Központ
2020. február 29. szombat, Elemér

Kettős spanyol siker született a terepduatlon Európa-bajnokságon

Czimbalmos Ferenc-Attila április 28, 2016 Sport

terepduatlon marosvasarhely (5)

Marosvásárhelyen a Somostetőn és környékén került sor az elmúlt hétvégén a terepduatlon Európa-bajnokságra, amelyet első alkalommal szervezett meg hazánkban a marosvásárhelyi Master Ski&Bike klub a szakszövetség, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és helyi szponzorok által finanszírozva.

terepduatlon marosvasarhely (2)

A rendezvényen 24 ország mintegy 500 sportolója vett részt. A 2,75 km-es futópályán, illetve 6 km-es kerékpárpályán az elit, az U23 és az amatőr kategóriában versenyzők 11 km-t szaladtak, illetve 28-at kerékpároztak, míg az ifjúsági és a paraatléta kategória számára 8,25, illetve 14 km volt a teljesítendő távolság.

terepduatlon marosvasarhely (3)

A hazai triatlonszövetség vezetőjének, Klósz Péternek – aki egyben a helyi Masters Ski&Bike klub elnöke is –, a nevéhez köthető sikeres marosvásárhelyi rendezést nagy sportdiplomáciai sikernek nevezte a Nemzetközi Triatlon Szövetség képviselője, Paul Groves, de a helyi polgármesteri hivatal is.

terepduatlon marosvasarhely (4)

Az Európa-bajnokság keretében vasárnap megtartották az amatőr futók számára kiírt, tizenkettedik alkalommal megrendezett Szász Albert-emlékversenyt is.

Csizmadi Mihály Zsolt

Csizmadi Mihály Zsolt

Szombaton a terepduatlon-Európa-bajnokság női versenyében spanyol győzelem született, hiszen Margarita Fullana Riera megvédte címét az elit-kategóriában, míg a szlovák Kristina Lapinova második lett, az orosz Julija Surikova pedig a harmadik. A juniorok korosztályában a szlovák Matus Kozlovski, illetve az ukrán Szofia Prima szerezte meg az aranyérmet.

terepduatlon marosvasarhely (1)

A fiúknál a hazai közönség Kovács Szabolcs bronz­érmének örülhetett, ugyanakkor a romániai színekben versenyzők közül Daróczi Balázs hatodik, Zöldi Botond kilencedik, Tudor Ciolacu tizenegyedik lett. A lányok mezőnyében Bíró Júlia negyediknek teljesítette a 8,25 km szaladás, valamint 13 km kerékpározás jelentette versenytávot. A fogyatékkal élők 4-es versenykategóriájában hazai diadal született: Robert Tălmăjan lett az első, a spanyol Rafael Solis Torres, valamint a holland Rob Noordzij előtt.

Szép Zoltán

Szép Zoltán

A terepduatlon Európa-bajnokság kísérő versenyeként tartották meg szombat este az állatkert körüli erdőben az úgynevezett Dracula Midnight Runt, azaz a 6 és fél km-es távú éjszakai futóversenyt, amelyen a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa, Szép Zoltán sífutó ért elsőként célba, aki a következőket mondta a táv teljesítése után: „Mintegy 100 versenyző vett részt az éjszakai futóversenyen, ahol fejlámpával vagy kézilámpával kellett szaladni a kijelölt terepen, ami nem volt könnyű, hiszen egyes helyeken lefele, majd felfele kellett szaladni a meredek, bokros, sáros oldalakon. Élveztem a terepet, egész napi munka után jó energialevezetés volt számomra.”

Vasárnap délután is spanyol duatlonos diadalmaskodott, ugyanis Xavier Jove Riart teljesítette elsőként a versenytávot honfitársa, Joan Freixa Marcelo előtt, így mindkét versenycsoportban megszerezte az aranyérmet. Az Elite kategória 25 fős mezőnyéből 22 duatlonos érkezett célba, a román Ciprian Bălănescu a harmadik lett. Az U23-asoknál, a fiúk mezőnyében a romániai Dániel Attila szerezte meg az ezüstérmet, a horvát Silvije Tomac pedig a bronzot, míg a lányoknál a litván Anastasia Krumina diadalmaskodott.

Szász Attila (2)

A marosvásárhelyi Szász Attila, a néhai Szász Albert fia, aki a helyi Master Ski&Bike Klub sportolója, s egyben a rendezvény egyik szervezője a következőket jegyezte meg a megmérettetésről: ,,Történelmi pillanat ez, hiszen Marosvásárhelyen először rendeztek felnőtt Európa-bajnokságot, azaz európai színvonalú terepduatlon EB-t. Mivel magas volt a színvonal, az elvárások is azok voltak, rendkívül szigorú követelményeknek kellett eleget tenni, amit sikerült teljesíteni. A nemzetközi bírók, a résztvevők úgy a szervezéssel, mint a tereppel, a fogadtatással, ugyanakkor a város nevezetességeivel is elégedettek voltak. Mindez megerősít minket abban, hogy tovább dolgozzunk, s idővel hasonló, vagy még színvonalas rendezvényeket szervezzünk meg Marosvásárhelyen. A XII. Szász Albert

Emlékversenyen négy különböző starttal indult, majd sikeresen zajlott le minden korosztályban. Mindezen események célja, hogy az embereket rávegyük az egészséges életmódra, megszerettessük velük a mozgást. Mindez nem csak az élsportról, a versenysportról, hanem a tömegsportról is szól.”


A XII. Szász Albert Emlékverseny női versenyszámában részt vett a 40 éves szlovákiai többszörös bajnok Katarina Drahovská is, aki a második helyen végzett, ugyanakkor a Dracula Midnight Run éjszakai futóverseny női számában diadalmaskodott.

Drahovská család
Katarina gyerekkora óta hódol az atlétikának, gyakran vesz részt rangos európai triatlon és duatlon versenyeken, ahol az évek során már számtalan oklevéllel és éremmel volt díjazva.
A hétvégi rangos marosvásárhelyi sporteseményen Katarinát férje és hét (!) gyermeke is elkísérte, akik közül kettő, a legnagyobb lány és fiú is részt vett a terepduatlon U23-as kategóriájában, ahol előkelő második helyet szereztek.
A rendezvény során készségesen álltak a Központ felkérésére egy közös fotóra.


Sidó Kata (1)
A XII. Szász Albert Emlékverseny 40 – 49 évesek női kategóriájában a marosvásárhelyi Sidó Katalin előkelő 5. helyezést érte el a hazai Szakács Mária mögött, míg a szintén 40 – 49 évesek korcsoportját az erdőszentgyörgyi Csizmadi Mihály Zsolt nyerte, viszont a marosvásárhelyi Torr Béla a 10. lett.
A 42 éves Sidó Kata véletlenszerűen ismerkedett meg az atlétikával, majd a triatlonnal, azon belül a duatlonnal is, jelenleg ismert és elismert hazai versenyző. Férje, de gyerekei is hódolnak ezeknek a sportágaknak, mi több, eddig már számos versenyen vettek részt közösen a családdal, ahol jó eredményeket értek el. Kata készségesen válaszolt a Központ néhány kérdésére:

– Mióta sportolsz?
– Gyerekkoromban kézilabdáztam és kosárlabdáztam, aztán viszonylag későn, 28 évesen kezdtem el szaladni. Vonzott a társaság, akkor a baráti körünk is ebből a közegből került ki, így mi is követtük őket. A nagyfiam fertőzött meg minket a triatlonnal, bár én a férjemmel korábban is szaladtam. Náthánt 9 éves korában nagyon dicsérték a Master Ski&Bike klubnál, hogy tehetséges kerékpározó, így eljutott az első versenyekre, ahova elkísértük. Aztán mi, szülők is elkezdtünk biciklizni. Idővel kerékpározni, majd úszni kezdtünk, ő pedig triatlonozni kezdett, mi pedig újra követtük őt. A férjem, Rusz Sándor és a nagyfiam, Náthán (15) triatlonozik, a középső fiam, Gáspár (12) atlétikázik, lányunk, Hanna (5) már tanul úszni…

Sidó család (4)
– Milyen versenyeken szoktál részt venni?
– Elsősorban a helyi futó- és kerékpárversenyeken, meg a triatlon terep-körversenyeken szoktunk indulni, ez vonz minket, hiszen természetbarátok is vagyunk. Én minden évben részt veszek a Szász Albert Emlékversenyen is, de számos hasonló rendezvényeken is rajthoz állok.

Sidó család (3)
– Hogyan sikerül felkészülnöd a versenyekre?
– Ezekre a versenyekre egész évben kell készülni, télen az alapozásra fektetünk hangsúlyt, teremben szoktunk erősíteni, emellett úszni és szaladni szoktunk, viszont tavasszal a terem kimarad, ezt a kerékpározás követi, mi heti hat napot szoktunk edzeni, függetlenül az időtől, a lelkiállapottól. Mindez idővel része lett az életünknek úgy, hogy két nap kihagyás után már nem érezzük jól magunkat. Mi erre a hobbinkra mindig találunk időt, ez már függőséget jelent számunkra.

Sidó család (2)

– Hogyan sikerül a maximumot teljesítened több téren, hiszen családanyaként is példamutató vagy?
– Elég nehéz jelenleg a férjem vállalkozásába is besegítek, de mindig úgy oldom meg az edzéseket, hogy akkor edzem, amikor a gyerekek óvodában, iskolában vannak. Amikor ők otthon vannak, akkor velük vagyok, folytatom a családanya szerepét. Gáspár és Hanna is többször említi, hogy futó szeretne lenni, mint én, vagy kerékpározó, mint apa, ezért nagyon fontos, hogy mit lát otthon a gyerek, mit tanul a szülőktől, mert az számára egy életre kihat.

Sidó család (1)

– Milyen eredményeidre vagy a legbüszkébb?
– A legbüszkébb a triatlon versenyeimre vagyok, ott általában dobogós szoktam lenni a korcsoportomban, de a mostani, terepduatlon Európa-bajnoki 5. helyezésemre is büszke vagyok, ami nagy kihívás volt számomra. Az idén készülök életem legnehezebb versenyére, az ,,X-MAN Romania” triatlon versenyre, amelyre június 24-25-én kerül sor Nagyváradon. Én az egyéni rövidtávon fogok részt venni, ami 1900 méter úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és 21,1 kilométer szaladásból áll. Remélem, jól fogok ott is teljesíteni. Örvendek, hogy mind a versenyeken, mind a magánéletben érzem a családom támogatását. Az minden mást kárpótol…

Share Button
Ennyien olvasták: 618

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.