Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Monocikli vagy „bohócikli” az egykerekű?

Központ április 30, 2014 Sport

Monocikli vagy „bohócikli” az egykerekű?

bringa

Napjainkban egyre több marosvásárhelyi fiatalt (s nem csak) láthatunk, akik egykerekűn száguldanak, különböző trükköket mutatnak be a város parkjaiban. A járókelők, annak ellenére, hogy ez a jármű, illetve a segítségével űzött sportágak már régóta népszerűek külföldön, rendre rácsodálkoznak a „mutatványokra”.  Marosvásárhely talán első monociklisével, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum 17 éves diákjával, Fekete Péterrel beszélgettünk, aki számára a monocikli nem csak jármű, hanem életstílus is.  Péter tehetségéről meggyőződhettem a minap, amikor a város egyik legforgalmasabb terének a szomszédságában lévő parkban elkápráztatott monociklis tudásával, trükkjeivel.

 

– Péter, egyeseknek nehéz lábon megállni, te meg monociklivel vígan száguldasz. Hogy esett a választásod erre a járműre?

– 2008-ban jártak itt magyarországi egykerekűsök, én is találkoztam velük és nagyon megtetszett ez a járgány. Akkor határoztam el, hogy én is szeretnék egy ilyent.  Rá egy évre, 2009 nyarán, édesapám meglepett egy monociklivel, aminek nagyon örültem.

b3

– Visszaemlékszel, amikor először ültél rá a monociklidre?

– Természetesen. Egy hétig tanultam az indulást, többször leestem, de kitartó voltam. Az elindulás volt a legnehezebb számomra, de ugyanolyan nehéz volt rá felülni, sőt az egyensúlyt sem volt könnyű megtartani.

b4

– Szerettél mindig is kerékpározni?

– Igen, sőt a biciklivel is sokat jártam egykeréken, már akkor tetszett nekem az, hogy hosszú másodpercekig gurulhattam a kerékpár hátsó kerekén. Amúgy kedvelem a sportot, régebben kosaraztam, majd úsztam is, most pedig az extrém sportoknak hódolok.

b10


– A monociklinek külföldön nagy hagyománya van?

– Persze, sokan űzik az egykerekűzést mint sportágat, habár az emberek inkább a cirkuszokból ismerik, ahol csak körbe mennek vele, de nem mutatnak be vele trükköket. 2012-ben, a Kölnben megrendezett egykerekűs Eb-n három magyarországi szerzett aranyérmet Street, Flatland és Triál versenyszámban. De nemcsak Magyarországon, hanem Franciaországban, Angliában, Ausztráliában is hagyománya van ennek a sportágnak.

 

b11


– Ha jól értettem, talán te vagy az első vásárhelyi, aki uniciklivel kezdett járni. Jelenleg hány személynek van egykerekűje városunkban?

– Tizenketten vagyunk jelenleg (kezdők és haladók is), akik egykerekűzünk. Szeretnénk idővel egy klubot is létrehozni Marosvásárhelyen, amire lehetőség is van, emellett szeretnénk elterjeszteni ezt a járműt, meg a vele űzött sportágakat városunkban.


– Miből állnak az edzéseitek?

– A kezdők tanulják az egyensúlyt megtartani, monociklizni, mi, a haladóbbak trükköket tanulunk, lépcsőkön ugrálunk fel-le, különböző ügyességi gyakorlatokat próbálunk véghezvinni. Sokféle gyakorlat létezik, mint például a lábpörgetés ülés körül, lépcsőzés, negyedcsőben kiállás, pattogás kéz nélkül, ugorva felszállás, 1 lábas wheel walk stb. Tartom a kapcsolatot magyarországi monociklisekkel is, szoktam hozzájuk is járni trükköket tanulni, gyakorlatokat elsajátítani.


– Mit szóltak a járókelők, akik felfigyeltek rád?

– Gondolom, nekik is, de nekem is nagyon furcsa volt, hiszen sorra fordultak meg az utcán az emberek utánam, de idővel megszoktam, már nem veszem figyelembe őket. Az érdekes az, hogy különböző vicces elnevezéseket adnak a járgányomnak, mint például azt, hogy ,,bohócikli”…


– Hogy viszonyulnak a szüleid ehhez az érdekes hobbidhoz?

– A szüleim támogatnak, hiszen az édesapámtól kaptam a monociklit, viszont édesanyám nem örül neki, mivel néha meg is sérülök, ami elkerülhetetlen. Hol a lábam ütöm meg, hol kificamodik az ujjam, többször volt már zúzódásom, de a fontos, hogy kéz, meg lábvédőkkel monociklizzek. A közelebbi ismerőseim, barátaim, iskolatársaim már megszokták, hogy monociklivel járok az iskolába, vagy akár vásárolni.


– Ezt a monociklit te járműként használod?

– Az én egykerekűm egy kisebb méretű, 20 hüvelykes kerékméretű, ezt nem épp a távolságok megtételére, inkább trükkökre találták ki. A nagyobb kerékméretű monociklit használják inkább a hosszabb távolságok megtételére. Amúgy, itt nálunk nem árulnak uniciklit, csak külföldről lehet beszerezni.


– Láttam a világhálón több rövidfilmed, amelyek Marosvásárhely különböző parkjaiban készültek. Volt már olyan eset, hogy összetűzésbe kerültél a közrendőrökkel?

– Senkinek sincs megtiltva, hogy egykerekűzzön, viszont nem engedik, hogy veszélyes trükköket, ugrásokat hajtsunk végre. Még nem volt gondom velük, amúgy kerülöm a problémákat. Örvendek, hogy szabadidőmben a hobbimnak élhetek…


—-

b1

A Wikipedia szerint az egykerekű (unicikli vagy monocikli) egy pedálokkal, emberi erővel hajtott jármű. A kerékpárhoz hasonló, de annál egyszerűbb, nagyobb ügyességet kívánó eszköz.
Először a cirkuszi artisták kezdték használni, a kerékpárok elterjedésével egy időben.
Lassan a világ összes részén fellelhető az egykerekű. Talán az egyik legnagyobb kultuszú ország Japán, ahol a mai napig a diákok csak azzal a feltétellel kezdhetik meg az elemi I. osztályt, ha alap szinten elsajátítják az egykerekű használatát.
Magyarországon 2003-2004-ben jelent meg az egykerekű, ekkor még mint zsonglőr kellék, de a nagy érdeklődésnek köszönhetően hamar népszerűvé vált.
Az egykerekűzés mint sport a 90-es évek elején jelent meg.
Napjainkra évente világversenyeket rendeznek, 2005-ben Dániában, 2006-ban az UNICON Svájcban került megrendezésre, ahol világ minden tájáról érkező versenyzők mérték össze a tudásukat. A versenyszámok között megtalálható: Triál, Freestyle, Hoki, Kosárlabda, Gyorsasági verseny, és egyéb ügyességi versenyszámok. Pillanatnyilag az “UNICION”, a világ által legelismertebb rendezvény. Magyarországon az UNICIKLI.HU 2006-ban rendezte meg az első nemzetközi verseny ahol a nagy világversenyekhez hasonló eredmények születtek – tudhatjuk meg a Wikipédiáról.Share Button
Ennyien olvasták: 670

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.