Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Jöttek, (ha nem is mind) láttak, de mind győztek…

Központ október 12, 2012 Sport

olipmpJöttek, (ha nem is mind) láttak, de mind győztek…

Szombaton délelőtt, a helyi sportcsarnokban került sor a mozgáskorlátozottak számára 6-ik alkalommal kiírt Olympikus-kupára, melyet a marosvásárhelyi egyesület a helyi tanáccsal és Polgármesteri Hivatallal közösen szervezett. A rendezvényen több tíz, fizikailag sérült személy vett részt, akik gondjaikat félre téve sportoltak, szórakoztak, táncoltak, ezzel újra életleckét adva egészséges embertársaiknak. Este pedig a Kultúrpalota nagytermében a Para Dance kerekesszékes tánccsoport és a Maros megyei siketek egyesületének tánccsoportja lépett fel, énekelt Borsy Ádám Püspökladányból, aki a Csillag születik 2009-es kiadásán már ismerté vált és Kelemen Attila Marosszentkirályról. A rendezvény célja, hogy minél több fogyatékkal élő teljes életet éljen. A sporteseményekről és a zenés-táncos rendezvényről a fáradhatatlan Soós Zsigmond, az Olympikus klub elnöke számolt be:

– Immár a 6-ik alkalommal szerveztük meg, a mozgássérültek számára kiírt, hagyományossá vált Olympikus-kupát, melyen Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Kolozsvár, Beszterce, Nagyvárad, Nagybánya, Marosvásárhely és ugyanakkor több magyarországi település mozgássérültjei vettek részt. A délelőtti órákban, a helyi sportcsarnokban kerültek sorra a sportrendezvények, amelyeken szép számban vettek részt a meghívottak. A fizikailag sérült versenyzők sakk, backgammon (táblé), asztalitenisz, darts, célba dobás és kerekes székes gyorsasági versenyben mérték össze tudásukat.

Jövőre szeretnénk egy háromnapos rendezvényt szervezni, amely az eddigi 6 alkalommal megrendezett Olympikus-kupa rendezvényeit is felülmúlná. Az első napon a fizikailag sérült személyek által készített tárgyak (festmények, rajzok, fényképek, stb.) kiállítására kerülne sor, másnap a sportversenyekre és táncelőadásokra, míg a harmadik napon egy kerekasztal megbeszéléssel, illetve kiértékelővel zárnánk a rendezvényt.  

Külön köszönjük a támogatóknak, a helyi tanácsnak, a Polgármesteri Hivatalnak (amelyek segítségével pályázatokat sikerült megnyerjünk), a Communitas Alapítványnak, a Richter Gedeonnak, a Top Electrónak, a nyárádszeredai Cserei cégnek az önzetlen támogatást, akik nélkül, erre a rendezvényre nem kerülhetett volna sor.

*

A sportrendezvények közül a legérdekesebbnek a kerekes székes gyorsasági verseny bizonyult, amelyet egy csinos, szőke, kékszemű, 29 éves budapesti lány nyert meg.

Mészáros Gabriella fiatal nőként másodszor kényszerült az élete újrakezdéséhez. Hat éves korában gerincvelő sorvadás miatt került kerekesszékbe, megtanult teljes életet élni: tanult, dolgozott, táncolt. Most 5 éve, a látása majdnem teljes elvesztésével az eddig kivívott független élete megszűnt. Kerekes székes látássérültként teljesen másokra van utalva. Kiszolgáltatottságát családjának, jó barátainak és egy speciálisan betanított labrador őrző-védő kutyának köszönheti.

Gabi néhány mondatban elmesélte élete megpróbáltatásit, amelyeken hihetetlen akaratával és életerejével sikerült túllépnie. A fiatal lány optimista felfogással, életerővel megáldva, fantasztikus győzni akarással küzd a hétköznapok nehézségeivel, ezzel életleckét adva az őt körülvevő, egészséges embertársainak:

– Gratulálok neked a gyorsasági kerekes székes verseny megnyeréséhez. Mint értesültem róla, életed első hasonló versenye volt, és sikerült diadalmaskodnod.  Milyen volt a verseny?

– Köszönöm. El kell mondanom, hogy mozgássérült, meg látássérült is vagyok, utóbbi betegség miatt, csak sötétebb foltokat látok, ezért is, a rendezvény vezetőinek beleegyezésével, a Para Dance tánccsoport egyik kedves tagja, Attila, segített nekem a versenyen. Mellettem volt végig, ő is kísért és hangok segítségével irányított engem, így sikerült győznöm. Óriási sikerélmény volt számomra, hiszen életem első hasonló versenyén vettem részt.

– Mint látom, egy speciálisan kiképzett kutya is van melletted, aki szinte minden pillanatban figyel, követ téged, parancsaidat teljesíti. Gondolom, nagy segítségedre van.

– Valóban, egyébként ő is szaladt velem a versenyen. Akadályokat kerültet ki velem, jelez minden veszélyt, segítségemre van, hogy gördüljek kerekes székemmel, emellett ajtót nyit, villanyt kapcsol, sok mindenben segít engem.

– Mint látom és érzem, tekintetedből optimizmus, életerő, akaraterő sugárzik, mindamellett, hogy egy tolókocsi rabja vagy, mi több, látássérült személyként éled hétköznapjaid. Elnézést az előző mondat megfogalmazásáért, de honnan van benned ez a sok pozitívum?

– Családomból, barátaimból, a tánccsoportunk tagjaiból merítek, akik hálásan segítenek mindenben, nekik nagyon sokat köszönhetek. Visszatérve a versenyre és a sportrendezvényre, én saját magammal nyertem meg a versenyt, vagyis egy nehéz akadályt sikerült legyőznöm, a saját magam akadályát. Már a negyedik alkalommal vagyok itt, Marosvásárhelyen az Olympikus kupán, de remélem, hogy ezután is itt lehetek majd. S ha itt leszek, akkor részt veszek a kerekes székes gyorsasági versenyen…


A sportrendezvényekről röviden:


Forró Gábor 47 éves versenyző, Sepsiszentgyörgy:

– Az első három Olympikus-kupán részt vettem, két alkalommal nem sikerült itt lennem, az idén örvendek, hogy a táblé, az asztalitenisz meg a darts versenyeken is csatasorba álltam. Imádom a sportot, főleg a focit, ami a mindenem. Én 21 éve lettem mozgássérült, akkor kerültem tolókocsiba egy gerinctörés után. Addig ifjúsági szinten kézilabdázó meg labdarúgó voltam, de a sport iránti szeretet megmaradt bennem.


Borsy Ádám, a Csillag születik 2009-es kiadásán vett részt:

– Örülök, hogy harmadik éve itt lehettem Marosvásárhelyen, ahol fel is léphettem újra. Fontos az is, hogy az idén az asztaliteniszben is részt vettem, ahol 2-ik lettem, a tavaly pedig a gyorsasági kerekes székes versenyben és a sakkban is jeles voltam, az előbbi sportágban az utóbbi két év győztese voltam. A legfontosabb számunkra a részvétel, a mozgás, és főleg az, hogy jól érezzük magunkat. Az Olympikus-kupát én egy nagycsaládnak képzelem el, ahol minden résztvevő győztesként távozik…


Share Button
Ennyien olvasták: 425

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.