Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Kartingozók vannak, pálya viszont nincs

Központ június 6, 2013 Sport

Kartingozók vannak, pálya viszont nincs

k1

A Marosvásárhelyi Napok alatt karting versenyre is sor került, amelyet a Tudor negyedbeli Pandúrok sétányán tartottak.  A versenyen több Maros megyei tehetséges gyerek négy kategóriában indult. Dávid Zsolt egykori megyei bajnok és országos harmadik helyezett vásárhelyi kartingozót kérdeztük.

 

– Mit kell tudni a kartingról? Mióta létezik karting szakosztály városunkban?

– A gokart karosszéria nélküli, együléses, törpe versenyautó. Az autósport közismert ága, a Forma–1 kisiskolájának számító gokart komoly fizikai és szellemi felkészültséget igényel. A bajnokságok felügyeletét, a szigorú technikai és biztonsági szabályok betartatását az országos szövetség látja el.

A marosvásárhelyi volt pionírok háza 1953-ban épült és azóta van karting szakköre. Jelenleg Pop Claudiu foglalkozik a gyerekekkel, akik szép számban látogatják a szakkört.

k2


– A mai eseményre honnan, milyen helységekből jöttek a gyerekek?

– Szászrégenből, Szovátáról, Dícsőszentmártonból és Marosvásárhelyről vannak itt kartingot kedvelő gyerekek, akik a vásárhelyi volt pionírok házában működő szakkörben, vagy más magánklubnál űzik ezt a sportot.  


– Hány kategóriában szerveztek futamot?

– Négy kategóriában vettek részt a versenyen. A legkisebb, azaz pufó kategória volt (10 éves korig), majd a mini kategória (10-12 évesek korcsoportja), mind 60 köbcentis motorokkal, de sebességváltó nélküli kisautókkal versenyeztek, aztán a kadet kategória következett, ahol 12-14 éves korcsoportú gyerekek vettek részt, ők 80 köbcentis motorú gokart autókkal és az utolsó, a junior korosztály volt.

És ott van még a nyitott, open kategória, ahol 100-125 köbcentis motorokkal mennek, ott részt vehet akárki, de ott sebességváltóval vannak ellátva a gokart autók.


– Mennyire költséges ez a sportág?

– Költséges: alkatrészek, üzemanyag, kiszállások, versenyző ruhája, sisakja mind komoly pénzbe kerülnek. Ami elég nehézkes, az a felkészülés, hiszen hihetetlen, de nincs Marosvásárhelyen karting pálya, ahol edzeni lehessen. Eddig az egykori Interex nagyáruház parkolójában edzettek a gyerekek, de az új tulajdonos már nem engedi ezt meg. A 14-es általános iskola udvarának kispályáján (a megyei tanfelügyelőségnek köszönhetően) edzhetnek a gyerekek, de az még sem igazi pálya.


– Gondolom, nagy segítség a versenyzőknek, ha mechanikához, elektronikához értő személyek is segítik őket egy-egy ilyen versenyen…

– Természetesen. A volt pionírok házában tartott szakkörökön Pop Claudiu egykori karting bajnok hozzáértéssel tanítja a gyerekeket ezekre a dolgokra is, de a gyerekek a szülőktől is sokat elsajátítanak.


– Ön is egykori versenyző volt, fia is nyomdokaiban halad. Szereti a versenyzést?

– Megemlíthetem, hogy én 1986-1991 között voltam versenyző, országos harmadik helyig is eljutottam, több helyi bajnoki címem van. A fiam, Balázs 9 éves, tehetséges versenyző, nagyon szereti a kartingot, ezért is támogatom. Minden lehető versenyszámban indíttatom, hogy szokja a versenyzést, és tapasztalatot szerezzen. A legfontosabb viszont, hogy épségben fejezze be a versenyeket!


Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.