Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Piros-Fehér (Orsolya)-Zöld színekben (is) asztaliteniszezik

Központ március 9, 2012 Sport

orsiPiros-Fehér (Orsolya)-Zöld színekben (is) asztaliteniszezik

A 12 éves marosvásárhelyi Fehér Orsolya neve nem ismeretlen a hazai asztalitenisz mezőnyében, hiszen zsenge kora ellenére már több hazai és nemzetközi versenyen jeleskedett. A helyi Sportlíceum diákja, neveltje, szüleinek is köszönhetően, nemrég megszerezte a magyar állampolgárságot is, melyből kifolyólag az anyaország válogatottjában is bemutatkozott rangos nemzetközi megmérettetéseken.

 

A minap, Fehér Orsi édesapjával, Fehér Csabával, a Sportiskola, majd ASA, aztán a Gaz Metan egykori labdarúgójával, a helyi D osztályos MSE jelenlegi edzőjével beszélgettem, aki lánya eddigi pályafutásáról, sikereiről, jövőbeli terveiről mesélt.

– Elcsépelt a kérdés, de mikor is kezdett el sportolni a lányotok?

– Családunkban hagyomány volt a sportolás, hiszen apám birkózott, én futballoztam, a lányunk meg az asztaliteniszt választotta, aminek alig 6 évesen fogott neki.

– Hol, kinek a keze alatt formálódott?

– A helyi Sportiskolánál Lupascu Romeo és Ungvári Imola edzők kiválón foglalkoztak vele, nekik köszönhetően fejlődött és ért el kiváló eredményeket.

– Nemrég Orsolya bemutatkozott Magyarország válogatottjában. Hogy került oda?

– Mivel Orsira, a vele született adottságainak köszönhetően, több nemzetközi versenyen (Magyarország, Horvátország, Németország, Szlovákia, Románia) felfigyeltek a magyar válogatott edzői, vezetői, felajánlották nekünk, hogy szívesen látnák az anyaország válogatottjának színeiben. Orsi elfogadta ajánlatukat, mi beleegyeztünk, és persze támogattuk minden téren. Magyar oldalról besegítettek az állampolgárság megszerzésének intézésében. Ugyanakkor megjegyzem, hogy addig és jelenleg is itthon, a Sportiskola keretén belül edz, versenyez, ahol úgy az edzők, ahogy a vezetők is segítik a felkészülésben.

–Ez azt jelenti, hogy továbbra is a Sportiskola színeiben szerepel a hazai versenyeken, de nemzetközi szinten Magyarországot képviseli? Eddig milyen fontosabb viadalokon vett részt Orsi magyar színekben?

– Igen, hazai szinten ezután is a Sportiskola színeiben asztaliteniszezik. A magyar válogatottal részt vett az év elején a tatai edzőtáborban. Január 5-8-a között egy rangos nemzetközi versenyen is részt vett, ahol 22 ország sportolói vettek részt. Orsi csapatkapitányként Magyarország első csapatának volt a tagja, a mini cadet korosztályban 5. helyen végeztek. Aztán a TOP 12 (korosztályonként a 12 legjobb sportolót hívják meg) elnevezésű magyar bajnokságon először egy ezüstérmet a 11-13 éves korosztályban, majd a hasonló rangú és elnevezésű versenyen, a serdülő kategóriában bronzérmet szerzett. Ő tulajdonképpen a 11-13 évesek kategóriájában szerepel, de játszik a 14-15 évesek serdülő kategóriájában is, ami szép előrelépés.

– Ezzel a döntéssel, hogy inkább magyar színekben szerepel, több lehetőség van számára, hogy nemzetközi tornákon is részt vegyen?

– Valóban, nagyobb az esély arra, hogy több nemzetközi mérkőzésen részt vegyen, bizonyítson, és tapasztalatot szerezzen. A központi edzőtáborban is erősebb a színvonal, olyan felnőtt asztaliteniszezőkkel edz, akik benne vannak a női meg férfi TOP 100-ban, akiktől sokat lehet tanulni, tapasztalatot szerezni.

– Azon kevés vásárhelyi szülők közé tartoztok, akik szívvel-lélekkel, anyagilag támogatjátok gyereketeket, hogy elismert sportolóvá váljék. Mindez dicséretre méltó. Hogy boldogul Orsi a tanulással?

– Nagyon jól tanul, párhuzamosan mindkét téren igyekszik a maximumot nyújtani, a szülei nem kis örömére. Megerőltető munkát végez, ez azt jelenti, hogy számára hamarabb véget ért a gyerekkor, hamarabb válik éretté. Mi mindig is támogattuk, segítettük, hiszen neki a sportra van hajlama. Amúgy ez az 1999-es generáció asztaliteniszben Európa-szinten is egy elismert, tehetséges generáció, hiszen többek közt Szerbiában, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Oroszországban is tehetséges asztaliteniszezők bontakoznak ki, akikről még hallani fogunk a közeljövőben.

– Melyek Orsolya legközelebbi tervei?

–A legfontosabb, hogy tanuljon mindkét téren, tapasztalatot szerezzen az asztaliteniszben nemzetközi szinten. Az eredmények majd következnek, amik feljogosítják arra, hogy a júniusi, ausztriai EB-n részt vegyen. Mi támogatni fogjuk, hisz nekünk, szülőknek ez igen nagy elégtételt jelent.

Share Button
Ennyien olvasták: 587

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.