Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Két Maros megyei lábteniszező junior világbajnoki címet nyert!

Czimbalmos Ferenc-Attila október 29, 2014 Sport

tengo
A marosvásárhelyi Varó Norbert és a marosludasi Bica Ionuț  világbajnokok lettek a ciprusi junior lábtenisz világbajnokságon. Elsőre talán felkapjuk a fejünket a hír hallatán, de annyira azért nem kell meglepődnünk. Volt már több világbajnokunk– Florin Purece, Georgel Bobiș, Cristian Acs, Alin Bălan, Răzvan Păuna egyéniben, párosban, hármasban vagy csapatban is vb-címet szereztek az évek során –, ebben a sportágban, akik különösebb visszhang és rivaldafény nélkül ünnepelhették címüket, pedig megérdemelnék az elismertséget.

A lábteniszt mint sportágat ismerjük, ha nem is ezen a néven, de mindnyájan „lábtengóztunk” a Víkendtelepen, vagy hajdanán a tömbházak közt mezítláb vagy sportcipőben, hálóval vagy anélkül, jobb esetben focilabdával. Sajnos az idő múlásával feledésbe merült ez a sportág, s ma már nem mindenki tudja, miről is van szó. Jelenleg elég kevesen űzik ezt a kiegészítő játékot, pedig rendkívül látványos és hasznos, könnyen elsajátítható, ha az embernek van egy apró labdaérzéke, legyen szó labdarúgóról, teniszezőről, vagy akár kézilabdázóról, de még a küzdősportok, vagy önvédelmi sportok világából is kerülnek ki kiváló játékosok.

Október 19–24-e között Marosvásárhelytől mintegy 1500 km-re, Ciprus fővárosában, Nicosiában világbajnokságot szervezett a nemzetközi szövetség 24 nemzet részvételével.
Románia több versenyszámban is sikeresen vett részt a rangos nemzetközi megmérettetésen (előtte minden résztvevő sportoló az Izvorani-i Sidney 2000 elnevezésű sportbázis edzőtáborában vett részt), ahol a 13 versenyszámból 12 aranyérmet nyertek. Csak a felnőttek mezőnyében a hármas versenyszámban maradtak alul Franciaország mögött.

A junior lányok versenyében a román küldöttség tagjai egyéniben, párosban és hármasban is diadalmaskodtak, majd a felnőttek korosztályában aranyérmet nyertek az egyéni, páros, illetve ezüstérmet a páros versenyszámban.
Az U21-es felnőtt és vegyes kategóriában is elnyerték az aranyérmet.

A Románia-kupagyőzelem és a junior országos bajnoki címek után, a két Maros megyei tehetséges lábteniszező (Varó Norbert és Bica Ionuț) a ciprusi lábtenisz világbajnokságon is sikert sikerre halmozott, s végül elhódították a világbajnoki címet!
Bica Ionuț három aranyérmet nyert párosban, hármasban és az U21-es vegyes párosban, míg Varó Norbert négy világbajnoki címet szerzett egyéniben, párosban, hármasban és az U21-es vegyes hármasban.

A két fiatal sportoló a Marosvásárhelyi Gombos Martial Art Lábtenisz klub igazolt versenyzői, de az anyagiak hiánya miatt kölcsönben szerepelnek a Kolozsvári Victory Lábtenisz klubnál.
Bica Ionuț és Varó Norbert edzőikkel (Szilágyi József és Varó Gyula) ezúttal is köszönik a támogatást azoknak, akiknek jóvoltából kijutottak a ciprusi lábtenisz világbajnokságra.

Ki is az újdonsült marosvásárhelyi ifjúsági világbajnokunk, Varó Norbert?

Marosvásárhely négyszeres lábtenisz világbajnokáról, a 17 éves Varó Norbertről édesapját, az AS Armata korosztályos együtteseiben, aztán a Cukorgyárnál is futballozó Varó Gyulát (akit jól ismernek a marosvásárhelyi kispályás fociberkekben) kérdeztem:
– Norbi 13 évesen kezdett el lábteniszezni, de mindamellett, hogy erős ballábas játékos, a csapatsportokat nem igazán kedvelte.
Kolozsváron van a román lábtenisz válogatott gerince, ott figyeltek fel rá, és kértek, hogy komolyan foglalkozzak vele, mert tehetségesnek tartották. Idővel jöttek az eredmények is, aztán kölcsönbe adtuk a kolozsvári együttesnek, bekerült a válogatottba, ott is kiválóan szerepel.
Norbi a ciprusi vb után nagy odaadással fog készülni a jövő évi Európa-bajnokságra is, de addig részt vesz egy ausztriai kupatornán is.
Amúgy szívesen követi a labdajátékokat, a minőségi labdarúgó mérkőzéseket a televízióban, nagy Milán-szurkoló…
Én mindig is támogatni fogom, hogy vágyai teljesüljenek minden téren –mondta a testnevelő tanár fiáról, aki a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum tizenegyedikes tanulója. Norbi egyébként az intenzív angolszakon első tanuló, ahol a matematika és az informatika az erőssége – mondta Varó Gyula.
Azt is elmondta, hogy a Gombos Martial Art Lábtenisz klubnál 7-10 éves gyerekek alkotta csoportot is alapított, ahol az edzéseken a labdakezelésére és a labdaérzéket kialakító gyakorlatokra összpontosít elsősorban.
A fokozott érdeklődés miatt szükség lesz a klubnál egy újabb edzőre is, amire csak növekvő anyagi támogatás mellett gondolhatnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 492

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.