Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Két évtizedig edzte az egykori IRA labdarúgóit

Központ szeptember 5, 2012 Sport

Két évtizedig edzte az egykori IRA labdarúgóit

F1Ha egy mérkőzés erejéig is, de 18 év után újra összeállt az egykori marosvásárhelyi IRA labdarúgó csapata.  Múlt szombaton a nagyadorjáni dombok aljában elhelyezkedő, dr. Butiurca Sándor tulajdonában lévő Dorman-sportbázis pályájának gyepén fociztak egy jóízűt az egykori játékosok.

 

Két csapatra osztva léptek pályára a ’60-as évek közepén alakult és 1994-ben, anyagiak miatt megszűnt együttes egykori sportolói. A mérkőzést a csapat hajdani edzőjének, a nemrég 70-ik életévét betöltött Kanyaró Györgynek a tiszteletére tartották. Az ünnepelt, aki a vásárhelyi labdarúgó élet egyik legismertebb egyénisége, a mérkőzés után készségesen állt rendelkezésünkre:

– Ön volt az együttes történetének a leghosszabb ideig poszton lévő és legsikeresebb szakvezetője. Milyen érzés volt újra pályán látni a hajdani IRÁ-t?

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy mintegy két évtizeden keresztül edzhettem az IRÁ-t, amely együttessel az egykori megyei osztályban szerepeltünk.

Az hogy annyi év után játszani láthattam az egykori játékosaim, akikkel felejthetetlen éveket töltöttünk az IRA színeiben, nem mindennapi élmény. Mondhatom, hogy sportpályafutásom legszebb időszakát az IRA-nál eltöltött évek jelentették számomra.

Külön köszönöm családomnak meg az egykori játékosaimnak, hogy ilyen kellemes meglepetésben részesítettek.

F2

– Hol kezdte labdarúgóként, és milyen csapatoknál játszott Kanyaró György?

– Már 13 évesen a korabeli MTE ifi csapatában, majd 15 évesen a felnőtt együttesben szerepeltem, Kiss Árpád vezetése alatt, aki minden idők egyik legjobb vásárhelyi ifi edzője volt.

Ezután a helyi Lemnarul csapatához hívtak, amely az akkori megyei bajnokságban szerepelt. Két év után, az akkori B-osztályos bukaresti Dinamo Obor együtteséhez kerültem, ahol a katonai szolgálatot is töltöttem.

Néhány év után a hazatérés mellett döntöttem, bár ott szerettek volna tartani a bukaresti katonacsapatnál.

Itthon először az IRA együttesében játszottam jobb- meg balhátvédként, innen egy év után Szászrégenbe hívtak, ahol két évet futballoztam. Labdarúgó pályafutásom a vásárhelyi Medicinában fejeztem be, amely ugyan a harmadosztályban szerepelt, de keretében magasabb osztályokban is megfordult futballisták is voltak szép számban.

– Edzőként a hajdani Sănătateától került az IRÁ-hoz, amely klubok később egyesültek. Mikor is volt ez a változás?

– Az 1976-1977-es évadban a Ştiinţa Medicinából lett Sănătateával felkerültünk a megyei bajnokságba, majd 1978-ban egybeolvadtunk az IRÁ-val.

Megjegyzem, jó kis megyei csapat volt akkoriban a Sănătatea, az 1975-1976-os idényben olyan játékosok szerepeltek a csapatban, mint a C-osztályos csíkszeredai Rapid, majd az Elektromaros későbbi játékosa, Nae Emil kapus, majd kolozsvári C-osztályos CMC Kolozsvár, aztán a marosvásárhelyi Medicina egykori játékosa, Pop Mircea, a C-osztályos gyergyószentmiklósi Viitorul, helyi Comerţul és a Medicina védője, Alexandru Cioloboc stb.

A feljutás évében a csapat 148 gólt szerzett, s mindössze 8-at kapott, és csupán két mérkőzést játszott döntetlenre a bajnokságban.  

A Sănătatea az IRÁ-val 1978-ban olvadt össze, mely egyesület – az anyagiak hiánya miatt – 1994-ben szűnt meg.

– Milyen eredményeket ért el az IRA együttesével a megyei bajnokságban?

– Szinte mindig a feljutásért küzdöttünk, de erre sajnos soha nem került sor. Megjegyzem, hogy az 1980-1981-es, az 1986-1987-es, 1989-1990-es idényben a 2. helyen végeztünk. Az 1986-1987-es bajnoki idényben olyan együttesek szerepeltek az egykori megyei bajnokságban, mint az Imatex, a Viitorul Prodcomplex, Avăntul Marosvásárhely, TCMRIC, Constructorul, Transportul, UJCC vagy a Cukorgyár.

1980-1981-ben és 1986-1987-ben, 1988-1989-ben a 4., 1984-1985-ben pedig az 5. helyen végeztünk.

F3

– Jelenleg mi köti önt a labdarúgáshoz?

– Több kedves ismerőssel, egykori baráttal megalapítottam az Apollo Old Boys amatőr labdarúgó együttest, melynek a felkészítésével a csapat megalakulásától kezdődően én foglalkozom.

Az együttessel hetente egyszer gyakorolunk, havonta játszunk kis- és nagypályás barátságos mérkőzéseket más városok, települések hasonló korosztályú együtteseivel, és emellett gyakran futballozunk a határokon túl is, leggyakrabban Magyarországon.

A legfontosabb, hogy együtt lehetünk, hiszen a családom mellett a labdarúgásban jártas kedves barátaim társaságában érzem magam a legjobban. Néhányukkal – Józsi Dezső, Gierling György, Czakó János, Sikó Árpád, Ispir Floarea, Kiss Madocsa, Kanyaró Attila, Csifó Miklós, Curtifan Gyuszi, Fodor Sándor (S), dr. Halmágyi Imre, Soós János, Albert József, Szalkay József, Bidiga Tiberiu, Szalai József – szerdánként rendszeresen találkozom, de ugyanolyan jó érzés, ha bármelyik egykori csapattársammal, régi barátommal, az utcán is összefutok…


Share Button
Ennyien olvasták: 765

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.