Központ
2020. január 28. kedd, Károly, Karola

“Remélem, visszatérek még Vásárhelyre”

Központ július 4, 2013 Sport

robi“Remélem, visszatérek még Vásárhelyre”

– Interjú Ilyés Róberttel,
a FCM volt labdarúgójával –

A csíkszeredai születésű Ilyés Róbert a 2011-2012-es idényben Marosvásárhelyen a FCM együttesénél játszott, ahol 20 mérkőzésen két gólt szerzett az 1. ligában. Jelenleg szülővárosában gyerekedző, emellett a helyi Csíkszereda FK D-osztályos együttesének játékos-edzője. A csapattal nemrég elvesztették a C-osztályba való feljutásért vívott selejtezőt a Marosludas ellenében, ami nagyon megviselte a szakembert.

– Üdvözlöm! Hogy van? Rég szólt a vásárhelyi újságolvasókhoz…

– Köszönöm szépen, egészségileg jól vagyok, lelkileg viszont kevésbé, hisz nemrég elvesztettük a C-osztályba való feljutásért vívott selejtezőt Marosludas ellen, ami engem (is) igen megviselt. Nagyon szerettünk volna feljutni, nagy reményeket fűztem a fiatal csapathoz, de hát a tapasztalathiány megmutatkozott, főleg ebből kifolyólag buktunk el.


– Gyenge napot fogtak ki a játékosok, vagy talán Marosludas nem csak tapasztaltabb, de jobb együttes is?

– Sokkal tapasztaltabb játékosai vannak a Marosludasnak, akik már rég együtt játszanak, hiszen a csapat gerince már Nyárádtőn, az akkori C-osztályos csapatnál összeforrt. Az első kapott gól után csapatunk összeomlott. Egyenlíteni még tudtunk, de nem a mi, megszokott játékunkat mutattuk. A Marosludas okosan, taktikusan játszott, amikor kellett, húzta az időt, amikor szükség volt rá, kitámadott.

Most elölről kell kezdenünk az egészet, jövőre újra meg kell próbálnunk a feljutást. Bízom abban, hogy harmadszorra sikerül.


– Jelenleg mennyire bírna meg Csíkszereda mint város egy C-osztályos együttest? Támogatja önöket az önkormányzat?

– Igen, támogat, de szerintem megbírná a város a C-osztályos csapatot. Ha feljutnánk, még kerülne három új szponzor is, legalább is megígérték, de sajnos mi elpuskáztuk.  


– Amúgy minden dicséret a Csíkszereda FK-t illeti, hiszen a bajnokságot pontveszteség nélkül, toronymagasan megnyerte, mindössze 6 kapott góllal…

– Kiegészíteném azzal, hogy a Románia-kupa Hargita megyei szakaszát is megnyertük, csakhát – ismerjük be – gyenge a Hargita megyei színvonal, s nem játszottunk erős, ütőképes együttesekkel a bajnokság során. Látszott, hogy egy keményebb, jobb focit játszó Marosludas játéka megzavarta a fiúkat.


– Ön most gyerekekkel is foglalkozik szülővárosában. Hogy megy a munka?

– Lépésről-lépésre tanítom a futball ABC-jét a gyerekeknek. 2005, 2006 és 2007-ben született gyerekekkel dolgozom, vannak tehetségesek Hargita megyében is, de csak a 2005-ös születésűekkel fogunk játszani a bajnokságban.

Csíkszeredában egyébként folytatódik a labdarúgó-utánpótlásképzés, a város minden korosztályban indít csapatot a bajnokságban. Jó hír, hogy az FK U16-os és U18-as korosztályú együttesei – egyedüliként Hargita megyéből – részt vehetnek az országos bajnokságban.


– A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Csíkszereda központú Székelyföld Akadémia között partneri, illetve szakmai kapcsolat létesült: a jövőben 14–15 éves korig Csíkszeredában, valamint az alközpontokban (Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Baróton) egységes, magyarországi szakmai rend alapján zajlana a képzés. Nemrég ön is részt vett a felcsúti szakmai napokon, ahol az utánpótlás-neveléssel kapcsolatosan tartottak továbbképzőt. Mennyire tarja fontosnak a két labdarúgó akadémia közötti együttműködést?

– Egyértelműen mintát jelent számunkra a felcsúti Puskás Akadémia.  Remélem, hogy minél hamarabb létrehozzák a sportpályát és a sportszállót Csíkszeredában, ahol majd el is tudjuk szállásolni a gyerekeket, persze a projekt megvalósításában a magyar kormány is segíteni fog. Bízom benne, hogy idővel sikerül tehetséges Hargita megyei labdarúgókat nevelnünk.


– Önnek Csíkszeredából indult el labdarúgó karrierje, játszott a Foresta Fălticeni, az Astra majd a Rapid 1. ligás együtteseinél is. Rövid külföldi kitérő után (az azerbajdzsáni Khazar Lankaran színeiben játszott), Brassóban és Marosvásárhelyen is futballozott az élvonalban. A Rapid, ahol pályafutásának legsikeresebb időszakát élte, most komoly anyagi gondokkal küszködik, a FCM vezetőségében és keretében is változások történtek az utóbbi időszakban. Követi az eseményeket?

– Igen, tudom, hogy a Rapidnál is súlyos gondok vannak, sajnos egy ember miatt sokan szenvednek, lehet, másodosztályba kerül az együttes. De a törvények és szabályok betartása mindenki számára kötelező.

A FCM-vel kapcsolatos eseményeket, híreket is követem. Tudom, hogy új menedzser, új edző jött a csapathoz, remélem, hogy jó irányba mozdulnak el a dolgok, s rövidesen újra elsőosztályos csapata lesz a városnak. Marosvásárhely megérdemelné!


– Ön a hátsó ajtón keresztül távozott Marosvásárhelyről, amit nagyon bántak a szurkolók. Ez most abszurdumnak hangzik, de nem elképzelhetetlen: ha majd idővel valaki megkeresné Ilyés Róbertet, és felajánlaná, hogy újra Marosvásárhelyen dolgozzon, ezúttal edzőként, elvállalná?

– Bármikor szívesen jönnék. Úgy érzem, adósa maradtam Marosvásárhelynek, mivel akkor esett ki a csapat, amikor én is még itt fociztam. Az igazság az, hogy én maradtam volna a 2. ligában is, hogy visszajuttassuk az együttest, de Heleşteanu klubigazgató ezt nem akarta.

 


A Székelyföld-akadémia működéséről

Tajti József, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia operatív igazgatója, a minap egy erdélyi napilapnak adott nyilatkozatában is beszámolt a közös tervekről:

„A székelyföldi tömbmagyarság számára egy olyan támogatási központot szeretnénk létrehozni, ahol tehetséges gyerekek számára kiváló képzést tudnánk biztosítani, a legjobbaknak pedig az akadémiánkra való kijutást is megoldanánk. Azt tapasztaljuk, hogy a jó képességű székely gyerekeket a romániai szabályok miatt leghamarabb tizenkét évesen, legkésőbb pedig csak tizenhat évesen lehet leigazolni. Ezért kellene Székelyföldön egy olyan magas szintű képzést biztosítani, hogy 16 éves korig megtanulhassák a foci alapjait, utána pedig a legjobbak átkerülhetnek a mi akadémiánkra. Ugyanazon egységes elvek alapján dolgoznának, mint ahogy mi tesszük, ugyanis gyökereink azonosak. A szakanyagokat az edzőknek már odaadtuk. Nem azt várjuk el, hogy a romániai bajnokságokban első helyen szerepeljenek, a kisgyerekek számára egyébként sem szabad eredménycentrikus képzést tartani” – jegyezte meg Tajti József.A neves magyarországi szakember azt is elmondta, hogy a gyerekek 14 éves korukig saját településükön tanulnának, majd a középiskola megkezdésével beköltöznének a csíkszeredai kollégiumba, ahol folytatódna a képzésük. A legügyesebbek bármikor átkerülhetnek Felcsútra, a Puskás Akadémiára, a többiek 14 éves korukig otthon, helyi klubokban játszanának. Ezt követően Csíkszereda országos bajnokságokban szereplő U16-os és U18-as csapataiban szerepelhetnek. A 18 év betöltése után, amennyiben nem kapnak szerződést, a játékosok visszatérhetnek anyaegyesületükhöz.

A Székelyföld Akadémia szakmai felügyeletét a Puskás Akadémia látná el, az anyagi támogatást pedig magyar kormányforrásokból biztosítják.


Share Button
Ennyien olvasták: 310

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.