Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Kézilabda-oktatás az alapoktól

Czimbalmos Ferenc-Attila november 5, 2014 Sport

A Pegasus SK nonprofit sportklubot az egykori vásárhelyi kapus, Haidu Sebastian egy éve alapította. Az egyesület fő célja, hogy kiválogassa, majd a kézilabda alapjaival megismertesse és felkészítse a helyi gyerekeket, akik idővel sikeres kézilabdázókká válhatnak.
Pegasus SK-2, 2014.

Arra a kérdésre, hogy honnan jött az ötlet kézilabdaklubot alapítani, Haidu Sebastian a következőket mondta:
– Mintegy másfél évig a Marosvásárhelyi Olimpic kézilabda-egyesületnél a korosztályos csapatok kapusainak a felkészítésével foglalkoztam, de idővel nézeteltérés alakult ki a klub vezetőivel, így elhatároztam, hogy saját egyesületet alapítok, így született a Pegasus SK. Egyelőre az út elején járunk, de jól haladunk. Nagyon fontos, hogy elsajátítsák az alapokat, hiszen jelenleg sokat követelnek a kluboknál a kézilabdázóktól, de sokuknak hiányoznak az alapok – mondta el Haidu, aki ifjúságiként Marosvásárhelyen kezdte, de felnőttként már Temesváron, a helyi Politehnica együttesénél játszott.

Pegasus SK-lanyok

Minden a fegyelmen alapszik

A 37 éves magas, impozáns méretű Hajdu Sebastian már puszta megjelenésével is tiszteletet követel embertársaitól, sőt a kisgyerekek közül Gulliverként tűnik ki. A gyerekek felkészülésével kapcsolatosan a következőket mondta:
–A legfontosabb számomra a fegyelem, ami nélkül nincs felkészülés. Itt a gyerekek a kézilabda alapjain kívül a viselkedést, a magatartást is megtanulják (pl. büntetem azokat, akik társaikat beárulják, meglopják stb.). Amikor elkezdtük a közös munkát, két lehetőségem volt: vagy engedékeny leszek, hogy ne veszítsem el a klubhoz beiratkozó gyerekeket, vagy szigorú leszek, és akik maradnak, azokkal komolyan dolgozunk.  Pegasus SK-7, 2014.
Egy év alatt egy gyerek sem hagyta abba (a tavaly 36 beiskolázott gyerek volt a Pegasus SK-nál, jelenleg 51-en vannak), egy szülő sem jött panaszkodni, hogy kemény vagyok velük, sőt azóta sokan beiratkoztak az egyesülethez. Nem hiszem, hogy a gyerekeknek ne használna egy kis fegyelem a mai világban, ezt tapasztaltam az én két nebulómon esetében is. Szigorú vagyok velük az edzések alatt, sokat követelek tőlük, de ugyanakkor a pályán kívül jó barátok vagyunk – hangsúlyozta a kézilabdaedző.

Pegasus SK-fiuk

2015-ben részt vesznek az országos bajnokságban

A román kézilabda-bajnokság szabályzata szerint a legalacsonyabb korcsoport a 9 évesek korosztálya, akik részt vehetnek az országos bajnokságban, így a 2006-os születésűek 2015 őszétől részt fognak venni a versenysorozatban, de addig a kézilabda alapjait kell tökéletesen elsajátítsák. Ezzel kapcsolatosan így vélekedett Haidu:
– Tudom, hogy nem lesz könnyű, hiszen ebben a korban fontos a gyerekeknek, hogy a sport mellett tanuljanak, szocializálódjanak a sporttal, emberséget tanuljanak a sport mellett. Amikor fejlettebbek lesznek, akkor keményebbek lesznek a követelmények is részemről, de nem lesz világvége, ha az első évtől kezdve nem lesznek eredményeink.

Pegasus SK-6, 2014.

Nem olcsó mulatság, de…

Az anyagiakról, a beiratkozási díjakról a következőket mondta:
– Nem olcsó nálunk a beiratkozási díj, de az összegből minden edzés után minőségi édességekkel ajándékozzuk meg a gyerekeket, megünnepeljük a csapaton belül a születésnapokat, sőt minden hónapban egyszer moziba is elvisszük őket, ahol 3D-s filmeket nézünk meg. Emellett személyre szabott, nevükkel ellátott sportfelszereléseket csináltattam a gyerekeknek, amiknek nagyon örvendtek a szülők is.

Pegasus SK-3, 2014.

Gyerekeket toboroz a Pegasus SK

A Pegasus SK-nál Haidu Sebastian segítője nem más, mint az ISK és az Elektromaros, jelenleg az Active7 kézilabda egyesület kiválósága, Biró (Peres) Zita, aki nagy odaadással és hozzáértéssel oktatja a gyerekeket.
– 2006-2007-es születésű, marosvásárhelyi, vagy környékbeli lányokat meg fiúkat várunk edzésekre a Pegasus SK-hoz, akik szívesen elsajátítanák a kézilabdát mint sportágat. Minden héten hétfőn, szerdán és pénteken 16-17 óra között tartjuk az edzéseket a Tudor negyedbeli 20-as Általános Iskola tornatermében, érdeklődni a 0742/099-951-es (Haidu Sebastian), vagy 0744/172-653-as telefonszámon (Biró Zita) lehet.
Edzőtársammal, Haidu Sebivel nagyon örvendünk, hogy a gyerekek elszántan jönnek az edzésekre, tanulni szeretnének – Biró Zita, aki a klub sportolóiról így vélekedett:
– A gyerekek ügyesek, szorgalmasak. Sok a tehetséges gyerek közülük, akiknek nagyon fontos, hogy elsajátítsák az alapokat – mondta Biró Zita, aki bevallotta: korábban nem hitte volna, hogy valamikor gyerekeket fog tanítani.

Pegasus SK -4, 2014.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1401

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.