Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Kiss Istvánra (Bill) emlékezünk

Czimbalmos Ferenc-Attila április 21, 2017 Sport

Április 24-én lesz 8 éve, hogy Kiss Isván, a Marosvásárhelyi Week-End Sportegyesület elnöke, a város legismertebb tömegsport-szervezője elhunyt.

Bill – mint ahogy mindenki ismerte –, 1949-ben született Marosvásárhelyen, aztán a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum sportosztályában járt, ahol tagja volt az iskola kosárlabda csapatának, amely 1965-ben országos bajnokságot nyert.

Az érettségi után a fővárosi sportegyetemen szerzett oklevelet, majd sporttanár lett, időközben a bukaresti Dinamo kosárlabdacsapatában is szerepelt.

Bill testnevelő tanárként és szervezőként vált ismertté, az évek hosszú során a marosvásárhelyi tömegsport életének szerves része lett: hosszú évekig szervezte a minifoci bajnokságokat (és újakat indított útjára) városunkban, s ő állt a városban vagy környékén lebonyolított számos motorsportverseny mögött, majd a rendszerváltás utáni években Marosvásárhelyi Napok sportrendezvényei elképzelhetetlenek voltak nélküle.

Mindezek mellett ő fektette le a teremfoci alapjait városunkban, idővel az 1. ligás teremlabdarúgó és női labdarúgócsapatokat működtető City’us klub alapítója lett, amelynek élete utolsó éveit szentelte. A klub teremlabdarúgói 2008-ban Románia-kupát, a bajnokságban pedig bronzérmet nyertek. A város első női labdarúgócsapata pedig néhány év alatt Románia negyedik legjobb csapatává nőtte ki magát, s több labdarúgója került be a válogatottba. Élete utolsó hónapjaiban azonban már nem tudott ott állni az együttesek mellett, mert kórházi kezelésre szorult, és nem is tudott annak örvendeni, hogy a City’us 2008-ban Románia-kupát nyert Chiajnán, majd idővel az együttes hét-kupagyőzelmet, egy szuperkupa-győzelmet és hat bajnoki címet szerzett, így Románia legtöbb trófeáját elnyert teremlabdarúgó-alakulatává vált.

Emléke mindig élni fog családja és a tömegsport rajongóinak lelkében.


Róluk is már csak múlt időben beszélhetünk…

Bármennyire is hihetetlen, az aranygenerációtól kezdődően napjainkig visszatekintve, már számos egykori edző, volt labdarúgó nincs közöttünk (hogy csak a labdarúgásnál maradjunk). Előbb 1983. március 23-án (34 éve) Boné mester távozott az élők sorából. Majd 1991-ben Mureșannak telt be a pohara, aztán évekkel később, 1996-ban Nagy Miki is más pályára lépett, 1998-ban Gáll Dezső is átigazolt mindörökre, Fanici András 2008-ban 53 évesen súlyos szívbetegségben hunyt el. Vakarcs Domokos 2010-ben távozott az élők sorából, míg 2017-ben a marosvásárhelyi labdarúgás egyik legismertebb korábbi labdarúgója, a 93 éves korában elhuny Józsi Dezső lépett az örök labdarúgó-mezőkre (csak a legismertebbek közül említettünk néhányat).


Share Button
Ennyien olvasták: 816

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.