Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Nem mese: felnőtté vált az MSE

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 25, 2017 Sport

A minap az 1898-ban alakult, majd 2008-ban újjáalakult marosvásárhelyi sportklub, az MSE fennállásának 9. évfordulóját ünnepelte meg keretbemutatóval és gálamérkőzéssel egybekötve a Sziget utcai műfüves pályán. Az egykori klubnak a XX. század első felében meghatározó szerepe volt a város sportéletében, aztán 1918. után kissé ugyan háttérbe szorult, de működése töretlen maradt a második világháború utánig, amikor az új hatalom szele elsodorta.

A jelenkori klub Marosvásárhely azon sportegyesülete, amely újjáalakulása után csak fejlődött helyi szinten, így a jövő sportklubja lehet.

Első és egyetlen siker: a Románia-kupa megyei bajnoka 2012-ben

Az új klub nevében a megalakulás éve alapján a 08 is szerepel, azonban szellemiségében mindenképpen az egykori MSE jogutódjának tekinti magát. A klubban egyelőre labdarúgó-szakosztály működik, és az első évek a szervezeti struktúra megerősítését célozták.
Az első jelentősebb eredményt öt évvel a megalakulás után érte el, amikor 2012-ben megnyerte a labdarúgó Románia-kupa megyei szakaszát, majd egy 3. ligás csapatot, a zalatnai Minaurt is sikerült kiütnie a sorozatból, utána pedig 1-0 arányú verességgel búcsúztak a kupától. Ennek a sorozatnak idén van az 5. évfordulója, ez pedig egybeesik annak az idénynek a kezdetével, amikor a klub megpróbálja megkezdeni a felzárkózást a történelméhez.
A klub vezetősége szeretné, ha a marosvásárhelyi sportkedvelők egyre nagyobb számban állnának az együttes mellé, amely megpróbálja megdönteni eddigi legjobb eredményét, vagyis megnyerni a 4. ligát.

MSE 2007-es korosztálya

,,Az öregek nyertek 3-0 arányban”

– ezt mondta a 2012-es MSE–2017-es MSE barátságos találkozó után a klub egyik korosztályos játékosa barátjának, habár a 2012-es keretből jó néhányan még 40 év alattiak, s amint látszott játékukon, alapos felkészülés után, joggal harcolhatnának a 4. liga bajnoki címéért, akár a jelenlegi keret futballistái.

MSE 2012

Kezdődhet a mérkőzés

Íme, a két csapat felállítása:

MSE 2012

Cseke Lóránd, Kristály Hunor–kapusok; Gáll Szabolcs, Cătălin Muntean, Cristian Bota, Szőke Csaba, Császár Sándor, Puji Botond, Nagy Levente, Virgil Danciu, Sebastian Sugar, Liviu Moldovan, Ionuț Bucur, Emil Deteșan, Remus Frunză, Popovici Tamás, Alin Pintican, Keresztúri Lóránd, Ovidiu Kovács, Vlad Ruja, Sebestyén Dávid, Marius Libeg, Lengyel István és Incze Lóránd–mezőnyjátékosok.

MSE 2017

Kristály Hunor és Aurel Strete–kapus; Balázs Szabolcs, Kádár Barna, Mihály Zoltán, Balázs Attila, Paul Brai, Török Szabolcs, Ioan Popa, Cristian Iernuțan, Totó Szilárd, Moldován Tamás, Balázs Norbert, Kanyaró Péter, Virgil Bucur, Tóth Róbert, Ciula Csongor, Emil Deteșan, Dudás Levente, Tamás Róbert, Tamás Attila, Erdős Balizs Arnold, Hajdó Roland, Dan Velichea, Alexandru Silion és Cosmin Cucută.
Mint látható, Kristály és Deteșan tagja mindkét keretnek, így egy-egy félidő erejéig mindkét együttesben játszottak.
Érdemes megemlíteni, hogy a 2012-es együttes és a jelenlegi alakulat edzője Fehér Csaba, ő egykoron a Sportiskola, az ASA, majd a helyi Gaz Metan játékosa volt.

Öregfiúk de nem vén fiuk

A kölyökcsapatok edzői a klub labdarúgói

A szurkolók megismerhették a 2017-18-as bajnoki keretet alkotó játékosokat, a gálameccs szünetében bemutatkoztak a kölyökcsapatok és edzőik is.
A klub edzői FIFA-B, FIFA-C kategóriás (egyetemi végzettségű) szakemberek, pedagógusok, így Moldován Tamás (2001), Dudás Levente (2003), Gáll Szabolcs (2004), Fehér Csaba és Kis János (2005–2006), Dénes István (2007), Fülöp Miklós (2009), Tamás Attila és Popovici Tamás (2010–2011), Emil Deteșan (2012) sorra álltak fel a pályára csapatuk játékosaival együtt. A rendezvényen jelen volt Bálint Zsombor sportigazgató, viszont a klubtulajdonos, Farczádi Attila nem tartózkodott az országban a rendezvény napján.

Fotó a szurkolótáborral

Szakmai partnerségi megállapodás a Székelyföldi Labdarúgó-akadémiával

Egy évig tartó egyeztetés után jött létre a megállapodás az MSE és a Székelyföldi Labdarúgó-akadémia között 2016-ban.
,,Onnan azt kérték, hogy az MSE vezetői vessék papírra az elképzelésüket, írjanak egy megvalósíthatósági tanulmányt, ami nyerő volt a kis klub számára, hiszen csak akkor tud teljes ívű pályát biztosítani vezetőség játékosainak, ha vannak magasabb szinten szereplő partnereik. A Székelyföldi Labdarúgó-akadémia egyrészt szakmai segítséget nyújt az MSE-nek: megosztják velük a Puskás Akadémia munkamódszereit, a klub szakemberei pedig megfelelő továbbképzésben részesülnek. Ugyanakkor a korosztályos csapatok még több tornán vehetnek részt a továbbiakban, ahol tanulhatnak – a legjobb edzés a mérkőzés alapon –, illetve a legjobb játékosok előtt megnyílnak az ajtók a hazai és nemzetközi hírnév megszerzése tekintetében is. A megállapodás létrejötte olyan lehetőség, amelyet minden tehetséges marosvásárhelyi fiatal labdarúgó érdekében közösen kamatoztathatunk” – mondta el korábban a Központnak a klubtulajdonos, Farczádi Attila.

MSE 2016

Célkitűzés: tömegbázisának növelése, tehetségek felkutatása

Fehér Csaba vezetőedző a felnőttcsapat célkitűzéséről a következőket mondta:
,,Az együttes jól halad a fejlődés útján, így egy olyan keretet szeretnénk összekovácsolni, amely újra fontos lépéseket tehet a klub életében. Egyesületünkben mintegy 300 gyereket oktatunk, ezután is minél több helyi, tehetséges gyereket szeretnénk felfedezni, majd elindítani őket a labdarúgás útján, ugyanakkor nagyon boldogak lennénk, ha néhányan belőlük profi futballistákká válhatnak. Az első eredmények már látszanak, hiszen a Székelyföldi Labdarúgó-akadémiával kialakított partnerkapcsolat során már néhány gyerek az ősztől ott fogja folytatni a pályafutását. Örvendetes, hogy újabb tehetségek jönnek” – mondta el Fehér.

Cseke Lóránd, az MSE volt labdarúgója:
Az együttes volt kapusa, Cseke Loránd így vélekedett az MSE-ről:
,,Szép időszakot töltöttem az MSE-nél, jó a hangulat a csapaton belül, a vezetőséggel, az edzővel, mindig jó kedvvel jöttünk edzésre. A csapat jelenleg is nagy fejlődésben van, ha így folytatják, akkor sok fiatal felsőbb szintre is kerülhet” – mondta el Cseke, aki eddigi labdarúgói pályafutása során a marosvásárhelyi Olimpia, FC Bihar, Dicsőszentmártoni Chimica, TranSil, ASO Nyárádszereda, Budapesti Honvéd, Nyárádtő, Somosd, Erdőszentgyőrgy és az Ákosfalva színeiben játszott.

Egykori labdarúgók gyerekei az MSE-nél

A klubnál több helyi hajdani labdarúgónak a fia is futballozik. A legismertebb talán a 23 éves Kanyaró Péter – a hajdani ASA-játékos, Kanyaró Attila fia –, aki korábban a Kinder, a nagyváradi Luceafârul, a FCM, a Ferencváros és a szászrégeni Avântul játékosa volt.

,,Mindig is nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy én, Kanyaró Attila egyik fia vagyok. Ha bármilyen szintre is eljutnék mint labdarúgó, és ha nem is tudom édesapám sikereit túlszárnyalni, mindig büszke leszek a Kanyaró névre. Jól esik mindig, amikor megállítanak az emberek és atyámról érdeklődnek. Tudni kell, hogy nem ő befolyásolt engem, hogy labdarúgó legyek, a focit én választottam, hiszen a futball mindig is előkelő helyen szerepelt a családi programokban. Viccesen fogalmazva, én tulajdonképpen focilabdával és csukával születtem, ez a hobbim és szeretem. Az, hogy jelenleg az MSE játékosa vagyok, az is büszkeség és jóleső érzés” – mondta Péter.

Szintén az MSE 2006-os korosztályú együttesében játszik az ASA egykori középpályásának, Török Csabának (aki a kilencvenes években volt tagja az együttesnek) a fia, Márk, akinek csapattársa Sükei Krisztián is. Utóbbi édesapja évekig a falusi és megyei bajnokságban szereplő nagyernyei Akarat színeiben rúgta a bőrt.

A 2004-es korosztály egyik erőssége Moldován Tamás, akinek édesapja, a 48 éves János a Sportiskolánál, az Elektromarosnál, az ASA-nál is focizott, jelenleg a falusi bajnokság I. csoportjában lévő Jedd együttesének rangidőse. Utóbbi a következőket mondta fiáról:
,,Örvendek, hogy létezik városunkban egy olyan sportklub, amely a fiatal magyar tehetséges gyerekeket felkarolja. Tamás két évvel korábban kezdett el focizni, örömmel járunk ki a meccsekre, jó a hangulat, fiatal, ügyes csapat, amit a fiam megszeretett” – jegyezte meg Moldován.
Említésre méltó, hogy az együttes jelenlegi tagjának, a 2003-as korosztály edzőjének, Dudás Leventének az édesapja, id. Dudás Levente a valamikori IRA csapatában, míg a 2012-es keret tagjának, Puji Botondnak az apja, a 66 éves Puji János az Elektromarosnál játszott egykoron.


Az MSE történetéről

Az 1898-ban alapított Marosvásárhelyi Kerékpáros Egyletre (MKE) épülő, és 1906-ban létrejött Marosvásárhelyi Sportegylet (MSE) szellemi örököse, amelyet az 1929-es városi kalendárium szerint a városépítőként emlegetett dr. Bernády György polgármester is díszelnökölt.
1936-ban a felsőbb szervek nyomására felvette a Club Sportiv Tg. Mureș elnevezést, majd 1941-ben visszanyerte eredeti elnevezését Máriaffi Lajos elnöklete alatt. Ebben az időszakban 17 szakosztállyal működött: labdarúgás, úszás, asztalitenisz, evezés, atlétika, kosárlabda, kézilabda, korcsolya, repulse, torna, vívás, sí, motorozás, céllövészet, ökölvívás, vívás, kerékpár és asztalitenisz.
A sportegyesület egy 5000 állóhelyes és 800 ülőhelyes saját pályával rendelkezett az Erzsébet-ligetben (a mai Liget). Több száz igazolt sportolója számos kiváló eredményt ért el az idők folyamán, csupán az úszók 1922–1940 között 16 országos bajnokságon vettek részt és 103 arany-, 72 ezüst- és 54 bronzérmet szereztek.


Share Button
Ennyien olvasták: 1485

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.