Sport

Román-magyar focimeccs Marosvásárhelyen?!

Marosvásárhely főterén futballozni? Ott szurkolni a román és a magyar fociválogatottnak és ugyanott hallgatni a himnuszt is? Emellett lehessen levetkőzni és felöltözni a Színház-tér közepén? Minderre első alkalommal került sor szombaton, hiszen az augusztus 28 – szeptember 9. között városunkban X. alkalommal megrendezésre kerülő E. ON Kinder Kupa gyerektorna alkalmával, amely keretén belül egyedülálló, utcai futballbajnokságot is szerveztek.

Utcai foci, e-on

A helyi polgármesteri hivatal és az E.ON által megrendezett tornán részt vett Románia hajléktalan-válogatottja, az Oltalom Sportegyesületet képviselő magyarországi hajléktalan-válogatott, a polgármesteri hivatal alkalmazottainak együttese, továbbá a közrendőrök alakulata, a torna rendezői és az E.ON közös együttese és nem utolsó sorban a helyi román és magyar, írott és elektronikus sajtót képviselő tollforgatók csapata is. Érdekességként említhető meg, mivel nem volt öltöző, a játékosok a Színház-tér bármely szögletében átöltözhettek a helyi közrendőrök beleegyezésével, akik játékosai is részt vettek a megmérettetésen, így ők is hasonlóan szabadultak meg gönceiktől.

Utcai foci-1

A 16×22 méteres futballpálya kereteit egy felfújható „nylonkerítés” képezte, amely mögött 3+1 felállítással léptek fel az együttesek, a kapuk is alacsonyabbak és keskenyebbek voltak, mint a kispályás futballnál, a játékosok 2×7 perces játékidők során mérkőztek meg egymással.

Utcai foci, Magyar válogatott-2

A szabályokkal kapcsolatosan érdekes tudni, hogy mindig három ember támad és kettő védekezik, míg a harmadik ember nem mehet át a pálya térfelén, a kapus sem jöhet ki a kapu előteréből, a játékosok sem léphetnek be oda. Tulajdonképpen a támadás során védekeznek a játékosok, a védekezés során emésztik fel az energiájuk, ezért kell sokat járatni a labdát.

Utcai foci, meccs közben-5

A román és a magyar hajléktalan-válogatott közötti találkozó volt a torna legnagyobb érdeklődésnek örvendő összecsapása, hiszen a két országot képviselő együttes nemzeti himnuszait is felhangzottak, majd jobb játékának köszönhetően a román alakulat gólaránnyal diadalmaskodott ellenfelével szemben.

Utcai foci, meccs közben-2

A tornabemutató mérkőzésén a Marosszentgyörgyi ACS Kinder és az ASCOTID gyerekcsapatai csaptak össze.

Íme, a torna szombati eredményei: Románia utcai válogatottja – Polgármesteri Hivatal 11-6, Magyarország utcai válogatottja – E.ON 4-6, Románia utcai válogatottja – Helyi sajtó 8-2, Magyarország utcai válogatottja – Helyi közrendőrök 3-8, Polgármesteri Hivatal – Helyi sajtó 10-8 és Helyi közrendőrök – E.ON 3-8.

Utcai foci, Rosus Mihai-1

A szombati találkozók eredményei alapján vasárnap a következő helyosztókra került sor:

Az 5-6. helyért – Magyarország utcai válogatottja – Helyi sajtó 4-5; a 3-4. helyért – Polgármesteri Hivatal – Helyi közrendőrök 11-6; az 1-2 helyért – Románia utcai válogatottja – E.ON 4-6 (ez volt a torna legnagyobb meglepetése).

Pocsai Zsolt, Magyarország hajléktalan-válogatottjának játékosa:

,,Az Oltalom Sportegyesület ügyfeleinek és alkalmazottainak van egy hajléktalanszállója, aztán létesült egy mozgási és sportolási lehetőség is a sportklubon belül, ebből nőtte ki magát ez az egyesület. 2006-óta veszünk részt világbajnokságokon (Homeless World Cup) a női és férfi csapattal. A női alakulatunk rendszeresen a világ elitjéhez tartozik, világbajnoki 3. helyezés a legjobb eredményük, míg a férfi együttesünknek az idén 6. lett a vb-n.

Utcai válogatott csapatkép

Jól ismerjük a román hajléktalan-válogatott tagjait, már többször találkoztunk velük nemzetközi megmérettetéseken, ugyanakkor köszönjük a szervezőknek a meghívást. A vb azért speciális minden évben, mivel egy játékos csak egyszer vehet részt világbajnokságon, ezért a csapatok folyton cserélődnek, így az eredmények sem mindig ismétlődnek.”

Rosus Mihai, Románia hajléktalan labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya, játékosa:

,,Én 17 éve focizom, viszont egy alkalommal 1998-ban Temesvár egyik utcáján sétálva szipuzó fiatalokkal találkoztam, akik egy kipukkadt labdát rúgtak. Felajánlottam nekik, hogy alapítsunk egy bajnokságot egy helyi erdő közelében, majd meghívtam őket oda. Azóta rendszeresen focizunk egymás közt, 2007-től tartunk edzéseket, majd 2008-ban részt először vettünk részt a hajléktalanok labdarúgó világbajnokságán Ausztráliában, ahol a 46 csapat közül a 26. lettünk úgy, hogy a szabályokat sem tudtuk, sőt pályánk sem volt.

A vb után pályát alakítottunk ki az alapítvány területén, ahol dolgozom, majd 2013-ban Európa-bajnokok lettünk, majd ezt a címet 2014-ben megvédtük, és 2015-ben világbajnoki 5. helyezést értünk el. Sajnos a Román Labdarúgó Szövetség jelenlegi vezetősége nem semmiben nem támogat minket…”

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.