Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Labdarúgás : „A felsőházban akarunk maradni!”

Központ december 30, 2011 Sport

fcmLabdarúgás : „A felsőházban akarunk maradni!”

A marosvásárhelyi FCM A-osztályos labdarúgó együttese, a második élvonalbeli évében, az őszi idényt a 15. helyen zárta. Beleértve a tavaszi szezon első, Dinamo elleni botrányos mérkőzést is.

A 18 mérkőzésből hármat megnyert (kettőt Trombettával az élen), hét mérkőzést játszott döntetlenre, és nyolc meccsen hagyta el vesztesként a játékteret, 16 pontot gyűjtve ezáltal. A tavaly az őszi idény végén az együttes 20 pontot gyűjtött, és a 13. helyen várta a tavalyi folytatást. Ehhez a jelenlegi vékonyka 16 ponthoz, a biztonság kedvéért mintegy 20 pont szükséges a tavaszi idény során ahhoz, hogy bent maradjon együttesünk a legfelsőbb osztályban, amit nehéz ugyan elérni, de nem lehetetlen. Nehéz, mivel idegenben lépünk pályára a kolozsvári CFR, az U, a Pandurii, az Otelul ellen, amelyek európai kupákban érdekeltek, sőt a Mioveni, a Gaz Metan, a Chiajna meg a Brassó otthonában is jó lenne győzni, akár itthon a Sportul, a Petrolul meg a Ceahlaulal szemben is, hisz őket is érinti a kiesés veszélye.

Rengeteg függ az átigazolási időszakban történtektől, hisz minden csapat erősíteni fog. Ha igaz a hír, miszerint Ghionea Vasluira igazol és Iencsi szögre akasztja a futballcsukát (habár megígérte a társaknak, hogy visszatér a tavaszra), akkor azt sejteti, hogy Trombetta olasz hátvédek igazolására készíti fel a terepet. Nincsenek kizárva más igazolások sem, hiszen nagyon elkelne még egy irányító, de ugyanakkor gólerős középpályás meg egy fizikálisan kiváló, harcos, de egyidőben technikás, gólvágó csatár is, mivel Bumbára meg Suboticra szemet vetettek a dobogó közelében lévő együttesek is. Előreláthatólag többen is távoznak a keretből, hiszen Sabau edzősége alatt sok olyan játékos jött a csapathoz, akik ideig-óráig kaptak bizonyítási lehetőséget (Celsinho, Goge, Gugu, Ruiz), vagy nem is játszottak egyáltalán (Goia). Vannak olyanok is, akik már időközben távoztak a csapattól (Kalisse, Jamal), így kevés mérkőzésen próbálták segíteni játékukkal az együttest. Igaz, hogy a bajnokság folyamán sok játékos sérüléssel bajlódott, ami miatt az edzők nem tudták pályára küldeni az általuk elképzelt kezdő tizenegyet, pótjátékosokkal együtt ( Vasilache, Cavalli, Ghionea, Szilágyi, Topici, Astafei), ami részben befolyásolta az érintett mérkőzések végeredményét.

Ami az együttes őszi menetelését illeti, sok olyan mérkőzés volt, amelyen nyernie kellett volna Sabaunak (idegenben 1-1 a Vointa, itthon 2-2 az ASTRA, 1-1 az U. ellen), Selymesnek (itthon 3-3 a Pandurii, idegenben 1-1 a Sportul ellen). Ha az első négy mérkőzésből bárcsak a hazaiakat megnyerte volna a FCM, akkor biztos a tabella felsőházában zárta volna az idényt, sőt Sabauval a nyeregben várná a FCM a tavaszi folytatást. Egyébként az idényzáró, utolsó négy, a kiesés elkerüléséért sorsdöntő mérkőzést pozitívan teljesítette Trombetta (3-0 itthon a Chiajna és 0-0 a Brassó, illetve 1-1 idegenben a Ceahlaul és 1-1 a Petrolul ellen), ami az összpontszám felét jelenti.

A csapat gólkirálya a CFR-töl kölcsönben szereplő Sergiu Bus 5 góllal, őt követi két találattal Fl. Dan, Subotic, Ilyés és Bumba, míg a tavalyi szezon végi gólvágó Cr. L. Munteanu, Dan Matei és Stere volt 3-3 góllal, sőt a 19 rúgott gólból csak kettőt lőttek a csapat akkori csatárai, Vancea és Tarnavean.

Az őszi idény végén a legtöbb sárga lapot Iencsi, Ilyés, Subotic kapta (5), őt követi Topici (4), míg a legtöbb piros lapot Paduretu (2) kapta, utána pedig Szilágyi, Fl Dan Issa Ba, Hallison és Vagner 1-1 lappal.

A bajnokság legsúlyosabb játékosai rangsorában D. Ruiz a 19. helyen van a maga 86 kilójával (első Zahovici-Gaz Metan, 102 kilóval), míg a legkönnyebbek táblázatán, a 13 helyen Paduretu szerepel 64 kilóval.

A bajnokság legmagasabb játékosai között van a FCM pótkapusa, A. Goia, aki a 194 centijével a 15. helyen van (első Zahovici-204 cm).

A legidősebbek között is van marosvásárhelyi, hiszen a rangidős Petre Marin (39 éves, Chiajna) mögött, a második helyen Ilyés szerepel a maga 38 évével, míg az 5. helyen Iencsi (38) van.

A legfiatalabbak közt a 4. Bumba (18), itt a legfiatalabb a Steaua pótkapusa, Cojocaru (16).

Ami a játékosok egyéni képességét illeti, jóval többre képesek, mint amire a tabellán elfoglalt helyükből következtetni lehet, ezért is bízunk abban, hogy csapatunk vezetősége mindent elkövet annak érdekében, hogy A-osztályos labdarúgó együttesünk elkerülje a kiesést az élvonalból. Városunk dicső labdarúgó múltja ezt megkövetelné.


Share Button
Ennyien olvasták: 584

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.