Központ
2017. november 25. szombat, Katalin
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Eső
Hétfő
Eső

Minden fogathajtó verseny ünnep

Központ szeptember 17, 2014 Sport

Minden fogathajtó verseny ünnep

Interjú a 46 éves kétszeres román bajnok Bajkó Tibor fogathajtóval

bajko
 

A helyi Krigel Sport Klub versenyzőjével, vezetőjével a szombati Román Fogathajtó Bajnokság Marosvásárhelyen megtartott döntője során, a maratonhajtás előtt beszélgettem a fogathajtásról mint sportágról, az eddigi eredményeiről és a hajtó-lovas közötti kapcsolatról.

 

Köztudott, hogy három különböző versenyszám teszi szebbé és érdekesebbé a fogathajtást: a díjhajtás az a fajta próba, amely csak igazán jól kiképzett lovakkal, jól felkészült sportolóval nyerhető meg, a maratonhajtás a fent említetteken kívül még a magas fokú erőnlétet is igényli, míg a harmadik, az akadályhajtás a szépségen és a látványon kívül egy tökéletes fogat, ló és sportoló közti harmóniát is megkövetel.


– A díjhajtásban másodikként végzett, de megnyerte az első és második fordulót az idén, így ön a bajnoki cím egyik pretendense. Mi a véleménye a marosvásárhelyi fogathajtó bajnokság döntőjéről?

– Az utóbbi tíz évben minden egyes romániai fogathajtó döntőn részt vettünk csapatunkkal, társaimmal, de minden verseny után rengeteg tanulnivalónk van, mindig sokat fejlődhetünk. Bízom benne, hogy a Marosvásárhelyen sorra kerülő fogathajtó országos döntő mindenkinek egy pluszt hoz, nem csak egyszerű tapasztalatot.


– Milyen lovakkal versenyez ön?

– Elmondhatom, hogy talán nekem vannak Romániában a legérdekesebb lovaim: három sárga lipicai lóval versenyzek. Érdekességként említhető meg, hogy a lipicai fajtában a sárga példányoknak a továbbtenyésztése nem igazán ajánlott.

Ez egy nagyon érdekes fogat, évek óta már velük dolgozom, nem túlzok, ha azt mondom, hogy családtagként tartjuk számon őket.


– Ezért is mondják azt, hogy nagyon fontos a hajtó meg a ló kapcsolata?

– Valóban, ez az egyik legfontosabb dolog a fogathajtásban. Abban az esetben, ha a versenyző nagyon jó eredményt ér el, 60 százalékban az eredményt a lovak hozzák. Ha az eredmény elmarad, akkor mindenképp a hajtóban kell keresni a hibát.

Tulajdonképpen a fogatot úgy kell összeállítani, hogy nagyon jó eredményt lehessen elérni. Ehhez több éves munkára van szükség, de ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a lovak és a sportolók olyan közös párost kell alkossanak, ami garantálja a sikert, de ez a kapcsolat kellő szakmai tudással és tapasztalattal is kell ötvöződjön, hogy eredményes legyen.


– Ezekkel az izmos, a versenyekre jól felkészített lipicai sárga versenylovakkal ön már sok jó eredményt ért el az évek során, de mégis melyikre igazán büszke?

– Mindenképp a hazai eredményekre vagyok a legbüszkébb, hiszen többek közt kétszeres román fogathajtó bajnoki címet is köszönhetek lovaimnak, de őszintén bevallom, hogy arra is büszke vagyok, amikor nemzetközi versenyeken sikerül diadalmaskodnom, és büszkén hallgatom a hazai himnuszt.


– Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok!

– Én köszönöm, de tudja, hogy mi hajtók, miért vagyunk nyakkendősen kiöltözve a versenyeken? Mert nekünk minden verseny ünnepet jelent…

 


****

 

Román Lovassport Szakszövetség fogathajtó szakosztálya hagyományosan újra szeptember második hétvégéjén tartotta meg az országos fogathajtó-bajnokságot, ugyanakkor a kétcsillagos nemzetközi bajnoksággal egy időben a Román Lovassport Szakszövetség fogathajtó szakosztályának első alkalommal sikerült megszervezni a Balkán- kupát is, így szeptember 12–14. között ismét benépesült a Romsilva Maros-parti lovardája, illetve méntelepe. A versenyről dr. Kelemen Atilla, a szakosztály vezetője tájékoztatta a Központot a szombati versenynapon:

kelemen


– Az idén gazdagodott a programunk, hiszen a Balkán kupát is kiírta a szövetség, így nagyon örvendünk, hogy három nemzet, a román válogatott, a görög csapat (akik négy fogattal első ízben vettek részt nemzetközi versenyen saját határaikon kívül) és szerbiai hajtók is részt vesznek a versenyen, viszont a szlovénok is elfogadták a meghívást, de sajnálatos módon ezen a napon rendezik az ottani országos bajnokságot is, és ezért nem tudtak eljönni.

Én úgy gondolom, hogy most is egy korrekt verseny lesz, itt van Romániából a bővített válogatott keret minden fogathajtója.

Ez egy nemzetközi kétcsillagos verseny, ahol nem könnyűek az akadályok, ezért eléggé nehéz feladatok elé állítják a hajtókat és a lovakat, de reméljük, hogy minden versenyző és lovaik a tudásuk legjavát adják.

A tegnap volt a díjhajtás, ma pedig a maraton, amit vasárnap az akadályhajtás követ – mondta el dr. Kelemen Atilla, az országos fogathajtó szakosztály vezetője.

Nemcsak verseny volt a marosvásárhelyi lovardánál, hanem itt tartották meg a kötelező kétévenkénti bírói továbbképzőt is, amelyen a hazaiakon kívül horvátok, szerbek, görögök és magyarországiak is jelen voltak. A versenyt megelőző napon elméleti felkészítőt tartottak, majd a próbák alatt gyakorlatban is tesztelték a bírókat. A képző miatt a vetélkedőt rangos zsűri bírálta el.

Ennek elnöke a metodológiai képzést vezető belga Mark Venteil volt, ezenkívül az ítészi testület tagja a legígéretesebb nemzetközi bíró, a cseh Jirji Kunat, ugyanakkor a magyarországi Borka József nagy tekintélyű bíró, de a versenyt megtisztelte jelenlétével a nemzetközi lovasszövetség fogathajtó bizottságának elnöke, Fugli Károly is. Utóbbi első alkalommal látogatott meg egy romániai versenyt.

Arra a kérdésre, hogy van-e vásárhelyi, vagy Maros megyei fogathajtó résztvevője a versenysorozatnak, dr. Kelemen

Atilla a következőket mondta:

– Sajnos, amióta a fogatunk, a Marosvásárhelyi Pro Régió Lovasklub fogata nem versenyez már, nincs Maros megyei versenyző, hiszen ez egy felszerelés szempontjából igényes sportág. Köztudott, hogy a Forma 1 után a fogathajtást tartják a legdrágább sportágnak. Tehát költséges dolog ebbe belefogni, mi több, szükséges legalább 3-4 ló is, hogy egy eredményes kettesfogata legyen az embernek.

Végezetül a romániai fogathajtás jövőjéről így vélekedett dr. Kelemen Atilla:

– Románia az elmúlt három fogathajtó világbajnokságon is az első tíz nemzet közé került, ami azt jelenti, hogy ott vagyunk a fogathajtás élvonalában, ez nem csak nagyon jó, de egyben kötelez is minket, hogy jó eredményeket érjünk el ezután is. Vannak jelenleg is jó eredmények, így elmondhatjuk, hogy jó úton halad a romániai fogathajtás.

Share Button
Ennyien olvasták: 526

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.