Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

Magyar sportgála erdélyi részvétellel

Czimbalmos Ferenc-Attila január 19, 2017 Sport

A 2016-os év legjobb magyar sportolóit, edzőit, csapatait színpompás ünnepségen, az M4 Sport – Év Sportolója Gálán díjazták 2017. január 12-én Budapesten, a Nemzeti Színházban. A házigazda Magyar Sportújságírók Szövetségének 370 tagja internetes szavazás útján döntötte el, hogy ki kapta meg az egyes díjakat. A legjobb anyaországi sportolókra sorrendben már az 59. alkalommal szavaztak. A rendezvényen részt vett többek közt Marosvásárhelyről Bögözi Attila (Erdélyi Riport), Szucher Ervin (Krónika), Farczádi Attila (Gaga Rádió), Kádár Zoltán (Marosvásárhelyi Rádió) és lapunk sportszerkesztője, Czimbalmos Ferenc Attila is, akik 2016-tól tagjai a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ), és az idéntől első alkalommal éltek szavazati jogukkal.

Szucher Ervin, Bögözi Attila, Hosszú Katinka, Czimbalmos Ferenc Attila és Farczádi Attila

A Gálára meghívást kaptak a kategóriák legjobb három-három helyezettjei, míg a nyerteseket a gálán hirdették ki, amelyen az esemény díj­átadói korábbi bajnokok, országos vagy nemzetközi hírű sportolók, befolyásos sportvezetők, közöttük az MLSZ-életműdíját átadó Csányi Sándor MLSZ-elnök, UEFA vb-tag és az MSÚSZ-MOB életműdíját Schmidt Pál, tiszteletbeli NOB-elnök adta át.

A magyar labdarúgó válogatottal

Hírességek a színpadon

Berkesi Judit és Kovács Kokó István a Gála bemondói / Fotó: MSUSZ – Bakai Gusztáv

Az est házigazdája Berkesi Judit, az M4 Sport népszerű műsorvezető-riportere és Kovács ,,Kokó” István, korábbi olimpiai, Európa- és világbajnok magyar ökölvívó volt. A Gála nyitányaként a Himnuszt a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szoprán operaénekes, érdemes művész, a 2024-es budapesti olimpia és paraolimpia nagykövete, Rost Andrea énekelte el, majd a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapesti Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Magyar Díszzászlóalja és a Dinyés Dániel kamarazenekar fellépése nyitotta meg a rendezvényt. Az est folyamán a különböző kategóriák sportolóinak a díjazása közben még fellépett a Cimbaliband, Danics Dóra, a Kowalsky meg a Vega, a Mystery Gang is, de ugyanakkor a nagyérdemi megcsodálhatta Peller Anna, Dolhai Attila és az Operettszínház táncosai és zenészei előadását, ugyanakkor különleges produkcióval rukkolt elő a Bánhegyi testvérpár – Adrienn és Kata többszörös ugrókötél-világbajnokok – , a világhírű kanadai Cirque de Soleil artistái.

Mellettük színpadra lépett a Szupergirls akrobatikus rock and roll nagyformáció, a Rock and Magic Sportegyesület társulata, akik 2016-ban Svájcban a sportág világbajnokai lettek.

Fotó: MSUSZ – Kristóf Lajos

A Magyar Sportújságírók Szövetsége ezúttal is meghívott külföldi világsztárt és határon túli magyar sportszemélyiséget is díszvendégként: a Real Madrid, a Chelsea és a PSG egykori középpályása, az UEFA Bajnokok Ligája (2002), UEFA Szuper Kupa (2002), Interkontinentális Kupa (2002) győztes, emellett világbajnoki ezüst­érmes (2006) francia Claude Makélélét és a csíkszeredai születésű paraolimpiai bajnok (2012), háromszoros világbajnok (2009, 2012 és 2013), Európa-bajnok (2005) kerékpározó, Novák Károly Eduárdot, akik a Herendi Porcelán által készített, zöld Apponyi-mintával díszített vázát adtak át a magyar labdarúgó-válogatott tagjainak, illetve Jakabfi Zsanettnek. Novák a rövid díszbeszéde után nagy tapsot kapott, miután zárómondata így szólt: ,,Köszönöm, Magyarország!”.

Claude Makélélé és Czimbalmos Ferenc Attila

 

Dibusz Dénes társaságában

Kiss Gergely vízilabdázó és Kádár Zoltán


Nyilatkozatok

Hosszú Katinka:
,,Elég hosszú út vezetett az olimpiai aranyéremhez: a negyediken sikerült valóra váltanom az álmomat. Köszönöm nagypapámnak, aki az első edzőm volt, édesanyámnak, aki minden reggel 5.40-kor főzte a kakaómat, és persze Shane-nek, aki nélkül most nem állnék itt. A következő évre is rengeteg célom van, még rengeteg közös célunk van Shane-nel, alig várjuk, hogy a magyar közönség előtt is bizonyíthassak a világbajnokságon, hogy megmutathassuk, hogy az úszás is nagyon szép sport, ahol nagyon lehet szurkolni” – mondta Hosszú Katinka, aki 2016-ban 174 aranyérmet nyert.

Shane Tusup és Hosszú Katinka / Fotó: MSUSZ – Kristóf Lajos

Szilágyi Áron:
,,Az olimpia megnyerése után Rióban az első nyilatkozatomban azt hangoztattam, hogy áldott ember vagyok. De nem azért vagyok áldott, mert ott olimpiai bajnok lehettem, és nem is azért, mert ezt a díjat itt most átvehettem. Áldott vagyok, mert Isten megáldott egy csodálatos menyasszonnyal, családdal, barátokkal és támogató csapattal is. Áldott Magyarország is, hogy van sport és van olimpia, 2024-ben akár budapesti helyszínnel. Tehát hajrá Budapest 2024 és hajrá magyar sport 2017-ben” – említette Szilágyi.

Fotó: MSUSZ – Bakai Gusztáv

Gera Zoltán:
,,Nagyszerű és nagyon értékes ez a díj. Szeretnék gratulálni a jelölteknek, akik olimpiát nyertek. Kicsit kellemetlen is számunkra, hogy mi nem nyertünk olimpiát, mégis mi nyertünk. Talán annak köszönhető a siker, hogy negyvennégy év után ott lehettünk egy Európa-bajnokságon, ahol, talán mondhatjuk, nem is szerepeltünk rosszul. Nagyszerű élmény volt az Európa-bajnokságon részt venni, és nagyon örülök, hogy azzal a góllal annyi embernek szerezhettem örömet. Köszönjük a Franciaországban értünk szurkoló több tízezer embernek és a tévék előtt drukkolóknak is, jó érzés volt, hogy ilyen sokan örültek velünk” – szabadkozott Gera Zoltán.

Fotó: MSUSZ – Bakai Gusztáv

Szöllősi György:
,,…Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála idei kiemelt támogatója a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat.
Köszöntöm a pályázat elnökét, Fürjes Balázst és alelnökét, Bienerth Gusztávot, a Magyar Úszószövetség elnökét, a pályázat védnöki testületének, sportolói bizottságának tagjait, hivatalos nagyköveteit.
Remélem, hogy nem hivatalosan mindannyian nagykövetei leszünk a budapesti pályázatnak az elkövetkezendő jó fél évben mi, akik ma itt összegyűltünk, hogy ünnepeljük a magyar sport 2016-os évét, a mögöttünk hagyott esztendő legnagyobb magyar sportolóit, csapatait, edzőit, játékosait, góljait.
Ma ugyanis csak a bajnokok legkiválóbbjai kaptak ide meghívást, csupa, csupa győztes, és közülük is csak a legjobbakat szólítják a színpadra” – említette díszbeszédében Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

Fotó: MSUSZ – Bakai Gusztáv

Claude Makélélé:
,,A Magyarország–Portugália Európa-bajnoki találkozót a helyszínen láttam, és mondhatom, hogy az egész torna egyik legjobb mérkőzése volt. A magyar csapat egyik meglepetés-együttese volt a kontinens viadalnak, egyáltalán nem lógott ki a mezőnyből. Gera kiváló játékos, emlékszem rá, éveken át játszottunk együtt a Premier League-ben” – mondta diplomatikusan Makélélé.

Claude Makélélé és Kádár Zoltán


A Gálán az alábbi kategóriákban kaptak díjakat a sportolók:

Az Év női sportolója: Hosszú Katinka, úszás (háromszoros olimpiai, ötszörös világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok)
Az Év férfi sportolója: Szilágy Áron, kardvívás (kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok)
Az Év csapata: a magyar labdarúgó-válogatott (mely 44 év után Európa-bajnokságra kijutva csoportelsőként jutott tovább)
Az Év edzője: Shane Tusup (Hosszú Katinka edzője)
Az Év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett (Wolsburg)
Az Év férfi labdarúgója: Király Gábor (Haladás)
Az Év gólja: Gera Zoltán (Ferencváros, a Portugálok ellen szerzett találata)
Az Év fogyatékos férfi sportolója: Tóth Tamás úszó (aki a riói paraolimpián 100 méteres hátúszásban a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét nyerte, míg 100 méter gyorson harmadik lett)
Az Év női fogyatékos sportolója: Krajnyák Zsuzsanna úszó (aki a tőrözők egyéni versenyében bronz­érmes lett, valamint tagja volt az ezüstérmes tőr- és a bronzérmes párbajtőrcsapatnak is)
Az Év fogyatékos csapata: női kerekes székes válogatott – Krajnyák mellett Dani Gyöngyi, Hajmási Éva és Veres Amarilla
Az Év fogyatékos sportolókkal dolgozó edzője: Beliczay Sándor (aki Hajmási mellett a tőrözők és kardozók között is ezüstérmet nyert Osváth Richárd felkészülését is segítette)
MLSZ-életműdíj: Göröcs János (1960-ban Rómában olimpiai bronzérmes, 1962-ben Chilében világbajnoki 5. , 1962-ben KEK gólkirály, korábbi 62-szeres újpesti válogatott labdarúgó)
MSÚSZ – MOB – életműdíj: a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző Kulcsár Győző edző (akinek tanítványa, Szász Emese megnyerte a női párbajtőrözők egyéni viadalát a riói olimpián)
A gála végén Hosszú Katinka az év magyar sportolója díj mellett 2016 legjobb európai női sportolójának járó elismerést is átvehette a kontinentális sportújságíró-szövetség vezetőitől.

Novák Károly Eduárd / Fotó: MSUSZ – Bakai Gusztáv


,,A sport olyan terület, ahol lehet egyesíteni a nemzetet”

Novák Károly Eduárd és Szilágyi Áron / Fotó: MSUSZ – Kristóf Lajos

– mondta Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó, aki készségesen válaszolt a Központ kérdéseire is:

– Áron, tisztában vagy-e azzal, hogy az erdélyiek is nagyon szurkoltak neked a tavaly nyári világjáték idején, amikor London után másodszorra, 2016-ban Rióban is olimpiai bajnok lettél? Mi több, az idéntől kezdődően az erdélyi sportújság­írók is szavazhattak az Év Magyar Sportolója Gála díjazottjaira?
– Én úgy gondolom, hogy mind magyar sportújságírók szavaztak ránk, és nagyon köszönöm a székelyföldi sportújságírók szavazatait is. A sport egy olyan terület, ahol lehet egységesíteni, egyesíteni a nemzetet, a magyarokat és a szavazás is egy nagyon jó példája volt ennek.

– Voltál már Székelyföldön?
– Nekem több, székelyföldi szurkolóm van, az egyik közülük a 91 éves nagymamám, aki Sepsiszentgyörgyről származik és jelenleg Budapesten él. Ő is nagy izgalommal szurkolta végig a televízió képernyője elől a riói olimpiai bajnoki címemet. Talán ő az egyik legbüszkébb szurkolóm, amiért nagyon hálás vagyok neki.

– Mit üzensz a székely sportrajongóknak?
– Sok sikert kívánok a 2017-es évben, remélem, hogy lesz minek szurkolniuk és lesznek olyan örömök, amelyeknek ők is részesei lehetnek, akár szurkolóként, akár versenyzőként is.

– Amikor ennyi nagyszerű sportoló találkozik egy helyen, akkor szóba jön a sport, vagy ilyenkor az élet apró-cseprő dolgairól beszélgettek?
– Én eddig csak egy emberrel sikerült két percnél hosszabb ideig beszélgetnem: az edzőmmel, akivel a következő heti programot egyeztettük. Biztos, hogy a másokkal való beszélgetés során is szóba kerül a sport, hiszen elkerülhetetlen, ugyanis mi sportimádók vagyunk. Így biztos beszélni fogunk például a 2024-es olimpiai pályázatról, a júliusi budapesti úszó vb-ről, különböző versenyekről is.

– Ezen a gálán a vívók taroltak, hiszen rajtad kívül Kulcsár Győző edző MSÚSZ – MOB életműdíjban és Beliczay Sándor, az Év fogyatékos sportolókkal dolgozó edzője díjban részesült, mellettük Szász Emese és Imre Géza is a kategóriák legjobb három sportolója között szerepeltek. Ezt te, hogyan láttad?
– Aki követte a riói olimpiát, az számíthatott arra, hogy a vívás dominálni fog ezen a gálán is. Én nagyon büszke vagyok, hogy 2016-ban ebben a sportágban fantasztikus eredményeket születtek, hiszen az olimpiai éremtáblázaton az oroszok mögött másodikok lehettünk, emellett Európa-bajnoki érmeket is szereztünk utánpótlásban.

– Belátható a következő, 2020-as tokiói, ugyanakkor a 2024-es budapesti olimpia is?
– Egyelőre erre az évadra koncentrálok, júniusban lesz a vb, a 2016-os év fő versenye és egyelőre csak a tokiói olimpiáig látok előre. Érzem magamban az erőt és elszántságot, hogy a legjobb tudásom szerint fogok felkészülni a következő négy év versenyeire is és kvalifikálódjak az olimpiára.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 973

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.