Központ
2018. június 21. csütörtök, Alajos, Leila

Maraton Székelyföldért, az autonómiáért

Központ szeptember 19, 2013 Sport

Maraton Székelyföldért, az autonómiáért

maraton_17

Tizenkét nap alatt ötszáz kilométer, naponta egy maratoni táv teljesítésére vállalkozott a Bihar megyei, székelyhídi születésű, de Magyarországon élő Juhos Gábor maratonfutó és a gyergyóalfalvi illetőségű Csató József a Székelyföldön, hogy felhívja a figyelmet az autonómia fontosságára.

Szeptember 15–28-a között 91 település érintésével szaladják le az 500 kilométeres távot, ami a tervek szerint 42 kilométert jelent napjára. Áthaladnak a hét történelmi székely széken (Marosszék, Udvarhelyszék, Csíkszék, Kézdiszék, Orbaiszék, Sepsiszék és Bardóc-Miklósvárszék). A sportolók szeptember 15-én vasárnap deli 12 órakor indultak el a marosvásárhelyi Bolyai-térről, majd ugyanoda érkeznek vissza. A szervezők remélik, hogy a történelmi székely székeken csatlakoznak hozzájuk az autonómia ügyét fontosnak tartó emberek. Juhos Gábor tervei szerint minden településen ültet egy csemetét, és minden délben 12 órakor megáll, hogy Székelyföldért imádkozzon.

maraton_1

A maratonfutó a júliusban Tusnádfürdőn tartott 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorozatán állt elő tervével, az EMNT pedig – miután 2013-at az autonómia évének nyilvánította – vállalta, hogy az esemény főtámogatója legyen.

maraton_6

Az indulást megelőzően, a Bolyai-téri unitárius egyház tanácstermében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székelyföldi régió elnöksége sajtótájékoztatót tartott, amelyen jelen volt Bardócz Csaba, az EMNT székelyföldi régióelnöke, Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke, Kirsch Attila, a honosítási iroda vezetője, Bákai Magdolna, az EMNT gyergyószéki szervezetének elnöke, továbbá Juhos Gábor magyarországi és Csató József gyergyóalfalui maratoni futók.

maraton_7

Bardócz Csaba régióelnök a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az akcióval a székelyföldi autonómia megvalósíthatóságába vetett hitet akarják erősíteni az emberekben. Mint mondta: bárki csatlakozhat hozzájuk, de úgy is részt vehet az akcióban, hogy a kapu előtt figyeli a futók elhaladását, és meglengeti a székely zászlót.

maraton_8

„Az 500 kilométer egy nagy teljesítmény lesz a két kiváló maratonfutó részéről, viszont egyáltalán nem könnyű teljesíteni ezt a távot, ha csak arra gondolunk, hogy milyen nehéz volt mindnyájunknak hajdanán, még fiatalon, a középiskola utolsó évében leszaladni az egy kilométert a testnevelő órán. Ezek a lelkes sportolók, miután leszaladják az egy kilométert, még mindig hátra van nekik 499 kilométer, amit igaz, több szakaszban tesznek meg, de szinte napjára marad nekik egy maratoni, 49 kilométeres táv. A maratoni futás a kitartásról szól, a két maratoni futó a sport nyelvén üzen nekünk, székelyeknek, hogy kitartásra van szükségünk és azzal a tudattal kell élnünk, hogy a székely autonómia közel van hozzánk. Ők is ezzel a tudattal indultak el, vállalkoztak a hosszú táv megtételére, hogy példát adjanak a kitartásra. Beszélni erről nagyon könnyű, azonban kitartani, valamilyen célt elérni egészen más. Az, hogy ennek a maratoni távnak a megtételére vállalkoztak, hatalmas dolog, ezt a példát kell nekünk is követnünk – nyomatékosította Bardócz Csaba, az EMNT székelyföldi régióelnöke.  

maraton_10

Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke egy ismert közmondást idézett  – A kitartás keserű, de a gyümölcse édes –, amellyel a fentebb említett célra utalt.

Kirsch Attila, az állampolgársági iroda vezetője elmondta, hogy nagy kihívásnak tartja a két sportoló által is kitűzött célt, ezért ő is, akárcsak társai, Nemes István és a mindössze 11 éves Vadadi Tekla Anna triatlonista (Master Ski&Bike Klub) Jedd község központjáig futottak Juhos Gáborral és Csató Józseffel.

A vasárnapi sajtótájékoztató után, az unitárius egyház belső udvarán Nagy László lelkész és több tíz, a céllal szolidarizáló marosvásárhelyi állampolgár jelenlétében, Juhos Gábor és Csató József elültették az első fenyőfát, az autonómia jelképét, majd a másodikat délután, Nyárádszeredában.  

maraton_14


Juhos Gábor 48 éves magyarországi futó a következőket mondta el a Központnak, a Maraton Székelyföldért elnevezésű megmozdulás rajtja előtt:

„Hosszú ideje atletizálok, két éve futok maratoni távokat. Általában bolondnak tartják a futókat, és én úgy gondoltam, hogy ha sportolok, akkor ezt egy nemes cél érdekében kell tennem. Ez most kapóra jött, hiszen van egy olyan cél, aminek a megvalósításához sok emberre van szükség, és szeretném, hogy én, Csató József társammal együtt egy hidat képezzek a kételkedők között. Fontos, hogy a székelyek összefogjanak és ne a széthúzás jellemezze őket, hanem egy adott cél érdekében tudjanak egy olyan erőt képviselni, amelyben most én lehetek a híd.”

maraton_16

Csató József 46 éves székelyföldi maratonfutó is nyilatkozott lapunknak az indulás előtt:

„Tulajdonképpen nekem egy felkészülési eszköz az atlétika, hiszen én sífutó, sziklamászó és hegyimentő voltam Gyergyószentmiklóson, a Gyilkos-tónál, Balánbányán, ebből következően sokat atletizáltam, mert erre szükségem volt a felkészülések során. Fő célom, hogy besegítsek Juhos Gábor kollegámnak, hogy megtegye az 500 kilométeres távot. Próbálok vele minél több szakaszt lefutni, ez nem verseny, nincs lámpalázam, viszont a bizonyítási vágy nagyon erős bennem is.”

Arra a kérdésre, hogy milyen nagyobb távokat futott le élete során, a gyergyóalfalui Csató József a következőket mondta: „1996-ban sikeresen megtettem a Spartathlont, az angolok által szervezett 246 kilométeres ultra maratoni futóversenyt Görögországban, Athén és Spárta között. Az 1983 óta évente rendezett verseny szeptember utolsó péntekén rajtol és a futók az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak. Aztán teljesítettem a 180 kilométeres Nemea–Olympia közötti, franciák által szervezett ultra maratoni futóversenyt is. Emellett még több hasonló megmérettetésen szaladtam végig sikeresen a távot.”

maraton_15

Juhos Gábor és Csató József az első napon, szeptember 15-én a Marosvásárhely-Nyárádszereda útvonalat teljesítette, majd szeptember 16-án, hétfőn Nyárádszeredától Parajdig futottak. Másnap, szeptember 17-én, kedden a Parajd-Gyergyóalfalu 51 kilométeres utat szaladták végig, míg a tegnap a Gyergyóalfalu-Csíkdánfalva közötti távolságot teljesítették.

Ma, szeptember 19-én, csütörtökön a Csíkdánfalva-Újtusnád közötti szakaszon halad a két maratonfutó. Szeptember 21-én Újtusnád-Torja, szeptember 22-én Torja-Barátos, szeptember 23-án Barátos-Málnás, szeptember 23-án Málnás-Vargyas, szeptember 24-én Vargyas-Székelyudvarhely, szeptember 25-én Székelyudvarhely-Gagy, míg szeptember 26-án Gagy-Balavásár az úticéluk.

Szeptember 27-én Balavásárról indulva térnek vissza Marosvásárhelyre.

Share Button
Ennyien olvasták: 368

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.