Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Kovács Szabolcs megvédené az Eb-címét Ibizán

Czimbalmos Ferenc-Attila május 31, 2018 Sport

A marosvásárhelyi 20 éves Kovács Szabolcs (Kolozsvári Politehnica SK) megvédené Európa-bajnoki címét a 2018-ban Ibizán megrendezendő tereptriatlon és a terepduatlon Európa-bajnokságon, miután a tavaly Marosvásárhelyen sorra került Terepduatlon Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett az U-23-as kategóriában, akkor még a Master Ski&Bike színeiben. Szabolcs ugyanakkor a felnőtt mezőnynek számító elit kategóriában a 15. helyen végzett, 2016-ban a kontinensbajnokságon junior kategóriában bronzérmet nyert. A minap a Központ kérdéseire válaszolt.

Kovács Angliában dolgozott és edzett

– Hogy vagy? Rég nem hallottunk rólad…
– Köszönöm, továbbra is sportolok, mi több, a tavasszal jöttem haza Angliából, ahol dolgoztam és egyben edztem is. Jelenleg készülök az idei Európa-bajnokságra.

– Kezdjük az elejével. Mesélj az angliai kitérődről…
– Októberben kiutaztam Angliába azzal a céllal, hogy majd egy angliai klub színeiben folytathatom tovább, előbb egy ötcsillagos hotelben dolgoztam, ezzel párhuzamosan edztem is. Időközben egyre többet dolgoztam, kevesebbet edztem, az ottani klub egyórányi metróútra volt. Végül úgy döntöttem hazajövök, mert esélyem van kijutni a világbajnokságra.
Angliában az elején próbáltam az edzéseket a munkával összehangolni, de mivel téli időszak volt, reggel, amikor munkába mentem még nem virradt, este, amikor hazaértem, már sötét volt. Biciklizni csak szabadnapokon volt lehetőségem, vagy esténként – de az is attól függött, hogy mennyire voltam fáradt –, úszni pedig csak a hotel 25 méteres medencéjében volt lehetőségem szintén a munkanapok végén, így aztán edzeni nem tudtam felsőszinten.

– Most itthon készülsz fel a versenyekre?
– Igen. Végleg hazajöttem, és itthon készülök fel az idei tereptriatlon és a terepduatlon Európa-bajnokságra, amely a spanyolországi Ibizán lesz megrendezve, valamint az XTERRA Cross Triathlon romániai szakaszára, melyre augusztus 3–5. között kerül sor Marosvásárhelyen.
Miután hazajöttem Angliából, edzőtáborban voltam a román válogatottal, ahol együtt edztem a jelenlegi edzőmmel, Crișan Iosif-al. Ekkor döntöttem úgy, hogy a kolozsvári Politehnica színeiben folytatom tovább a sportot, Crișan Iosif edző szakmai irányítása mellett, így több mint valószínű, hogy szeptembertől Kolozsvárra költözöm, és ott készülök tovább a jövő évi szezonra.

Készül a címvédésre

– Terepduatlon és tereptriatlon Európa-bajnokság lesz Vásárhelyen 2019-ben is, akár 2017-ben?
– Igen, sőt egy egész fesztivál lesz, hiszen Cross-triatlon és Cross-duatlon, országúti duatlon, aquatlon (úszás és szaladás), valamint a fél Ironman-nek megfelelő „halfdistance” próbák is lesznek.

– Tudva azt, hogy te Európa-bajnok voltál 2017-ben, gondolom, a címvédés lesz számodra a célkitűzés.
– Igen, sajnos mindeddig a Terep Triatlon-világbajnokságra készültem, viszont anyagi gondok miatt nem tudok részt venni a versenyen, valamint edzőmmel úgy látjuk, hogy az úszással nem úgy állok, mint kellene, így hát az októberben tartandó Európa bajnokságra készülünk.

Szponzorokat keres

– Az idén az Európa-bajnokságon kívül milyen versenyeken szeretnél részt venni?
– A Román tereptriatlon bajnokság összes versenyén, valamint az XTERRA-kör romániai szakaszán.

– Anyagi szempontból hogyan sikerül készülni a rendezvényekre?
– Jelenleg egyedül élek, az edzéseken kívül dolgoznom kell a megélhetőségért, mivel albérletben lakom és önállóan tartom fent magam, ugyanakkor én vásárolom a bicikliket és a felszereléseim nagy részét. Mindezek után persze a biciklik alkatrészei és karbantartása már csak hab a tortán. Csak a hazai szakszövetség támogat, edzőtábort biztosítanak, de az nem elég egy versenyző számára. Például egy kerékpár többezer euró.
Amúgy jelenleg támogatókat keresek, bármilyen támogatást szívesen elfogadok, akár magánszemélytől, akár cégtől is…
– Sok sikert kívánok neked céljaid megvalósításában!


Mi az XTERRA Cross Triathlon versenysorozat?

Az augusztus 3–5-e között Marosvásárhelyen első alkalommal megrendezendő XTERRA Cross Triathlon versenysorozatnak több állomása van, öt kontinens 40 országban kerül sor egy-egy versenyre, majd a rendezvények legjobbjai a döntő összecsapáson vesznek részt a Hawaii-i Maui-ban. A versenysorozat januárban kezdődött Dél-Afrikában, de Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Argentína, Costa Rica, Tahiti, Brazília, Svédország, Spanyolország, Olaszország, Kína, Egyesült Államok is a helyszínek között szerepelnek.
A háromnapos rendezvényeken lesz XTERRA Trail Race – 25 km-es hegyi terepfutóverseny, Kids Race – 2 km-es táv gyerekeknek, Fair Play Run Race – 3 km-es futóverseny, DRACULA Night Swim – 1,5 km-es éjszakai úszás, XTERRA Romania Age Group & Pro – Men & Women, DRACULA Night Run – 6,5 km-es férfi-női éjszakai vegyes úszás, XTERRA Romania Sprint Distance Junior & Elite – Men & Women–férfi-női vegyes úszás).

„Romániában a triatlon évről-évre fejlődik minden szempontból. Büszkék vagyunk arra, hogy első alkalommal Romániában, Marosvásárhelyen szervezhetünk egy hasonló, rangos versenysorozatot, mint az XTERRA Cross Triathlon. Marosvásárhely augusztusban a cross triatlon fővárosa lesz, ahová a világ legjobbjai jönnek versenyezni, hogy kellő pontmennyiséget gyűjtsenek a rendezvényeken, majd kijussanak a Hawaii-ban sorra kerülő döntőre

– mondta el a minap Klosz Péter, a Román Trialonszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Master Ski&Bike vezetője.


Share Button
Ennyien olvasták: 850

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.