötődése van a sporthoz és ugyanakkor mivel foglalkozik?
– Irodai munkát végzek az E-ON-nál Marosvásárhelyen. Csak hobbiszinten maradt meg a sport az életemben, ugyanis alkalomadtán még felhúzom a lábaimra a korcsolyákat és lekorcsolyázok néhány kilométert.

dav

Jakab szívesen edzősködne, de…

– Nem gondolt arra, hogy idővel edzősködjön?
– Épp nemrég beszéltem Coroș Lászlóval, aki megemlítette, hogy idővel szeretne egy kiskorú korcsolyázó csapatot elindítani a Mureșul SK keretén belül, ami örvendetes dolog lenne. Én felajánlottam segítségem, hogy megtanítsam korcsolyázni a gyerekeket, viszont a technikai dolgokat ő végezné el.

– Mint ismeretes, siralmas helyzetben van a hazai, azon belül a vásárhelyi korcsolya a körülményeknek köszönhetően. Mindezek dacára még lenne motivációja Jakab Andreának, hogy gyerekeket tanítson korcsolyázni?
– Igen, főleg ha látnám, hogy van elszántságuk a sportág iránt. Az én kislányommal próbálkoztam, de nem szereti a korcsolyázást, ám szívesen vízilabdázik. Rájöttem, hogy azt kell támogatni a gyerekekben, amit szeretnek és hajlamuk van rá.

– Sokszor eszébe jutnak a hajdani versenyek, az egykori sikerek?
– Igen. Visszaemlékszem, hogy a rendszerváltás után, azaz 1990-ben én még elemi osztályos voltam, de azon időszakban sokan abbahagyták a korcsolyázást városunkban: a klubon belül a több tíz gyerekből alig maradtunk mindössze 10-en, 15-en. Sajnos jelen pillanatban is siralmasak a feltételek, hiszen köztudott, hogy nincs a téli sportok űzésére alkalmas jég Marosvásárhelyen, nincs felszerelés, szinte semmi, és mégis vannak eredmények. Arra is sokszor visszaemlékszem, hogyan végeztem a száraz edzéseket, vagyis a fizikai edzéseket jég hiányában, aztán október–március közötti időszakban Németországban készültem fel, emellett matematika-informatika szakon egyetemista is voltam, amit aztán idővel sikeresen elvégeztem. Hihetetlen még most is számomra, hogy nagyon elszántan harcoltam a jó eredményeim érdekében, de sajnos huzamosabb ideig mindkettőt párhuzamosan nem tudtam volna sikeresen végezni.

– Mi lett volna, ha más, nyugati ország színeiben versenyzett volna?
– Talán, ha más országban éltem volna, vagy idővel máshová kerültem volna ki, mint például Antal Emese (Ausztria-szerk. megj.) – ahol jégcsarnok van szinte minden negyedben, az edzések és a lehetőségek is másabbak –, akkor könnyebb lett volna a felkészülés, aminek köszönhetően az eredmények is pozitívabbak lettek volna…


Kik képviselték Maros megyét a téli olimpiákon?

A Téli Olimpiák 95 éves története során (1924-ben a franciaországi Chamonix-ben került sor az elsőre) mindössze hét Maros megyei sportoló képviselte Romániát a rendezvényeken.

Íme a sorrend:

1. Biró Antal jégkorong, 1964 Innsbruck
2. Coroș László gyorskorcsolya, 1980 Lake Placid
3. Hodos László bob, 1992 Albertville
4. Antal Emese gyorskorcsolya, 1994 Lillehammer és 1998 Nagano (Ausztriát képviselve)
5. Madarász Csaba gyorskorcsolya, 1992 Albertville (Magyarországot képviselve)
6. Jakab Andrea gyorskorcsolya, 1992 Salt Lake City
7. Daniela Oltean gyorskorcsolya, 2006 Torino
Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválokon (FOTE) Romániát marosvásárhelyiként Jakab Andrea (1997 Sundsvall-Svédország) mellett Soós Levente atlétázó (1993 Valkensvaard-Hollandia), Andreea Târşoagă és Monica Bărăbaş kézilabdázók (2017 Győr) képviselték, viszont a szintén vásárhelyi Mădălina Florea atlétázó 2010-ben részt vett a szingapúri I. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1130

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.