Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

London 2012

Központ augusztus 1, 2012 Sport

London 2012

london

Színpompás és látványos megnyitóünnepség után Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kérésére II. Erzsébet brit királynő, péntek este hivatalosan is megnyitotta a XXX. olimpiai játékokat Londonban. Az ünnepség záró eseményeként a 60 000 néző, a 7500 önkéntes és a 204 ország felvonuló képviselői előtt felvonták az olimpiai zászlót, a játékok résztvevői letették az olimpiai esküt és hét fiatal sportoló meggyújtotta az olimpiai lángot.

 

Ezen az olimpián a sajtó 21 000 képviselője lesz jelen, ami kétszer több, mint 2008-ban Pekingben, közülük 10 000-en nem rendelkeznek akkreditálással. A legnépesebb stábja az Egyesült Államokbeli NBC televízió társaságnak van, amely 2 700 munkással dolgozik az események során. Az angol BBC részéről is 765-en dolgoznak az olimpiai parkban.

A megnyitó ünnepségen felszerelt színpad meg kellékei 34.5 millió euróba kerültek, amit teljes egészében a brit állam fedezett. A nyitóünnepélyt az előzetes becslések szerint világszerte egymilliárdan követték, a nyári játékokat pedig négymilliárdan nézik majd a televíziók előtt. A megnyitón 15 ezer négyzetméternyi színpadterületet alakítottak ki a kelet-londoni Stratford városrészben felépített olimpiai stadionban, amelynek ötszáz hangszórója egymillió watt erővel sugározott. Az előadásban 15 ezer önkéntes vett részt, illetve külön érdekesség, hogy 23 ezer jelmezt készítettek az eseményre.

Az Olimpia – tetszik, vagy nem – gazdasági vállalkozás is: az óvatos becslések szerint naponta több mint 350 ezer külföldi látogatót várnak, akik több mint 11 milliárd fontot költenek majd el az ott tartózkodásuk alatt.

Egyébként a 2012-es Olimpia rendezési jogáért olyan városok pályáztak, mint Havanna, Isztambul, Madrid, Moszkva, Lipcse, New York, Párizs, Rio de Janeiro, illetve a győztes London.


Share Button
Ennyien olvasták: 410

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.