Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

“Remélem, visszatérek még Vásárhelyre”

Központ július 4, 2013 Sport

robi“Remélem, visszatérek még Vásárhelyre”

– Interjú Ilyés Róberttel,
a FCM volt labdarúgójával –

A csíkszeredai születésű Ilyés Róbert a 2011-2012-es idényben Marosvásárhelyen a FCM együttesénél játszott, ahol 20 mérkőzésen két gólt szerzett az 1. ligában. Jelenleg szülővárosában gyerekedző, emellett a helyi Csíkszereda FK D-osztályos együttesének játékos-edzője. A csapattal nemrég elvesztették a C-osztályba való feljutásért vívott selejtezőt a Marosludas ellenében, ami nagyon megviselte a szakembert.

– Üdvözlöm! Hogy van? Rég szólt a vásárhelyi újságolvasókhoz…

– Köszönöm szépen, egészségileg jól vagyok, lelkileg viszont kevésbé, hisz nemrég elvesztettük a C-osztályba való feljutásért vívott selejtezőt Marosludas ellen, ami engem (is) igen megviselt. Nagyon szerettünk volna feljutni, nagy reményeket fűztem a fiatal csapathoz, de hát a tapasztalathiány megmutatkozott, főleg ebből kifolyólag buktunk el.


– Gyenge napot fogtak ki a játékosok, vagy talán Marosludas nem csak tapasztaltabb, de jobb együttes is?

– Sokkal tapasztaltabb játékosai vannak a Marosludasnak, akik már rég együtt játszanak, hiszen a csapat gerince már Nyárádtőn, az akkori C-osztályos csapatnál összeforrt. Az első kapott gól után csapatunk összeomlott. Egyenlíteni még tudtunk, de nem a mi, megszokott játékunkat mutattuk. A Marosludas okosan, taktikusan játszott, amikor kellett, húzta az időt, amikor szükség volt rá, kitámadott.

Most elölről kell kezdenünk az egészet, jövőre újra meg kell próbálnunk a feljutást. Bízom abban, hogy harmadszorra sikerül.


– Jelenleg mennyire bírna meg Csíkszereda mint város egy C-osztályos együttest? Támogatja önöket az önkormányzat?

– Igen, támogat, de szerintem megbírná a város a C-osztályos csapatot. Ha feljutnánk, még kerülne három új szponzor is, legalább is megígérték, de sajnos mi elpuskáztuk.  


– Amúgy minden dicséret a Csíkszereda FK-t illeti, hiszen a bajnokságot pontveszteség nélkül, toronymagasan megnyerte, mindössze 6 kapott góllal…

– Kiegészíteném azzal, hogy a Románia-kupa Hargita megyei szakaszát is megnyertük, csakhát – ismerjük be – gyenge a Hargita megyei színvonal, s nem játszottunk erős, ütőképes együttesekkel a bajnokság során. Látszott, hogy egy keményebb, jobb focit játszó Marosludas játéka megzavarta a fiúkat.


– Ön most gyerekekkel is foglalkozik szülővárosában. Hogy megy a munka?

– Lépésről-lépésre tanítom a futball ABC-jét a gyerekeknek. 2005, 2006 és 2007-ben született gyerekekkel dolgozom, vannak tehetségesek Hargita megyében is, de csak a 2005-ös születésűekkel fogunk játszani a bajnokságban.

Csíkszeredában egyébként folytatódik a labdarúgó-utánpótlásképzés, a város minden korosztályban indít csapatot a bajnokságban. Jó hír, hogy az FK U16-os és U18-as korosztályú együttesei – egyedüliként Hargita megyéből – részt vehetnek az országos bajnokságban.


– A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Csíkszereda központú Székelyföld Akadémia között partneri, illetve szakmai kapcsolat létesült: a jövőben 14–15 éves korig Csíkszeredában, valamint az alközpontokban (Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Baróton) egységes, magyarországi szakmai rend alapján zajlana a képzés. Nemrég ön is részt vett a felcsúti szakmai napokon, ahol az utánpótlás-neveléssel kapcsolatosan tartottak továbbképzőt. Mennyire tarja fontosnak a két labdarúgó akadémia közötti együttműködést?

– Egyértelműen mintát jelent számunkra a felcsúti Puskás Akadémia.  Remélem, hogy minél hamarabb létrehozzák a sportpályát és a sportszállót Csíkszeredában, ahol majd el is tudjuk szállásolni a gyerekeket, persze a projekt megvalósításában a magyar kormány is segíteni fog. Bízom benne, hogy idővel sikerül tehetséges Hargita megyei labdarúgókat nevelnünk.


– Önnek Csíkszeredából indult el labdarúgó karrierje, játszott a Foresta Fălticeni, az Astra majd a Rapid 1. ligás együtteseinél is. Rövid külföldi kitérő után (az azerbajdzsáni Khazar Lankaran színeiben játszott), Brassóban és Marosvásárhelyen is futballozott az élvonalban. A Rapid, ahol pályafutásának legsikeresebb időszakát élte, most komoly anyagi gondokkal küszködik, a FCM vezetőségében és keretében is változások történtek az utóbbi időszakban. Követi az eseményeket?

– Igen, tudom, hogy a Rapidnál is súlyos gondok vannak, sajnos egy ember miatt sokan szenvednek, lehet, másodosztályba kerül az együttes. De a törvények és szabályok betartása mindenki számára kötelező.

A FCM-vel kapcsolatos eseményeket, híreket is követem. Tudom, hogy új menedzser, új edző jött a csapathoz, remélem, hogy jó irányba mozdulnak el a dolgok, s rövidesen újra elsőosztályos csapata lesz a városnak. Marosvásárhely megérdemelné!


– Ön a hátsó ajtón keresztül távozott Marosvásárhelyről, amit nagyon bántak a szurkolók. Ez most abszurdumnak hangzik, de nem elképzelhetetlen: ha majd idővel valaki megkeresné Ilyés Róbertet, és felajánlaná, hogy újra Marosvásárhelyen dolgozzon, ezúttal edzőként, elvállalná?

– Bármikor szívesen jönnék. Úgy érzem, adósa maradtam Marosvásárhelynek, mivel akkor esett ki a csapat, amikor én is még itt fociztam. Az igazság az, hogy én maradtam volna a 2. ligában is, hogy visszajuttassuk az együttest, de Heleşteanu klubigazgató ezt nem akarta.

 


A Székelyföld-akadémia működéséről

Tajti József, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia operatív igazgatója, a minap egy erdélyi napilapnak adott nyilatkozatában is beszámolt a közös tervekről:

„A székelyföldi tömbmagyarság számára egy olyan támogatási központot szeretnénk létrehozni, ahol tehetséges gyerekek számára kiváló képzést tudnánk biztosítani, a legjobbaknak pedig az akadémiánkra való kijutást is megoldanánk. Azt tapasztaljuk, hogy a jó képességű székely gyerekeket a romániai szabályok miatt leghamarabb tizenkét évesen, legkésőbb pedig csak tizenhat évesen lehet leigazolni. Ezért kellene Székelyföldön egy olyan magas szintű képzést biztosítani, hogy 16 éves korig megtanulhassák a foci alapjait, utána pedig a legjobbak átkerülhetnek a mi akadémiánkra. Ugyanazon egységes elvek alapján dolgoznának, mint ahogy mi tesszük, ugyanis gyökereink azonosak. A szakanyagokat az edzőknek már odaadtuk. Nem azt várjuk el, hogy a romániai bajnokságokban első helyen szerepeljenek, a kisgyerekek számára egyébként sem szabad eredménycentrikus képzést tartani” – jegyezte meg Tajti József.A neves magyarországi szakember azt is elmondta, hogy a gyerekek 14 éves korukig saját településükön tanulnának, majd a középiskola megkezdésével beköltöznének a csíkszeredai kollégiumba, ahol folytatódna a képzésük. A legügyesebbek bármikor átkerülhetnek Felcsútra, a Puskás Akadémiára, a többiek 14 éves korukig otthon, helyi klubokban játszanának. Ezt követően Csíkszereda országos bajnokságokban szereplő U16-os és U18-as csapataiban szerepelhetnek. A 18 év betöltése után, amennyiben nem kapnak szerződést, a játékosok visszatérhetnek anyaegyesületükhöz.

A Székelyföld Akadémia szakmai felügyeletét a Puskás Akadémia látná el, az anyagi támogatást pedig magyar kormányforrásokból biztosítják.


Share Button
Ennyien olvasták: 139

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.