Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Összhang jellemezte az 5. Harmónia Kupát

Czimbalmos Ferenc-Attila november 24, 2017 Sport

Ispir, Gierling, Szucher és a helyi tanács játekosai

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala szervezésében (Virgil Măceșan) került sor szombaton a Harmónia Kupa minifoci-tornára, aminek a Szász Albert Sportlíceum adott otthont. A tornán a rendező polgármesteri hivatal mellett részt vett a helyi tanács együttese, ugyanakkor Pressing csapatába tömörülő marosvásárhelyi sajtóválogatott, a Nemzeti Színház színészeinek csapata, valamint díszmeghívottként a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) alakulata is.

Gierling és Ispir leleplezte a pannót

A projekt kezdeményezője Szucher Ervin (Pressing) marosvásárhelyi újságíró, író, akiben a torna gondolata a 2014-es év őszén fogalmazódott meg a Románia-Magyarország labdarúgó összecsapás után.

Az MSUSZ tagjai kilátogattak az ASA – Pandurii 2 ligás mérkőzésre is

A találkozókat 5+1-es felállításban játszották 2X10-perces félidőkkel, majd a végső sorrend kialakításában döntő fontosságú volt a gólarány. A futballmeccseket Vlad Amariei (Marosvásárhelyi Rádió) konferálta fel.

A tornagyőztes helyi tanács együttese

A tornát a jól játszó helyi tanács alakulata nyerte meg, ezüstérmes a Pressing lett, amely az utolsó találkozón 2-1 arányban győzte le a dobogó 3. fokára került Polgármesteri Hivatal együttesét. Negyedikek a magyar sportújságírók lettek, míg a színészcsapat lett az utolsó.
Íme, a torna eredményei: Polgármesteri hivatal–Nemzeti Színház 4–0, Helyi tanács–MSÚSZ 1–1, Nemzeti Színház–Pressing 2–0, Polgármesteri hivatal–MSÚSZ 1–1, Helyi tanács–Pressing 7–2, Nemzeti Színház–MSÚSZ 3–2, Polgármesteri hivatal–Helyi tanács 1–2, Pressing–MSÚSZ 1–1, Nemzeti Színház–Helyi tanács 1–2 és Polgármesteri Hivatal–Pressing 1–2.

A MSUSZ csapata

Végső sorrend:

1. Helyi tanács–9 pont, 12-5-ös gólarány
2. Pressing–7/5-11
3. Polgármesteri hivatal–4/7-5
4. MSÚSZ–3/5-6
5. Nemzeti Színház 3/6-8

Minden csapat képviselői névre szóló okleveleket vehettek át, a csapatkapitányokat kupákkal díjazták, de az egyéni legjobb alakításokért nem osztottak ki okleveleket.

A leleplezett pannó

Íme a csapatok felállításai:

Helyi tanács
Kristály Hunor – kapus; Csíki Zsolt (csk., talán a torna legjobbja), Szászgáspár Barnabás, Bakos Levente, Bakó Szabolcs, Mihály Sándor (a torna gólkirálya 6 góllal), Magyary Előd és Peti András – mezőnyjátékosok.

Pressing
Szucher Ervin (csk.) – kapus; Bögözi Attila, Szöllősi László, Szakács Géza, Kádár Zoltán, Czimbalmos Ferenc, Berekméri Edmond, Sorin Tanțos, Enyedi Csaba, Vlad Amariei, Székely Szilárd, Marius Libeg és Ovidiu Morar – mezőnyjátékosok.

Polgármesteri Hivatal
Biró II. Levente – kapus; Szövérfi István (csk.), Szövérfi Vasile, Tudor Rusu, Bükkösi Ottó, Amza Margarit, Cosmin Blaga, Rigó Levente, Marius Nagy, Nicolae Zagon és Virgil Macesan – mezőnyjátékosok.
MSÚSZ
Fehér György (Lokál) – kapus, Károly Gábor (Világgazdaság), Georgi Attila (FIFA licensz menedzser), Kárdy Gábor (origo.hu), Kiss László (Lóerő magazin), Czipper Zsolt (ex Budapesti Honvéd), Balázs Pali (énekes előadóművész), Lépő András (grafikus-Lokál), Lantos Zsolt (filmgyártásvezető, újságíró), Jeremiás Zoltán és Kálmán Zsigmond (mindkettő Szováta) – mezőnyjátékosok.

Nemzeti Színház
Ciugulitu Csaba – kapus; Costin Gavază, Rareș Budileanu, Georgiana Ghergu, Varga Balázs, Sergiu Marocico, Galló Ernő (csk.), Czüvek Lóránd, Hodgyai István és Lajter Ernesztó– mezőnyjátékosok.
A találkozókat Florin Andrei és Aurelian Pacurar (mindkettő AJF) jól vezették.

Gierling és Ispir voltak a torna fővédnökei

A rendezvény két főmeghívottja a 91 éves Gierling György és a 68 éves Florea Ispir voltak – mindketten a helyi labdarúgás egykori kiváló képviselői –, akik leleplezték a marosvásárhelyi labdarúgás tiszteletére felállított, a helyi labdarúgás legfontosabb mozzanatait ábrázoló pannót, amelyet Szucher Ervin újságíró kivitelezett és városunk minden líceumába elhelyeznek.

Gierling György és Florea Ispir

Nyilatkozatok

Csiki Zsolt, helyi tanács:

,,Örvendek, hogy az idén is sikeres volt az évről-évre rangosabb Harmónia Kupa kispályás focitorna. A tavaly utolsók lettünk, az idén sikerült megszerezzük az első helyet.”

Galló Ernő, Nemzeti Színház:

,,Fantasztikus élmény volt számomra ez a torna, amit gyakrabban kellene szervezni. A Nemzeti Színház román és magyar társulatából összeverbuválódott egy kis csapat, sajnos a színházi elfoglaltság miatt nemigen van időnk focizni. Johan Cruijff mondta, hogy a foci egy nagyon könnyű játék, de könnyen játszani irtózatosan nehéz! Erről meggyőződtünk…”

Georgi Attila FIFA licenc menedzser, MSÚSZ:

,,A barátság égisze alatt nagyon jól, otthonosan éreztük magunkat Vásárhelyen, szívélyes fogadtatásban volt részünk, szép emlékekkel lettünk gazdagabbak. Sajnos a sérülések tizedelték csapatunkat, ezért is nem tudtunk maximális teljesítményt nyújtani. Talán jövőre…”

Balázs Pali, énekes, MSÚSZ:

„A Harmónia-kupán néha magas színvonalú, szabálytalanságoktól mentes, sportszerű küzdelem volt, ami a legfontosabb egy ilyen rendezvényen. Örvendek, hogy a helyi, élő futball-legendákat is köszönthettünk, mint a 91 éves Gierling Gyuri bácsit és Florea Ispirt, akiknek szívből gratulálok, hiszen ők példaképek helyi szinten.”

A magyar sportújságírók meglátogatták a Kultúrpalotát

Az MSUSZ tagjainak egy része a Kultúrpalota képtárában

A magyarországi sportújságírók a kétnapos marosvásárhelyi tartózkodásuk során meglátogatták a Kultúrpalotát és a Városháza tetejéről megcsodálták Marosvásárhelyt.
Csapatukat többek közt Balázs Pali énekes előadóművész, Czipper Zsolt korábbi NB I-es labdarúgó (ex Budapesti Honvéd, Tiszakécske, Sopron, Vecsés) is erősítette, ugyanakkor két hajdani szovátai futballista, Jeremiás Zoltán és Kálmán Zsigmond is pályára lépett az MSÚSZ-színeiben. Utóbbi kettőt Georgi Attila játékosmenedzser hívta meg, aki Jeremiással ápol baráti kapcsolatot.

Az MSUSZ tagjai a Kultúrpalotában figyelemmel kísértek Szántó Loránd idegenvezető beszédet

Czipper Zsolt a következőképpen értékelte az itt tartózkodásukat:

,,Ez a kvázi kis kincses túra az 5. Harmónia-kupával volt összekötve számunkra, felejthetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak. Úgy éltem meg ezt a kiruccanást, hogy szinte „hazatértem” a gyökerekhez ide, Marosvásárhelyre, ahol örömmel figyeltük meg, hogy a románok és a magyarok közt él a barátság, amely mély nyomokat hagyott bennünk. Jól éreztük magunkat a két nap alatt, sok embert megismertünk, akikkel baráti kapcsolatok alakultak ki. A Kultúrpalota, a Tükörterem, képtár, a hangversenyterem csodálatos. A focitorna sikeres volt, az összhang jegyében zajlott le, és számunkra a kultúrával is párosult.”

Tamás Gábor szurkolt a Pressingnek

Érdekességként említhető meg, hogy a kispályás tornán Pressing-szurkolóként (Szucher vendégeként) részt vett Tamás Gábor is, a népszerű kolozsvári illetőségű könnyűzenész, népdalénekes, a Magyar Kultúra Lovagja, aki vasárnap kezdte meg székelyföldi könybemutató-turnéját.

Tamás Gábor kíváncsian olvassa a Four Four Two labdarúgó magazint

– Átutazóban vagyok Vásárhelyen a székelyföldi nyolc állomásos, hétnapos Könybemutató turném előtt, amely Székelyudvarhelyt, Farkaslakát, Parajdot, Oroszhegyet, Fenyédet, Gyergyószentmiklóst is magába foglalja magába, viszont a turné utolsó két állomása Felvinc és Nagyenyed lesz. Jó barátom, Szucher Ervin, az önéletrajzi könyvem szerzője, a helyi újságíró csapat kapusa mesélt erről a focitornáról, én amint tudomást szereztem róla, elhatároztam, hogy egy nappal hamarabb jövök, hogy nézőként részt vegyek a tornán. Nem akarok udvarolni a vásárhelyieknek, de az utóbbi években Marosvásárhelyen érzem Erdélyben a legotthonosabban magam. Ezt barátaimnak, a rajongóknak és a magyar szónak köszönhetek, amit gyakrabban hallhatok itt az utcán, mint szülővárosomban, Kolozsváron”

– mondta el Tamás Gábor a Központnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 999

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.