Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Multifunkcionális rendeltetése lesz a ligeti stadionnak

Központ január 30, 2014 Sport

petiMultifunkcionális rendeltetése lesz a ligeti stadionnak

Interjú Peti Andrással, Marosvásárhely alpolgármesterével

– Alpolgármester úr, a ligeti stadion felújításával kapcsolatos fejleményekről érdeklődnék. Mikor, hogyan sikerült visszaszereznie a városnak a stadiont a Honvédelmi Minisztériumtól?

– Az egykori közkedvelt, kikapcsolódási és sportolási lehetőségeket biztosító Ligetnek a felújítási munkálatai folyamatban vannak. Ennek az előzménye, hogy 2009 októberében a város visszaigényelte az ingatlant, pontosabban a területet és a rajta lévő épületeket a Honvédelmi Minisztériumtól. 2010 augusztusában, az RMDSZ kormányra kerülése után született egy kormányhatározat, amely ezt a nagyon fontos és értékes vagyont visszautalta jogos tulajdonosának, Marosvásárhely önkormányzatának. Az említett tárca azzal a feltétellel ruházta át az ingatlan tulajdonjogát a városra, hogy az kötelezettséget vállalt arra, hogy karbantartja, hogy nem változtatja meg az elsősorban sportolási infrastruktúra rendeltetését, és annak megfelelően használja.

A 2010. augusztus 18-i kormányhatározat után mintegy két év telt el anélkül, hogy bármilyen beruházás történt volna. A létesítmény szinte a város szívében található és nagyon fontos lett használatba adása, mivel időközben elkezdtük a középkori vár felújítását, így onnan a köztéri, városi ünnepségek kiszorultak, ebből következően nagyon hamar egy másik, megfelelő helyszínt kellett keresni ezek számára.

2012 októberében nyújtottam be azt a tanácsi határozattervezetet, amelyben az RMDSZ-frakció nevében felhívtam az önkormányzati képviselőtestület figyelmét arra, hogy az értékes ingatlan tulajdonjoga veszélybe kerül, ha nem teljesítjük a kormányhatározat által támasztott feltételeket.


– A terület és a rajta fekvő ingatlanok felújítása jelentős összegű beruházást igényel.

– Azonnal kértük, hogy egy megvalósíthatósági tanulmány készüljön. Azt követően statikai elemzések is szükségessé váltak, ami elengedhetetlen a lelátók megerősítéséhez, vagy akár újjáépítéséhez. Mivel jelentős pénzbe kerül majd a teljes felújítás, mi ezt szakaszokban tervezzük megvalósítani. Ehhez viszont elsőként tisztázni kellett a tulajdonjogi kérdést.

A város elsősorban azokra a sportpályákra koncentrált, amelyeken az utánpótlás nevelése folyik, lehetőségei szerint azokat korszerűsítette. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a Ligetbeli parkot megtartsuk zöldövezetnek, játszóteret alakítsunk ki, illetve egy dendrológiai parkot hozzunk létre. Mivel a várból kiszorultak a köztéri rendezvények, ünnepségek, ezért a tervezők ott köztéri ünnepségek megszervezésére alkalmas területet képzeltek el.


– Hogyan?

– Úgy, hogy a kisebb méretű rendezvények számára elképzeltek egy kis színpadot és egy nagyobbat, az utóbbit az egykori stadionon belül, ami multifunkcionális szerepet kapna, hiszen nagy koncertek esetében lehetne használni a lelátókat, illetve a volt pálya zöldövezetét. A kisebb események, koncertek a stadionon kívül kialakított területen kerülhetnek megrendezésre.  


– Mi lesz a sorsa az egykori labdarúgópályának?

– A korszerűsítés folytatódik, végső célunk egy 12 000 férőhelyes stadion létrehozása, amire a költségvetési erőforrások függvényében kerítünk sort. Emellett egy korszerű, fűtött pályának a kialakítását is tervezzük, ahol labdarúgó-mérkőzéseket tartanának, ugyanakkor az atlétika számos ágának az űzésére is alkalmas lenne. Mivel atlétikai sportcentrumunk nincs, ilyen szempontból a sor végén kullogunk.


– Mint értesültem, az egykori stadion atlétikapályáját is felújítják.

– Valóban, egy nyolcsávos, olimpiai méretű atlétikaipályát szeretnénk kialakítani, amely nemzetközi atlétikai versenyek megrendezésére is alkalmas lesz.


– Akkor remélhetőleg fellendülhet az atlétika is városunkban.

– Igen, ezt a célt szolgálná e beruházás. Ma valamilyen szinten atlétikai edzések folynak a Bolyai sportpályáján, viszont az nem alkalmas nemzetközi versenyek szervezésére. A sportolók felkészülése szempontjából is rendkívüli jelentősége van annak, hogy olyan pályán edzhessenek, ami megfelel a sportszakma kritériumainak.  


– A Liget idővel talán Románia egyik legmodernebb sportcentrumának helye lesz.

– Igen. Talán Marosvásárhely lesz az egyedüli nagyváros Romániában, ahol egymás szomszédságában két létesítmény, a Sportcsarnok és a Jégcsarnok áll, amelyeket egy földalatti alagút köt majd össze. Amennyiben elkészül, a Jégcsarnok egy olyan ultra korszerű, multifunkcionális csarnok lesz, amelyet fél óra alatt át lehet alakítani akár korcsolyapályából kosárlabdapályává, vagy fordítva.


– Az egykori és jelenlegi vásárhelyi szurkolóknak a ligeti stadion (amely 2004 óta Bölöni László nevét viseli) úgyis labdarúgópályaként marad meg az emlékezetében, ahol valamikor az ASA-nak szurkoltak. Ha jól értettem, a 2010. augusztus 18-i kormányhatározat után mintegy két év telt el anélkül, hogy bármiféle beruházás történt volna a Ligeti pályán. Miért?

– Az, hogy 2010. augusztus 18-a és 2012 októbere között nem kezdődtek el a munkálatok – mindamellett, hogy már a város tulajdonát képezte –, annak tudható be, hogy talán ez akkoriban nem volt prioritás.


– Tehát folytatódik a ligeti pálya felújítása?

– Igen, én ezt nagyon fontosnak tartom…


Share Button
Ennyien olvasták: 495

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.