Sport

Kik Maros megye legjobb sportolói 2018-ban?

Látványos gálaműsor keretében díjazták a minap Maros megye legjobb sportolóit a koronkai Boema Ballroom vendéglőben.

Varó Norbert átveszi megérdemelt díját

A Maros Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság által szervezett Sportgálán az idén első alkalommal a 2018-ban kétszeres Európa-bajnoki címet szerzett evezős, Costantin Hârgău (Mureșul) lett a legjobb.

Somodi Katalin és Somodi Márton Dance Art Team tanítványaival

Mögötte a második helyen a keleti harcművészetekhez tartozó vusu sportágban remekelő, tavaly is második, az Eb-én ezüstérmes Apostolache Kiss Andrea (Mureșul) végzett, míg a harmadik, a kétszeres világbajnok U 21-es lábteniszező Varó Norbert (Gombos Martial Arts) lett.

Selcuzan Sándor és Kovács János Kopek súlyemelő edzők Kovács Ella, George Buhlea és Bartha Gombár Mónika társaságában

A megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság több rangsort is felállított, nemcsak a legjobb egyéni sportolókat díjazta, hanem a megyének dicsőséget szerzett legjobb felnőtt és ifjúsági csapatok képviselőinek is elismerést nyújtott át. Külön díjazták a felnőttek mellett a legjobb ifjúsági sportolókat, illetve bátorításként azokat a reménységeket is, akik a következő években kerülhetnek fel a legjobbak listájára, és nem utolsó sorban különdíjakat kaptak olyan parasportolók is, akik eddig kevésbé kerültek a figyelem középpontjába.

A Romgaz Elektromaros tekézői

Érdekességként említhető meg, hogy a tavaly még ifjúságiként sportolt Schlier Zsuzsa vívó az idén 6. lett a felnőttek között, miután világbajnoki ezüstérmes lett csapatban, a román válogatott színeiben.

A hajdani Muresul kézilabda csapatának egykori kiválóságai

A díjazottak

A legjobb felnőttsportolók: 1. Constantin Hârgău (Mureşul SK) – evezés, 2. Kiss Apostolache Andrea (Mureşul SK) – vusu, 3. Varó Norbert (Gombos Martial Arts) – lábtenisz, 4. Duka Tilda (Romgaz Elektromaros) – teke, 5. Székely Ildikó (Sakura SK) – karate WKC, 6. Schlier Zsuzsa (Marosvásárhelyi ISK) – vívás, 7. Rareș Popescu (Marosvásárhelyi ISK) – szabadfogású birkózás, 8. Fángli Henrietta (Marosvásárhelyi ISK) – úszás, 9. Victor Vasieșiu (Marosvásárhelyi ISK) – sakk, 10. Gabriel Pop (Marosvásárhelyi Aeroclub) – ejtőernyőzés.
A legjobb ifjúsági sportolók: 1. Georgiana Lircă (ISK/Bushido) – birkózás/cselgáncs, 2. Bogdan Gorea (Mureșul SK) – evezés, 3. Alexandru Ignat (Mureșul SK) – evezés, 4. Seress Bernadette (Romgaz Elektromaros) – teke, 5. Tudor Racotean (Marosvásárhelyi ISK) – szabadfogású birkózás, 6. Mihnea-Ionuţ Ognean (Marosvásárhelyi ISK) – sakk, 7. Darius Făgăraş (Szász Albert Sportlíceum) – atlétika, 8. Biró Anita (Tornado Taekwondo) – tekvandó, 9. Gabriel Silaghi (Mureșul SK) – kerékpározás, 10. Cristian Marius Cornea (Kashi Kendo Club) – kendo.
A legjobb felnőtt csapat: Romgaz Elektromaros teke (Világ Kupa 2. hely-Victorița Doina Baciu, Alexandrina Bornet, Alina Hanc, Gyéresi Anna és Maria Ciobanu)
A legjobb ifjúsági együttes: Olimpic SK – ISK Marosvásárhely kézilabda (Országos ezüstérmes-Ioana Ugran, Ioana Moldovan és Maria Olah)
Sportreménységek: Tamás Dávid – jujitsu, Darius Sas – szabadfogású birkózás, Biblia Róbert – szabadfogású birkózás, Bogdan Bentea – tekvandó, Antal Alessandro Robert – jujitsu, Baranka Lajos – jujitsu, Sánta Nóra – úszás, Szőcs Norbert – gyephoki, Kacsó Botond – gyephoki, Szántó Dávid – karate WUKF, Dacian Costea – atlétika, Alexandra Maria Boroș – jujitsu, Csiki Ervin – szabadfogású birkózás, Cristian Biro – szabadfogású birkózás, Ungvári Evelin – asztalitenisz, Gál Imola – sakk, Csáki Hanna – tekvandó, Virág Vivien – tekvandó, Orbán Kiss Orsolya – úszás, Sorina Miclea – tenisz, Paula Iacob – cselgáncs, Briana Rugina – karate WUKC, Giulia Rugina – karate WUKC, Gombóczi Nicoleta – karate WUKC, Koncz Nimród – úszás, Sebastian Tac – ökőlvívás, Varga Nikol – ritmikus sportgimnasztika, Böjte Benjámin – szabadfogású birkózás és Bianca Toma – cselgáncs.
Parasportolók: Daniel Bucur, Csiki Árpád, Narcis Halțiu, Szántó Attila, Vasile Tinu Pop, Bogdan Suceachi, Alex Belean (mind világbajnokok – karate), Claudia Boandă, Ördög Pál Levente, Györfi Mózes, Liliana Pădurean és Valentina Strete (mind Európa-bajnokok – karate).

Nyilatkozatok

Apostolache Kiss Andrea, vusu-Európa-bajnok

,,Ha azt vesszük figyelembe, hogy öt éven keresztül évről évre sikerült a világ legjobbjai között végezzek, nem elhanyagolható a teljesítményem, viszont nem könnyű ezt elérni. Minden versenyre úgy indulok, hogy első szeretnék lenni, DE ez nem mindig jön össze: lehet az én hibámból, az edző hibájából, a bírók döntései, akár a felkészülés miatt, vagy éppen a pillanatnyi formámból kifolyólag. De szembesültem azzal, hogy amit eddig megtanultam és nap mint nap tanulok edzéseken, az a jó út a siker és a csúcs felé. 2019-től először is egészséget kívánok. Ha mindez meglesz, akkor az országos bajnokságon, Eb-on és világbajnokságon újra maximális teljesítményt fogok produkálni.”

Horváth Attila érdemes edző, Apostolache Kiss Andrea edzője:

,,Újabb jó évet zártunk tanítványommal, Apostolache Kiss Andreával. Mindig lehet többet is elérni, de azt, amit célul tűztünk ki, megvalósítottuk, hiszen Andrea a vusuban Európa-bajnok lett. Ez nagy öröm számunkra, hiszen az Eb-arany hiányzott a tarsolyából. Már évek óta igyekszem, hogy Maros megyében olyan szinten tartsam a versenysportot és a teljesítménysportot, ami világszínvonal, de ugyanakkor ezt évente sikerült véghezvinnem a felnőtt sportolókkal. A 2019-es év számunkra nagyon nehéz lesz, hiszen Európa-bajnokság, két világbajnokság, emellett az országos bajnokságok következnek, amelyeken újra szeretnénk bizonyítani.”

Varó Norbert, világbajnok lábteniszező:

,,A 2019-es év eddigi sportpályafutásom egyik legsikeresebb esztendeje volt, hiszen sikerült nagy lépést tegyek, hogy átlépjen az U21-es korhatárt, és a felnőtt válogatott kapujában kopogtassak. Boldog vagyok, hogy aranyéremmel sikerült hazatérjek Franciaországból, a felnőtt világbajnokságról, ahol a férfi kettős játékban lettem a győztes csapat tagja, ugyanakkor két aranyérmet szereztem az U 21-es kategóriában, a Szentesen sorra került ifjúsági vébén.
2019-ben is szeretném ezt a szintet megtartani és hasonló jó teljesítményeket elérni, ugyanakkor a felnőtt egyéni keret biztos tagja is szeretnék lenni, hogy képviseljem Romániát a nemzetközi megmérettetéseken: Európa-bajnokság lesz Moldova Köztársaságban, sőt a svájci világkupán is szeretnék versenyezni.”

Varó Gyula, Norbert édesapja és egyben edzője, ugyanakkor a válogatott másodedzője:

,,Sikeres évet zártunk minden szempontból, hiszen a válogatott mellett a Gombos Martial Arts klubunk is jól teljesített 2018-ban: a senior bajnokságban, ahol már három éve részt veszünk, sikerült idén az első helyezést elérni, hiszen országos bajnokok voltunk a hármas játékban, ami a leglátványosabb és a legszínvonalasabb a lábteniszben. Így három játékosunk bekerült a román válogatottba, emellett a fiam, Norbert a felnőtt és az ifjúsági világbajnokságról is aranyérmekkel tért haza. Soha rosszabb évet!”

Duka Tilda román bajnok tekéző, Romgaz Elektromaros

,,Nagyon örülök, hogy sportolóként részt vehettem a 2018-as Sportgálán, hiszen az idei eredményeimért igazán megdolgoztam, ugyanis egy felejthetetlen és ugyanakkor sikeres évben volt részem: harmadik lettem a májusban Kolozsváron megrendezett teke-világbajnokságon, ugyanakkor ezüstérmet szereztünk a csapattal a Világ Kupán. Mindegyik versenyre szívesen emlékszem vissza, habár 35 év tekézés után még minden mérkőzés előtt van lámpalázam, ami ezzel jár. Amit a legjobban várok a 2019-es sportévtől az nem más, mint az egészség, a többi majd eldől…”

Somodi Katalin sporttáncedző, a Dance Art Team elnöke:

,,Klubunk szemszögéből sikeres évet zártunk, hiszen az év elején sikeresen megszerveztük a Maros Megyei Sporttánc Egyesülettel karöltve az országos sporttánc-bajnokságot, ami nagy kihívás volt számunkra, hiszen szervesen kivettük a részünket a rendezésben. A Paul Moldovan – Cristina Tătar párosunk most már külön útra tért, hiszen önmaguk gondoskodnak a sportkarrierükről, viszont nekünk az a nagy kihívás, hogy egy újabb generációt építsünk fel. Vannak ügyes táncosaink, reméljük, hogy az elkövetkező években is tartjuk majd a színvonalat.
Megjegyzem, hogy a klubon belül szigorú tanítási módszert használunk, ezért néhányan kritizálnak is minket, de úgy érezzük, hogy a magas szintű eredmények eléréséért ez elengedhetetlen tényező, ezért a gyerekeket viselkedés szempontjából kell megtartsuk a jó úton haladva, ami a szülőknek is nagy gond. Emellett mi ezután is modellek akarunk lenni sportolóinknak.”

Mátyus Ervin, egykori többszörös kempo-világbajnok

,,Már évek óta nem sportolok versenyszerűen, de jó érzés meghívottként részt venni egy hasonló sportgálán. Én egy sérülés miatt voltam kénytelen abbahagyni az aktív sportolást, hiszen a kulcscsonti ízületeim szakadtak el, két műtét után sem gyógyult meg teljesen a vállam. Hobbiként még járok edzeni, sőt idővel edzősködni is szeretnék, ugyanis Bukarestben elvégeztem az edzőiskolát, ezzel párhuzamosan a sportegyetemet is, sőt, továbbra is egy helyi őrző-védő cégnél dolgozom Marosvásárhelyen.”


Sérülten, de még is a legjobbak között Székely Ildikó

A 2018-as Maros megyei Sportgála egyik, dicséretre legméltóbb sportolója nem más, mint a 2016-es és a 2017-es sportév legjobbja, Székely Ildikó, aki az idén mindössze az 5. helyen végzett, mivel a WKC-verziójú karate világbajnokságra már sérülten utazott ki, és szinte fél lábbal került a döntőbe, ahol helytállt, majd két műtéten is átesett az év folyamán.
Ildikó a Központnak elmesélte a sérülésével kapcsolatos negatív emlékeit, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy mit vár a 2019-es esztendőtől mint sportoló:
– Miután az országos bajnokságon maximálisan teljesítettem, a világbajnokság előtt 3 héttel egy pozsonyi tesztversenyen lesérültem, keresztszalag-szakadásom volt, mielőtt részleges szakadással diagnosztizáltak az orvosok. Ezzel ellentétben a vébén mégis részt vettem, viszont a döntőben már képtelen voltam a lábaimon állni, hiszen a jobb lábam térde kotyogott jobbra-balra. Hazajövetelem után rögtön megműtöttek, de a műtétem, mivel problémás volt, november elején újra műtéti beavatkozáson estem át, mivel az első műtét után nem hajlott a lábam és nem volt igazi nyújtása. A második beavatkozás már sikeres volt, ezért az év fele versenyzés szempontjából kimaradt számomra – mondta el sajnálkozva Ildikó.
Arra a kérdésre, hogy zajlik a műtét utáni rekuperációja, a többszörös országos-, Európa- és világbajnok karatézó lány így válaszolt:
– Sikeres a rekuperációm, most már jobban érzem magam, gyógytornára is járok, és remélem, hogy januárban sikerül nekifogni, hogy újra felépítsem a térdem izomzatát, hiszen izomsorvadáson is keresztülmentem a hat hónap alatt. Szeretnék mielőbb felépülni, nekifogni edzeni, majd versenyekre járni és teljesíteni. Mint válogatott alaptag is rendkívül nehéz volt lelkileg mindezt elfogadni, feldolgozni és megérteni, de ez a szövetségnek sem volt kedvező. Bánom, hogy januárban Indiában, februárban Egyiptomban sem tudok részt venni egy rangos nemzetközi megmérettetésen, de remélem, hogy a májusban sorra kerülő országos versenyen már egészségesen tudok versenyezni függetlenül az eredménytől – vélekedett Székely.
Drócsa József (Sakura SK), Székely Ildikó edzője így összegezett tanítványának világbajnoki szerepléséről kapcsolatosan:
– Az év nagyon jól kezdődött, hiszen jó felkészülésben volt része Ildikónak, sőt a tesztversenyek is kedvezően zajlottak, de sajnos közbeszólt a sérülés. Nagy döntés előtt álltunk, hiszen a szövetség a keretbe bevette, én mint válogatott edző támogattam. A sérülés miatt 3 hétig nem tudott edzeni, viszont bíztunk a mentális erejében, ami mérvadó volt. A sorshúzás is kedvezett neki a vébén, így egy lábon, sérülten, de fölényesen verte a volt világbajnokot, majd tudatta velem, hogy tovább akar harcolni. Az elődöntőben egy argentin versenyző ellen megcsuklott, mindenki látta, hogy baj van, viszont a stílusát nem értették, de az előnye akkora volt, hogy az argentin lány nem tudta behozni, így tanítványom bejutott a döntőbe. Ott, sajnos csak egy helyben állt, már nem tudott mozogni, az olasz ellenfele próbálta elrúgni a sérült lábát, de nem sikerült, így 1-3 arányban elvesztette a döntőt, ami a világbajnoki ezüstérmet jelentette számára. Csak dicsérni tudom Ildikót elszántságáért és páratlan akaratáért! – jegyezte meg Drócsa.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.