Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Még egyszer a londoni Olimpiáról

Központ augusztus 22, 2012 Sport

londonMég egyszer a londoni Olimpiáról

Igaz, már több mint egy hete véget értek a londoni ötkarikás játékok, de tekintsük át a román meg a magyar éremszerző sportolók névsorát sportágak szerint:

Románia sportolói az elnyert 2 arany, 5 ezüst és 2 bronzéremmel a végső tabellán a 27. helyen zártak, ezáltal hatvan évet ment vissza az időben, hisz 1952 óta nem szerepelt a csapat ennyire gyengén a játékokon.

Arany: Alin Moldoveanu, céllövészet ( 10 m légpuska)

Sandra Izbaşa, torna (ugrás)

Ezüst:

Alina Dumitru, cselgáncs (48 kg),

Corina Caprioriu, cselgáncs (57 kg)

Roxana Cocoş, súlyemelés (69 kg)

Catalina Ponor, torna (talaj)

Férfi kardcsapat

Bronz:

Női tornász csapat

Răzvan Martin, súlyemelés (69 kg)


A londoni ötkarikás játékokon szereplő magyar olimpiai csapat összesen nyolc arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szerzett, ezzel az éremtáblázaton az előkelő 9. helyen zárt.

Arany:

Szilágyi Áron, vívás (kard, egyéni)

Gyurta Dániel, úszás (200 m mell)

Berki Krisztián, torna (lólengés)

Pars Krisztián, atlétika (kalapácsvetés)

Dombi Rudolf, Kökény Roland, kajak-kenu (K-2, 1000 m)

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, kajak-kenu (K-4, 500 m)

Kozák Dănuţa, kajak-kenu (K-1, 500 m)

Risztov Éva, hosszútávúszás (10 km)


Ezüst:

Ungvári Miklós, cselgáncs (66 kg)

Lőrincz Tamás, birkózás (kötöttfogás, 66 kg)

Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, kajak-kenu (K-4, 1000 m)

Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, kajak-kenu (K-2, 500 m)


Bronz:

Csernoviczki Éva, cselgáncs (48 kg)

Cseh László, úszás (200 m vegyes)

Módos Péter, birkózás (kötöttfogás, 55 kg)

Douchev-Janics Natasa, kajak-kenu (K-1, 200 m)

Marosi Ádám (öttusa)

 


Érdekességek a 2012-es Olimpiáról


Ha Michael Phelps amerikai úszó ország lenne, a pályafutása során begyűjtött eddigi 18 olimpiai aranyával a nemzetközi ranglista 37. helyén állna a modernkori játékokon szerzett aranyérmek teljes számát tekintve, Ausztriával és Etiópiával holtversenyben – egyebek mellett ez derül ki a londoni olimpia összesített számadataiból.

A londoni olimpia két hete során összesen egymillió sporteszközt használtak fel, köztük 600 kosárlabdát, a vízi sportokban 541 mentőmellényt, a gátfutó számokban pedig 510 gátat.

A londoni játékok két hete alatt 28 világrekord dőlt meg, közülük kilenc úszásban, hat a kerékpáros versenyszámokban és ugyanennyi súlyemelésben. Pekingben 43, a 2004-es athéni olimpián 31 új világcsúcs született.

A The Sunday Times nem felejti el megemlíteni, hogy csak a brit kerékpárosok nyolc aranyat gyűjtöttek, többet, mint az örök rivális Ausztrália teljes olimpiai csapata összesen.

Ausztrália csapatának 59 tagjára jutott egy aranyérem, a brit csapat esetében az arány 21. Az amerikaiak közül minden 13., a kínai csapatból minden 11. versenyző térhet haza arannyal Londonból.

A londoni olimpia legtestesebb versenyzője Ricardo Blas guami cselgáncsozó volt, 220 kilót közelítő testsúlyával, a legmagasabb pedig Csao Hszu-csang (Zhaoxu Zhang), a 218 centis kínai kosárlabdázó.

A leghosszabb vezetéknevű olimpikon – az angol átírás alapján – Saeid Mohammadpourkarkaragh iráni súlyemelő volt, aki a 94 kilogrammos súlycsoportban az 5. helyen végzett. A versenyszám győztesének kihirdetésével sokkal könnyebb dolguk volt a rendezőknek, ebben a súlycsoportban ugyanis a kazah Ilja Iljin vehette át az aranyat.

Az olimpiai falu bútorzatát és felszerelési tárgyait a játékok után jutányos áron meg lehet vásárolni. Egy-egy ágyhoz – matrac nélkül – például 39,99 fontért (14 ezer forintért) hozzá lehet jutni, a ruhafogasokért pedig mindössze 20 pennyt (72 forintot) kell áldozniuk az érdeklődőknek. Igaz, a vevőknek nem árulják el, hogy az adott berendezési tárgy kinek a szobájában volt, így teljes bizonyossággal senki nem dicsekedhet majd azzal, hogy például Usain Bolt jamaicai szupersprinter egykori ágyában tér nyugovóra esténként…

Share Button
Ennyien olvasták: 431

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.