Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Otthon érzi magát Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila június 29, 2017 Sport

A Corpo barátai együttesben játszott Sorin Corpo­dean egykori 1. ligás játékvezető is, aki hajdanán az ASA játékosa volt.

Călin Flanja és Sorin Corpodean

– Ön évekig futballozott, aztán játékvezetőként is tevékenykedett. Melyik időszak volt szebb?
– Mindenik időszak különbözik a másiktól, de mindkettőre szívesen emlékszem vissza. A játékoskarrierem könnyebb volt, mint a játékvezetői, mivel futballbíróként jobban figyelnek az emberre, sőt könnyebben tévedhetnek a sípmesterek a csapatok rovására, amit aztán elítél a sajtó, a szurkolók, a vezetők, mindenki.

– Milyen eredményeket ért el játékvezetőként?
– 13 évig voltam FIFA-játékvezető, a 2001-es argentínai ifi VB-n is mérkőzést vezettem, emellett a 2000-es Belgium és Hollandia által közösen rendezett Európa-bajnoki selejtezőkön, a 2004-ben Portugáliában sorra kerülő EB-re való selejtezőkön, valamint a 2008-as Ausztria és Svájc közős rendezésű Európa-bajnokság selejtezőin is bíráskodtam, de nem utolsó sorban három Románia Kupa-döntőt is vezettem. Amúgy 268 1. ligás találkozón bíráskodtam, igaz a rekorder Alexandru Tudornak 269 élvonalbeli meccse van.

– Mint ismeretes, egykoron az ASA ificsapatában is játszott, idővel a Kolozsvári CFR, a Kolozsvári U, a Dési Unirea, a Gyulafehérvári Unirea és az Aranyosgyéresi Huzalgyár együttesében is megfordult. Mikor futballozott Marosvásárhelyen?
– Elmondhatom, hogy a labdarúgókarrierem elején – az egyetemi időszak előtt –, 1983-ban a katonai szolgálat idejére kerültem Marosvásárhelyre az akkori ASA ifjúsági együtteséhez, ahova Cornel Cacoveánnak, a klub egykori elnökének köszönhetően érkeztem. Akkor Vásárhelynek még nagyon jó csapata volt, hiszen az élvonalbeli együttesben szerepelt többek közt Bölöni, Ispir, Hajnal is. Visszaemlékszem, amikor első alkalommal léptem be az öltözőbe, akkor a felnőtt csapatot elismert, mindenki által tisztelt és kiváló labdarúgók alkották. Én akkor, 18 évesen álmodtam, hogy idővel híres labdarúgóvá váljak, ezért is az akkori játékos tanácsát megszívleltem. Szívesen gondolok vissza arra a Marosvásárhelyen eltöltött időszakra, az akkori csapattársakra, de ugyanakkor rokonaim is voltak itt, ezért is otthon éreztem magam a városban.

– Jelenleg milyen kötődése van a labdarúgáshoz?
– Több mint egy éve a Fehér megyei 4. ligás Marosújvári Soda SK labdarúgó szakosztályának az elnöke vagyok. Szeretnénk felsőbb szintre kerülni, jó úton haladunk. Időközben felújítottuk a stadiont, a sportbázist és egy kis múzeumnak is helyet adtunk, ahol többek közt a klub történetének legfontosabb momentumait megörökítő fényképek vannak kifüggesztve. A tavaly volt egy ünnepség Marosújváron – 80 éve épp a Soda pályáján volt az első villanyfényes találkozó hazánkban –, erre az alkalomra a Dinamo Old Boys együttesét hívtuk meg, amely színeiben pályára lépett többek közt Lupescu, Prunea, Orac, Fl. Petre, M. Nicolae is.

– Mit jelent önnek a labdarúgás?
– Nekem a futball a mindenem! Jelenleg 52 éves vagyok, az életem nagy részét a futballnak szenteltem. Amíg bírom, kitartok mellette…

 

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1381

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.