Központ
2019. március 21. csütörtök, Benedek

Nyugdíjba vonult Aurel Rațiu

Czimbalmos Ferenc-Attila április 2, 2015 Sport
Aurel Ratiu, Pekingi Nyári Olimpia,2008

Aurel Raţiu, Pekingi Nyári Olimpia, 2008

Tegnap, április 1-jén, születésnapján vonult nyugdíjba a Marosvásárhelyi Rádió sportriportere és műsorszerkesztője, Aurel Rațiu.  A népszerű rádiós korábban a tanügyben 10 évet, majd a megyei testnevelési és sporttanácsnál 4 évet, aztán a Mureșul klubnál egy évet tevékenykedett, végül 1990-ben került a Marosvásárhelyi Rádióhoz került, ahol 25 évet dolgozott.

Aurel Rațiu  sporttevékenységéről

Az 1950. április 1-jén Kissármáson született riporter Kolozsváron végezte el a líceumot, majd Marosvásárhelyen a Testnevelési Főiskolát, ahol a röplabdára szakosodott. Sportriporterként 1051 helyszíni közvetítést hagyott hátra az utókornak, 2 Nyári, egy Téli Olimpiai Játékokról közvetített (Athén 2004 és Peking 2008, illetve Torinó 2006), tudósított az 1998-as franciaországi labdarúgó-világbajnokságról, emellett 3 teremben megtartott atlétikai-világbajnokságon (Budapest 2004, Isztambul 2012 és Sopot – Lengyelország 2014) volt jelen, de két díjugrató, egy korcsolya, 7 jégkorong, egy ritmikus sportgimnasztika, egy röplapba-világbajnokságról is értesítette a hallgatókat, jelen volt kézilabda, röplabda, ritmikus sportgimnasztika, egy rövidpályás gyorskorcsolya EB-n is, sőt részt vett 3 műkorcsolya Grand Prix-versenyen, meg több hazai és nemzetközi megmérettetésen is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ,,nagyok” társaságában. Raţiu Cristian Ţopescu és Bölöni László közt

Karrierje során 25 országban járt, 9 sporttémájú könyvet írt, ő volt, aki a Marosvásárhelyi Rádióban indítványozta az „Évszázad Sportolója” díjazást, amely Maros, Hargita, Brassó  és Kovászna megyét öleli fel, ugyanakkor ő az „Iskolai sport gálája” rendezvény kezdeményezője (Maros és Hargita megye).
Több rádiófelvételt és mintegy 60 CD-t hagyott a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Ivan Patzaichin es Aurel Ratiu

Ivan Patzaichin és Aurel Raţiu

Elmondása szerint egyet sajnál, hogy két évvel korábban megszűnt a Marosvásárhelyi Rádiónál a Sport Club Radio című műsor, amely a hazai 2. ligás labdarúgó mérkőzésekről tudósított.

Ratiu Szabó Gabriellától vesz interjút

Raţiu Szabó Gabriellától vesz interjút

Aurel Rațiu tagja a Romániai Hivatásos Újságírók Egyesületének, a Romániai Sportújságírók Egyesületének és a Nemzetközi Sportújságírók Egyesületének is.
A minap Rațiu a következőket mondta a Központ sportszerkesztőjének:

– Sportszerető családból származom, fiatalkoromban röplabdáztam Kolozsváron, ahol juniorként országos bajnok voltam, majd a 2. ligában szerepeltem, de két térdsérülés miatt abba kellett hagynom a röplabdázást.
Feleségem is röplabdázott a marosvásárhelyi ISK-nál, majd a 2. ligás Metalotehnicánál és a CSU-nál folytatta. Ő sporttanári oklevéllel rendelkezik, előbb a röplabdára, majd a tollaslabdára és asztaliteniszre szakosodott, utóbbi két szakágat tanítja a Marosvásárhelyi Gyermekek Palotájánál.

– Sportriporterként melyik sporteseményen örvendett a legjobban a hazai versenyzők teljesítményeinek?
– A 2008-as Pekingi Nyári Olimpiai Játékokon, amikor élőben közvetítettem a női kormányos nélküli kettes versenyszám döntőjét, ahol Georgeta Andrunache és Viorica Susanu világbajnokok lettek. Akkor még a Marosvásárhelyi Rádióban élőben közvetítették a labdarúgó 2. liga mérkőzéseit, a világverseny romániai idő szerint épp akkor volt, így én a hallgatókkal oszthattam meg örömömet.
Ugyanakkor Alina Dumitru cselgáncsozó olimpiai döntőjét is figyelemmel kísérhettem, majd én voltam a világ első sportriportere, aki gratulált neki, majd meginterjúvolta őt.

– Kik azok a világhírű sportszemélyiségek, akikkel találkozhatott, interjút vehetett tőlük az évek során?
– A Torinóban megrendezett 2004-es téli olimpiai játékokon interjút készíthettem Wayne Gretzky-vel, minden idők legponterősebb jégkorongozójával, továbbá találkoztam többek közt Michael Phelps úszóval – aki a legtöbb olimpiai aranyérmet nyert sportoló rekordját tartja (14) –, Serghei Bubka rúdugróval, aki pályafutása során 35-ször állított fel új világrekordot, Usain Bolt olimpiai és világbajnok atlétázóval, aki jelenleg is a 100 és 200 méteres síkfutás világcsúcstartója.

– Melyik volt karrierjének legszebb állomása?
– Mindenhol jól éreztem magam, de a rádió áll a legközelebb a lelkemhez, az összes kollégával együtt, akikkel kölcsönösen jól dolgoztunk.

– Hogy érzi magát most, hogy nyugdíjas lesz?
– Köszönöm, jól, örvendek, hogy egészséges vagyok. Életem egyik szép szakaszát zártam le, de továbbra is megmaradok a sajtó mellett, hiszen a rövidesen megalakuló www.muresmedia.ro honlap egyik szerkesztője leszek, így ezután is a mikrofont fogom használni, hogy hírekkel, információkkal lássam el az olvasókat. Ugyanakkor újabb két könyv írásába is kezdtem, tehát nem fogok unatkozni…

Share Button
Ennyien olvasták: 640

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.