Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Jelenleg ő a bokréta a román asztalitenisz kalapján!

Központ október 24, 2013 Sport

Jelenleg ő a bokréta a román asztalitenisz kalapján!

bernadett

Kétszeres ifjúsági világbajnoki bronzérmes, öt alkalommal nyert Junior Opent, négyszer az Európa Top 10-et, serdülő világkupán négy évig volt jelen a kadet kategóriában, részt vett már ifjúsági olimpián, emellett se szeri se száma a hazai és nemzetközi világversenyeken elért első helyeinek.  A 18 éves marosvásárhelyi születésű Szőcs Bernadett, a marosvásárhelyi ISK után, Besztercén asztaliteniszezett az Olimpiai Központnál, a tavasz óta a francia első ligás Club Pongiste Lyssois Lille Métropole versenyzője, emellett a német férfi bajnok Werder Bremen együttesnél készül fel.

 

A román válogatottban ő volt a legsikeresebb a nemrég Ausztriában lezajlott női asztalitenisz felnőtt Európa-bajnokságon, ahol életének talán a legjobb teljesítményét könyvelhette el.

Az asztalitenisz EB-ről, az azt megelőző felkészülésről, a maga és bátyja idei sportteljesítményéről és a jövőbeli terveiről kérdeztük a népszerű Bernit, aki 24 óra erejéig Marosvásárhelyen tartózkodott.

– Üdvözöllek újra itthon, Marosvásárhelyen, és gratulálok a nemrég véget ért Asztalitenisz Felnőtt Női Európa-bajnokságon nyújtott kiváló teljesítményedért! Hogyan értékeled a román csapat sikereit?

– Valóban ez volt a legsikeresebb EB, amin részt vettem, ahhoz képest, hogy csak 18 éves vagyok és idén még junior. Igaz, mindenki várta az aranyat tőlünk, hadd tegyem hozzá, hogy meg is érdemeltük volna, de sokan nem tudják, hogy mi csapatban nem épp a „nagy” Németországtól kaptunk ki, hanem a még nagyobb „kínai” Németországtól.

Hogy miért mondom ezt? Köztudott, hogy a német csapatot is, mint annyi más európai és külföldi együttest, a kiválóan felkészült és roppant tehetséges kínai asztaliteniszezők erősítik, akik sokat segítenek az illető állam asztalitenisz válogatottján.

– Nem furcsa, hogy ennyire „betörtek” Európába is a kínai asztaliteniszezők, akiket honosítottak az érintett országok szakszövetségei?

– Az EB-n Románia azon kevés országok közé tartozott, amelynek a női asztalitenisz-válogatottját csak hazai versenyzők alkották. Horvátország, Lengyelország, Olaszország, Portugália színeiben egy-egy kínai versenyző volt, Franciaország színeiben kettő, Spanyolországot két kínai meg egy ukrán, Hollandiát két kínai és egy orosz erősítette. Az angol válogatottnak kínai edzője van, az osztrákoknak csak naturalizált kínai játékosaik vannak a válogatottjukban, a német válogatottban három kínai versenyzett egyéniben, igaz, a csapatban csak kettő játszott, mert volt egy német is, akit sikerült legyőznünk, de mind a két kínaitól kikaptunk a döntőben.

Igaza volt Viorel Filimon román edzőnek, aki azt mondta, hogy „mi neveljük Európában a fiatal tehetségeket, de nekik nincs esélyük kibontakozni, mert jönnek a kínai naturalizált tehetségesebb asztaliteniszezők, akik learatják előttük a babérokat”.

– Hát akkor ezért is értékes ez a csapatban megszerzett ezüstérem, hiszen sikerült felvennetek a versenyt a világ élvonalát jelentő kínai asztaliteniszezőkkel.

– Igen, ezt így is lehet mondani. Női párosban a legjobb nyolc közé verekedtük magunkat Hîrîci Criristinával, minket csak a későbbi Európa-bajnok német páros vert ki. Egyéniben a legjobb 16 között végeztem, de megemlítendő, hogy a legjobb 32 között éppen a 2009-es Európa-bajnokot felnőtt „német” Wu-Jiaduót győztem le.

– Neked köszönhetően Románia végre három stabil játékossal tud felállni európai vagy világversenyeken, hiszen nagykorú lettél.

Sőt, a nemrég lezajlott EB-n csak hármatokat szerepeltette Viorel Filimon szövetségi kapitány, igaz, a másik két társad, Dodean és Samara már világsztár, hiszen benne vannak a Top 50-ben.

– Berni, te kirobbanó formában játsztál ezen az Európa-bajnokságon, az utolsó hónapok, sőt évek sikerei alapján rendkívül hasznos felkészülésben is részesültél.

– Minden sportoló pályafutásában vannak csúcsidőszakok, amiként hullámvölgyek is. Szerencsére én csúcsformában játsztam ezen az EB-n. Az utolsó három hét alatt sikerült az európai női Top10-et is megnyernem mint a legjobb junior, s emellett az Európa-bajnokságon is sikerült a maximumot kihoznom magamból. Jövőre már a felnőtt kategóriában fogok versenyezni és az U21-ben. Eddig sem volt könnyű számomra, hiszen mindenki ellenem akart nyerni, ezután is így lesz. Már rég tudatosult bennem, hogy a csúcson maradni még nehezebb, mint oda feljutni.

Az utóbbi három hónapban már Németországban (Brémában) és Franciaországban (Lille-ben) készülhettem, ami nagyon motivált. Mint köztudott, én egy francia első ligás, a tavalyi ezüstérmes Club Pongiste Lyssois Lille Métropole együttesnek játszom, de Brémában, a férfi felnőtt bajnok Werder klub együttesénél készülök fel naponta. Vagyis ez azt jelenti, hogy kéthetente repülök Franciaországba bajnoki mérkőzéseket játszani, ott maradok 2-3 napot a klubelnöknél, ahol lakom, onnan majd visszarepülök Brémába edzeni.

– A Román Asztalitenisz Szakszövetség törvényei szerint hazai asztaliteniszező nem szerződhet külföldre 18 éves kora előtt. Te sem szegted meg ezt a törvényt, sőt a tavaszig a Besztercei Olimpiai Központ színeiben versenyeztél, majd Franciaországba szerződtél. Gondolod, ha korábban külföldre kerültél volna, akkor sikeresebb felkészülésben lett volna eddig részed?

– Már korábban is több európai ismert nagycsapattól kaptam szerződési ajánlatot, de nem fogadtam el. Biztos vagyok benne, ha korábban külföldre szerződök, akkor sikeresebb felkészülésben lett volna részem és hamarabb nőttem volna fel a felnőtt szinthez. De azért nem mentem külföldre korábban, mert eltiltott volna a román szakszövetség.

– Kinek a helyébe kerültél a francia első ligás ezüstérmes együtteshez?

– A szlovák-magyar eredetű 34 éves Eva Odorova helyébe szerződtettek. Eva Lille-ben játszott 13 évet.

A francia klubnál egyébként az első számú női játékos egy nagyon szuper kínai versenyző, Xiao Xin Yang, akinek minden esélye megvan, hogy a jövőben Európa-bajnok legyen, és van még egy besztercei lány, Valeria Borza, ő a kedves barátnőm, aki sokat segített a beilleszkedésben. Már volt két bajnoki mérkőzésünk, amelyen négy meccset nyertem én és négyet Yang, a kínai kolleginám.

– Kik készülnek még a német férfi bajnok Werder Bréma együttesénél?

– A Werdernél készül fel többek közt a bátyám, Hunor, Adrian Crişan, Cioti Constantin, Ionescu Ovidiu, és Dodean Adrian, valamint Cristian Tamaş edző. Romániában a tavaly két ifi és egy kadet lánnyal a csapatban nyertünk országos bajnoki címet, ami mindent elmond a hazai bajnokság színvonaláról. Egyébként a jelenlegi román válogatottból Dana Dodean Ausztriában, Elizabeta Samara Törökországban, Iulia Necula Spanyolországban, Cami Postoacă Ausztriában versenyez.

– Bátyádról, Hunorról mit tudsz, hogyan megy neki a játék?

– A Besztercei Olimpiai Központ, majd a TTC Ochsenhausennél eltöltött két év után Brémát választotta ő is. Hunor jól fejlődik, együttesével, a TTC Indeland Jülich-el a Bundesliga 2-ben játszanak.

Köztudott, Románia feljutott a Lisszabonban rendezendő jövő évi csapatos EB legjobb 16 együttese közé. Hunor a buzăui Ionescu Ovidiuval a legjobb 16 közé jutottak a fiú párosban, meg egyéniben is jól szerepeltek, pedig húzódással volt kénytelen játszani. Huni készül, hatékonyan segített abban, hogy a román csapat feljutott az első értékcsoportba. Pozitívumként kell elkönyvelni, hogy ő is a legjobbak közt játszik Németországban, tegyem hozzá: sikeresen.

Egyébként nagyon jól szerepelt a nemrég Nissában lezajlott Frankofón Világjátékokon is, ahol a vegyespárosban Hîrîci Cristinával megnyerték a versenyt, csapatban is és egyéniben másodikok lettek.

– Bernie, zsenge korod ellenére, már több tíz országban jártál, ahol diadalmaskodtál is. Az idén még milyen versenyekre szeretnél kijutni?

– Eddig 68 országban jártam, megannyi repülőtér, szálloda és sportcsarnok van mögöttem, csak épp Óceániában nem jártam még. Nemrég Vancouverben vettem részt a Kanadai ifjúsági Nyílt Bajnokságon, ahol kétszeres bronzérmes lettem egyéniben és csapatban. Most Besztercén leszek néhány napig a Sportiskolában, hiszen érettségiznem kell, sőt, a sofőriskolát is végzem ezzel párhuzamosan. Majd repülök Charleroi-ba, mivel ez közel van Lille-hez, oda vették meg a jegyem a franciák, onnan utazom a német felnőtt Pro Tourra, ahová a hazai szakszövetség küld. Részt veszek a Magyar Ifjúsági Nyílt Asztalitenisz Bajnokságon is, de időközben kétszer vissza kell repülnöm Franciaországba ligamérkőzésre (bajnoki fordulóra), onnan Brémába tart az utam a további felkészülésre. Majd a Rabatban sorra kerülő ifjúsági világbajnokságra is el szeretnék jutni, utóbbi utolsó lesz számomra ebben a kategóriában.


A Bernie-vel beszélgetéskor jelen volt Szőcs János zenész is, Bernie és Hunor édesapja, aki feleségével, Rékával együtt apait-anyait beleadtak, hogy gyerekeiket a sport felé irányítsák, és kiváló, sikeres asztaliteniszezőket nevelhessenek belőlük.

– Önök mindig teljes erejükből támogatták Bernit és Hunit, mi több, sikeres, világszinten elismert sportolókat neveltek belőlük, akik jelenleg külföldön kamatoztatják a Marosvásárhelyen és Besztercén szerzett tudásukat. Szülőként nagy öröm lehet, hogy mindkét gyerekük számos világversenyen sikeresen szerepelt már és minden esélyük megvan arra, hogy ez a diadal töretlen maradjon.

– Szülőkként nagyon büszkék vagyunk rájuk, hiszen ügyesek, tehetségesek és elismertek is, nálunk a csapból is asztalitenisz folyik. Ahogy tehetjük, egyfolytában a világhálón lógunk, figyeljük a teljesítményeiket. De a sikerek mögött megannyi aggódás is van, főleg, amikor egyik világversenyről a másikra, vagy éppen egyik városból a másikba kell utazniuk, többnyire repülővel. Annyira pörgős az életünk, hogy nem tudunk egyik, vagy másik sikernek kellőképpen örvendeni, hiszen napokon belül már más követi, miközben a gyerekeink több száz kilométer távolságot hagynak maguk mögött a levegőben. Az újabb sikereket, mindig újabb aggódás követi részünkről…

Share Button
Ennyien olvasták: 776

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.