Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Megkezdte a téli felkészülést az ASA

Czimbalmos Ferenc-Attila január 14, 2016 Sport

ASA Edzes 2016

Vasárnap délután 14.30-kor gyűlt össze az ASA játékoskerete a víkendtelepi Sportakadémián, ahol fél óra múlva a műfüves pályán az alakulat új edzője, Petre Grigoras vezetésével megtartották a téli felkészülési időszak első edzését, amelyen a következő 14 játékos vett részt: Viciu és Fejér-kapusok; L. Buș, G. Matei (utóbbi kettő a csapat új szerzeményei), Mureșan, Candrea, Băcilă, Borza, Balaur, Jazvics, Axente, Dedov, Voiculeț és Feketics-mezőnyjátékosok. Az együttes többi tagja (Stăncioiu, Velayos, Balic, I. Gonzales, Török, Kortzorg, Brandan, Pedro, Sbârcea, Gorobsov, N’Doye, Costa, Păcurar, M. Constantin (visszatért Kínából, ahol kölcsönben szerepelt), Stoica és Manolov) nem vettek részt a csapatgyülekezőn és az első edzésen. A sajtótájékoztatón az alakulat idénybeli negyedik edzője, Petre Grigoraș (Dan Petrescu, Vasile Miriuță és Cristiano Bergodi után), illetve az új szerzemények, Gabi Matei és Laurențiu Buș is részt vettek.

Kik az ASA új játékosai?

A 25 éves Gabi Matei Curtea de Argeşen mutatkozott be a felnőttek bajnokságában 2008-ban, majd a Pandurii, a Steaua, valamint a Brassói FC labdarúgója volt. Az ősszel a másodosztályú Academica Clinceni-nél szerepelt, 14 találkozón 2 gólt és 1 gólpasszt ért el. A Steauával 2013-ban és 2014-ben bajnoki címet szerzett, 2013-ban Szuperkupát is nyert.

Gabi Matei

Gabi Matei

A 28 éves Laurențiu Buș jobb- vagy balközéppályás poszton bevethető, rendkívül gólerős, hiszen az ősszel, az ugyancsak másodosztályú Dunărea Călăraşi színeiben 17 összecsapáson 12-szer volt eredményes, emellett 7 gólpasszal is segítette együttesét. 2003-ban a Kolozsvári U-nál mutatkozott be, majd a Temesvári Poli, a Tordai Aranyos, a Galaci Oţelul, az orosz Jenyiszej Krasznojarszk és a Bukaresti Rapid labdarúgója volt. 2011-ben román bajnoki címet és Szuperkupát nyert a Galaci Oţelullal. Öccse, a 24 éves Sergiu Buș – aki jelenleg az orosz 2. ligás FK Yenisey csapatát erősíti –, a 2011-2012-es bajnoki idényben szerepelt a FCM színeiben.

Laurențiu Buș

Laurențiu Buș

Laurențiu Buș a következőket mondta a sajtótájékoztatón:
„Persze, hogy kikértem az öcsém, Sergiu véleményét is, miután megkörnyékezett az ASA vezetősége, s ez döntő fontosságú volt. Örvendek, hogy Marosvásárhelyre szerződésemmel közelebb kerültem szülővárosomhoz, Kolozsvárhoz. Remélem, hogy góljaimmal segíteni fogom az ASA-t az elkövetkező időszakban, így meghatározó játékosává válok az együttesnek.”

Petre Grigoras

Petre Grigoraș

A klub honlapja szerint az ASA vezetősége közös megegyezésre jutott az angol 2. ligás Charlton Athletic-kal, így a nyárig kölcsönvette a 24 éves George Țucudean csatárt – korábban a Dinamo, majd a Steaua színeiben is játszott –, ugyanakkor a 23 éves Andrei Ciolacu a lengyel Ekstraklasaban szereplő Slask Wroclaw-tól került az ASA-hoz.

Kik távoztak a csapattól?

A 23 éves marosvásárhelyi illetőségű Sergiu Hanca, miután felbontotta szerződését az ASA-val, három és féléves szerződést kötött a Bukaresti Dinamóval.
Időközben a lengyel Pawel Golanski is szerződést bontott az ASA-val, majd másfél évre aláírt a lengyel 1. liga utolsó előtti helyezettjével, a Górnik Zabrzeval.
Florin Bejan hátvéd 2016. július 1-től kezdődően három évre lekötelezte magát a lengyel 1. ligás, a bajnokságban 3. helyezett MKS Krakkó csapatával, de addig az ASA színeiben szerepel.

Tatár Béla

Tatár Béla

Tatár Béla, a klub igazgatótanácsának elnöke egyedül Romario Kortzorgot említette név szerint a lehetséges távozók között, s úgy fogalmazott: három-négy új igazolásra még számítani lehet.

Kikkel játszik az ASA Antalyában?

A sportorvosi ellenőrzést már a hét elején megejtették, január 18-án Törökországba utazik az együttes, ahol 16 napot edzőtáboroznak Antalyában. Ebben az időszakban öt edzőmérkőzést terveznek játszani, három ellenfél kiléte már ismeretes. Elsőként január 22-én az azeri Zira FC ellen lépnek pályára, majd január 25-én a lengyel Jagiellonia Bialystok, valamint január 30-án a cseh Slovan Liberec elleni találkozó következik, amelyeken ki akarják próbálni az új szerzeményeket is.
Az ASA vezetősége egyébként több, a szóban forgó időszakban Antalyában edzőtáborozó együttessel folytat tárgyalásokat a másik két felkészülési találkozóval, s azok időpontjával kapcsolatosan.

Mi a csapat célkitűzése a 2015-2016-os szezon második felére?

Huszonhárom forduló után az ASA a hatodik, utolsó felsőházi rájátszást érő helyen áll 35 ponttal, három ponttal megelőzve a még esélyes Jászvásári CSMS-t. Az alapszakasz végén februárban három rendkívül nehéz összecsapás következik az ASA számára: ellenfelei a Zsilvásárhelyi Pandurii (hazai pályán), a Kolozsvári CFR (idegenben) és az FC Botoşani (a Sziget utcában) lesznek. A bajnokság mellett tavasszal a Románia-kupában is érdekelt lesz a csapat, amely sorozatban bejutott az elődöntőbe.

Az Akadémián edzőtáborozó U16-os válogatott néhány  tagja

Az elsődleges cél, hogy bejussanak a felsőházi rájátszásba. A további célokat illetően hivatalosan még nincs konkrétum, viszont Grigoraș az első sajtótájékoztatón már szóba hozta a Románia-kupagyőzelem iránt megfogalmazott elvárás lehetőségét:,,Remélem, hogy visszatérésemet siker koronázza, és a játékosok jól játszanak majd minden találkozón, így bejutunk a rájátszásba, valamint a Román Kupa döntőjébe is.”
Mint említette, csak ellenfélként vagy nézőként ismeri az ASA legtöbb játékosát, ezért valószínűleg csak a törökországi edzőtábor után tud konkrétumokat mondani arról, hogy hol kell erősíteni, és kikre nem kíván majd esetleg számítani.
Grigoraș azt is megjegyezte, hogy a támadó szellemű futballt szereti, s az a szándéka, hogy a labdarúgók igazodjanak az edző felfogásához, nem pedig fordítva.

Változás lesznek a rájátszásban

Eltörlik a labdarúgó 1. liga alapszakaszában összegyűjtött sárga lapos büntetéseket – adták hírül a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) végrehajtó bizottságának ülésén. Ez a döntés jelenleg egyik csapatnak sem kedvez különösen, mivel nincsenek olyan labdarúgóik, akiknek kigyűlt volna a négy sárga lapjuk. A marosvásárhelyi csapat rendelkezik a legtöbb ilyen figyelmeztetést kapott játékossal. A Hivatásos Labdarúgó-liga közlése szerint az 1. ligában január 26. és február 22. között lehet játékosokat átigazolni. A bajnokság alapszakasza (három forduló maradt hátra) bő egy hónap múlva a 24. fordulóval folytatódik, amelyet február 12-én, 13-án, 14-én és 15-én rendeznek. Az alapszakasz február végén befejeződik, a felsőházi, illetve az alsóházi rájátszás március elején elkezdődik.

Mikor játszik az ASA a Románia-kupamérkőzés elődöntőjében?

A Románia Kupa elődöntőjében az ASA a Kolozsvári CFR, míg a Dinamo a Steaua ellen játszik. Az első találkozókat 2016. március 2-án, a visszavágókat április 20-án rendezik, az ASA és a Dinamo kezdik otthon a párharcaikat.

Share Button
Ennyien olvasták: 624

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.