Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Játéklehetőség nélkül nincs fejlődés

Központ április 18, 2013 Sport

zakiJátéklehetőség nélkül
nincs fejlődés

– mondta Steff Zakariás, a Maros Kosárlabda Klub U18-as keretének 46 éves edzője, aki a Nemzeti Ligában szereplő, az alapszakasz után éllovas marosvásárhelyi együttes sikereiről, az általa edzett U18-as csapat jó szerepléséről és nem utolsó sorban a jelenlegi fiatal, tehetséges generáció érvényesülésének lehetőségeiről beszélt a Központnak.

– Tanár úr, az ifjúsági játékosokkal tevékenykedő edzőként hogyan vélekedik a felnőtt csapat jelenlegi sikereiről?

– Nagyon büszkék lehetünk az együttesre, hiszen soha nem volt még csapatunk az első osztályú férfi kosárlabda bajnokság első helyén az alapszakasz után. Ezt megérdemli a vásárhelyi közönség is, hisz minden hazai mérkőzésen, sőt idegenben is szép számban szurkol a csapatnak. Dicséretet érdemel ugyanakkor Szrecsko Szekulovics vezetőedző, aki összekovácsolta az együttest, amiként a neki bizalmat szavazó vezetőség is. Megérzésem szerint a Maros KK egy kis szerencsével akár döntős is lehet.


– Idén a klub ifjúsági kosarasai is kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek. Mennyire ígéretes az utánpótlás?

– Ezt két külön fogalomként kell megmagyarázni. Az ifik számára példaképül az első osztályos csapat játékosai szolgálnak, ami természetes. A Román Kosárlabda Szövetség nemrég megtiltotta a kettős igazolást, erre azért volt szükség, mert elméletileg több száz klub létezett, de gyakorlatilag csak a csapatok fele játszott. Vásárhelyen is hiába volt LPS-Maros KK, mégis utóbbi játékosai szerepeltek nagyobb számban a mérkőzéseken, s tudjuk, hogy helyi szinten a LPS ifjúsági kosárlabdázói egy ideje nem nagyon számítanak. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy az ifik hiába ügyeskednek, ha szinte senki sem érdeklődik irántuk (és ezt nem sértő módon hangsúlyozom), mivel ott vannak a felnőttek, akik elsők, és jól szerepelnek az élvonalban.

Tudjuk, hogy az eredményes munka hosszú távú befektetést igényel. Meglátásom szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fiatalokra, hisz itt a városban és az országban is kevés csapatnak – az ifjúsági korosztályokra gondolok – vannak hasonló felkészülési lehetőségeik. Büszke lehet minden vásárhelyi szurkoló, aki mérkőzésenként dicséretes módon drukkol, tapsol a játékosoknak, mert a klub történetében először fordult elő, hogy a 13 évestől 23 éves korig, minden csapata bekerült az országos elődöntőbe, és több mint valószínű, az országos döntőbe. Ez hét korosztályt jelent, viszont kellett néhány év, hogy kineveljük ezt a hét generációt. Ez egy hatalmas eredmény!


– Az ön által edzett U18-as keretben sok tehetséges, válogatott szintű fiatal játszik – például a fia, Steff Norbert –, viszont nem nagyon nyílik lehetőségük a további bizonyításra, úgy tűnik, hosszú és göröngyös az út addig, hogy esetleg ők is bemutatkozzanak a Nemzeti Ligában. Mit lehetne tenni, hogy erre hamarabb sor kerüljön?

– Elismerem, hogy az egyik legügyesebb tanítványom a fiam, aki átlagban 20 pontot dob mérkőzésenként a legkeményebb csapatok ellen is, sőt, tagja a korosztályos válogatottnak is. Ebben a korosztályban még megállja a helyét. Hiába 18 évesek, ügyesek, tehetségesek, válogatott szintű játékosok, ha az ifjúsági korcsoportból kiöregedve légüres térbe kerülnek. Érzésem szerint nagyon el vagyunk távolodva a valóságtól. Miért? Ifjúsági központok terén nem rózsás a helyzet hazánkban. Például Medgyes, amelynek nagy kosárlabda hagyománya van, híres ifjúsági központja volt, a legtöbb tehetséges hazai kosaras onnan származott, ma szinte semmit sem jelent ifi szinten, akárcsak Kolozsvár, ahol a Sportiskolát átvette az Egyetem, mindhiába. Sorolhatnám tovább…

Emellett: szinte egyedüli ország vagyunk, ahol nem tisztelik az ifjúsági korosztályokat, azok eredményeit. Ha majd büszkék leszünk a saját neveltjeinkre, és más szabályokat hoznak be szövetségi szinten, akkor idővel lehet pozitív változás. De addig nagyon kevés lehetőségük van a bizonyításra. Fontos lenne, hogy esélyt adjunk nekik erre.


– Más európai országokban a szövetségek szabályai kedveznek az ifjúság nevelésének?

– Majdnem egyedüli ország vagyunk Európában, ahol például az U18-as korosztályban van 20 csapat (mi, vásárhelyiek a legjobb négy közé tartozunk), de ettől függetlenül egy szezon alatt maximum 7-8 erős meccsünk van, mivel a bajnokságban gyengébb képességű csapatokkal kell versenyeznünk.  

Litvániában, Szerbiában, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban stb., fel van osztva minden bajnokság 2-3 erősségű kategóriára. Nálunk is bőven elég lett volna 10-12 csapattal megrendezni egy, csak hazai játékosok alkotta Nemzeti Ligát, s akkor mindenki nyerhetett volna. Magyarországon már bevezették, hogy kötelező mindig két hazai játékos jelenléte a pályán. Ott már kialakult a második lépés is, ami az ifi edzőket érdekli, hogy lássák fejlődni tanítványaikat.

Egyedüli bajnokság vagyunk a kontinensen, ahol a Nemzeti Ligában 5 külföldivel lehet játszani a pályán, a hatodikat is be lehet cserélni. Hiába tehetséges játékosok a hátulról jövő ifik, de Romániában 2 éven belül abbahagyhatják a kosárlabdát, mivel 18-19 évesen nem játszhatnak magasabb szinten.  Ebben az életkorban más képzésük volt a jelenlegi, például Romániában játszó külföldieknek, mint a mostani 17-18 éves hazaiaknak.  


– Egy ifjúsági edzőnek, jelen estben önnek nincs lelkifurdalása, amikor látja, hogy az általa formált és nevelt fiatal, tehetséges játékosok idővel nem tudnak tovább fejlődni? A közönség is elvárná, hogy hazai, helyi nevelésű játékosoknak drukkoljon…

– Bosszantó, persze, de fejlődnie nincs ahogyan, ha nem játszik. A sportban az egyik legfontosabb alaptörvény, hogy készülni lehet nagyon jól, de a legkonkrétabb, legkomolyabb felkészítési módszer a játék. Játék nélkül pedig nincs fejlődés. Ha nem változtatnak a szabályokon, akkor ezt idővel a válogatott is megsínyli, hisz nagy szégyent fog hozni az országra a kosárlabda. Ha ezt akarják elérni, akkor folytassák csak külföldi játékosokkal, de ha eredményeket akarunk válogatott szinten, akkor ideje lenne bevezetni egy új szabályt, amit már más országok évek óta bevezettek. Persze mindent folyamatosan, előbb egy, aztán két hazai játékos állandó használata legyen kötelező a mérkőzéseken, s ha erre majd sor kerül, akkor pozitív változások lesznek ifjúsági szinten is. Ezt más sportágakban (mint például a labdarúgásban) is be kellene, vezetni.  Szerintem, idővel be is fogják…


– Marosvásárhelyen valamikor hagyománya volt a kosárlabdának is, de akkor csak helyi, hazai nevelésű játékosok játszottak a csapatoknál. Sokat változott azóta a kosárlabda?

– Más volt akkoriban – 30-40 éve – nem volt annyira dinamikus a játék, technikailag is másabb volt, mint ma. A sportolók létszáma tekintetében sem lehet összehasonlítani az akkori viszonyokat a maiakkal, jelenleg sok gyerek van, akik a klubnál kosárlabdáznak, sőt kiváló felkészülési lehetőségeik is vannak. Igaz, hajdanán mindig voltak jól képzett, bölcs edzők, akikre mindig is büszkén emlékszünk. Azt is tudjuk, hogy valamikor városunkban  négy A-osztályos kosárlabda csapat volt (két fiú és két lány).


– Steff Zakariás sporttanár a Petru Maior egyetemen tanít, emellett edzőként sikeresen tevékenykedik a Maros KK-nál.  Jelenleg mik az ön által edzett csapat céljai?

– Az U18-as keretet, amelyet edzek ügyes, tehetséges fiatalokból áll, célkitűzésünk, hogy megnyerjük az országos bajnokságot. Emellett megemlítem, hogy 90 százalékát az U23-as keretnek én neveltem, mintegy 8-9 éve dolgozom velük. Az, hogy mi lesz a bajnokság végéig, még bizonytalan, mert sajnos a sérülések is beszóltak a munkámba, hiszen 2-3 korcsoportban is játszanak ők (U 23, U18, U17). Hasznos a játéktapasztalat számukra, de ennek hátránya a sérülések, a fáradtság. Nem szabad elfeledni, hogy a legfontosabb szerepe egy edzőnek, a fizikai és pszichikai felkészítésen túl, a sikerélmény és az örömélmény mellett, hogy jó játékost neveljen, és lehetőleg embert faragjon belőlük. Maga az egész sport a fegyelmen, a tiszteleten, a becsületen alapszik, ezek nélkül nem lehet eredményesen sportolni.

Share Button
Ennyien olvasták: 547

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.