Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Kisorsolták az 1. liga 2015–2016-os idényének menetrendjét: Az ASA a Dinamót fogadja a nyitányon

Czimbalmos Ferenc-Attila július 1, 2015 Sport

asa ausytira 2015

A Hivatásos Labdarúgóliga székházában az elmúlt héten elkészítették a bajnokság műsorát, eszerint a legutóbb ezüstérmes Marosvásárhelyi ASA-nak nehéz programja lesz a pontvadászat elején, hiszen a Dinamo elleni első találkozó (július 11-én) után az együttes az első idegenbeli mérkőzésen az Astrával játszik, majd a Chiajna, aztán a Craiova látogat Marosvásárhelyre. A bajnok Steauával a hetedik fordulóban, augusztus 15-én játszik majd az ASA idegenben, viszont augusztusban a Sziget utcában fogadja a Iasi-i CSMS, a Bukaresti Voluntari együttesét, szeptemberben pedig a Petrolul meg a Kolozsvári CFR csapatát is.

14 csapatos alsóházi-felsőházi rendszer

Idéntől újdonság, hogy a mindössze 14 csapatos mezőny az alapszakasz után a rájátszásban folytatja, a pontvadászat második felére az addig szerzett pontok felét viszik magukkal az együttesek. Az első hat helyezett a felsőházba (play-off) kerül, és a bajnoki címért, valamint az Európa-ligás helyekért folytatja a küzdelmet, míg az utolsó nyolc a kiesés elkerüléséért harcol. A mezőny egyenlőtlen megoszlása a rájátszásban azt is jelenti egyben, hogy egyes csapatok kevesebb, mások több mérkőzést játszanak. Míg a felsőházban minden együttesre összesen 36 mérkőzés vár (26 az alapszakaszban és 10 a rájátszásban), az alsóházban (play-out) a rangsor első öt, valamint hetedik és nyolcadik helyezettje 40-szer lép pályára (26-szor az alapszakaszban és 14-szer a rájátszásban), a hatodik ugyanakkor ennél is többször, 42-szer, ugyanis az alsóházi mezőnyhöz képest még lesz két meccse a kiesés elkerüléséért rendezett selejtezőben a másodosztályból kvalifikált ellenféllel.

Kötelező a 15 pont elérése a 14 alsóházi találkozón

Az alsóházi küzdelmekben részt vevő alakulatok számára kötelező legalább 15 pont megszerzése a 14 mérkőzésen, amelyiknek ez nem sikerül, büntetőpontokkal sújtják a következő évadban, függetlenül attól, hogy az 1. ligában, vagy a 2.-ban folytatja. Az 1. ligából az utolsó két helyezett kiesik, a 12. helyezett pedig selejtezőt játszik azzal a csapattal, amely megnyerte a 2. liga két csoportja második helyezettjeinek párharcát.

Három forduló marad jövőre az alapszakaszból

Az alapszakaszból 23 fordulót idén rendeznek (az utolsót
december 19-én), és mindössze három játéknap marad jövőre. Az alapszakasz első fele és a visszavágók kezdete között két hét szünetet iktatnak be, a bajnokság október 17-én folytatódik. A téli szünidőben 55 napos pihenőt tartanak, 2016-ban február 13-án indul újra a pontvadászat. Mint ismeretes, a Ploieşti-i Petrolul és a Kolozsvári CFR hat pont levonással kezdik a bajnokságot, ugyanis a licencdossziéban nem teljesítették a pénzügyi feltételeket.

A labdarúgó 1. liga 1. fordulójának párosításai:

Astra Giurgiu – Concordia Chiajna, Marosvásárhelyi ASA – Dinamo Bukarest, CS U Craiova – FC Botoşani, FC Viitorul – Kolozsvári CFR, Temesvári ACS Poli – Târgu Jiu-i Pandurii, Steaua Bukarest – Petrolul Ploiești, FC Voluntari – Iași-i CSMS.

Az ASA találkozóinak menetrendje a bajnokság első részében:

1. forduló: ASA–Bukaresti Dinamo (július 11.)
2. forduló: Astra Giurgiu–ASA (július 18.)
3. forduló: ASA–Concordia Chiajna (július 25.)
4. forduló: ASA–CS U Craiova (augusztus 1.)
5. forduló: FC Viitorul–ASA (augusztus 8.)
6. forduló: ASA–Temesvári ACS Poli (augusztus 12., hétközi forduló)
7. forduló: Bukaresti Steaua–ASA (augusztus 15.)
8. forduló: ASA–FC Voluntari (augusztus 22.)
9. forduló: Iași-i CSMS–ASA (augusztus 29.)
10. forduló: ASA–Petrolul Ploieşti (szeptember 12.)
11. forduló: Târgu Jiu-i Pandurii–ASA (szeptember 19.)
12. forduló: ASA–Kolozsvári CFR (szeptember 26.)
13. forduló: FC Botoşani–ASA (október 3.).


 

Share Button
Ennyien olvasták: 626

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.