Központ
2018. október 19. péntek, Nándor

Románia teremlabdarúgó-válogatottja negyedszer jutott ki az Eb-re

Czimbalmos Ferenc-Attila október 13, 2017 Sport

A román csapat idegenbeli 7–4-es drámai győzelem után jutott ki a 2018-as szlovéniai futsal Európa-bajnokságra – miután a selejtező első találkozóján 2–2-es döntetlent ért el Déván Grúzia ellen –, ahol Portugáliával és Ukrajnával került egy csoportba. A válogatott több mint felét számos, Marosvásárhelyen is megfordult teremlabdarúgó alkotja, akik tapasztaltsága mérvadó volt a grúzok elleni kettős mérkőzésen.

A válogatott egyik legrégebbi tagjával, a marosvásárhelyi City’us egykori, a jelenlegi hazai bajnok dévai Autobergamo játékosával, a szovátai illetőségű Csoma Alpárral beszélgettem a 2018-as szlovéniai teremlabdarúgó Eb-ről és azt megelőző időszakról.

4 másodperc alatt 2 gólt lőttek, így selejtezőt játszhattak

– Alpár, nehéz Eb-selejtezők után kerültetek ki a 2018-as szlovéniai kontinensviadalra. Hogyan láttad a grúzok elleni kettős összecsapást, miután a selejtezők első találkozóján, Călărași-on Finnország ellen az utolsó 4 másodpercben 2 gólt lőttetek?
– Sajnos a grúzok elleni hazai mérkőzést túl könnyen vettük, az idegenbeli találkozón már ismertük játékukat, és ezt kihasználtuk a mintegy 7000 néző előtt. Sorsdöntő volt számunkra, hogy Călărași-on Finnország ellen az utolsó 4 másodpercben lőttünk két gólt, ami önbizalmat adott számunkra. Utána 3–1 arányban győztük le Lettországot, majd hiába kaptunk ki 4–0-ra Portugáliától, mivel bebiztosítottuk a grúzok elleni selejtező mérkőzésen való részvételt. A teremlabdarúgás erről szól: az utolsó másodpercekben is fordulhat a kocka!
Ezért nem szívesen emlékszünk vissza a tavalyi Románia–Magyarország Eb-selejtezőre, amikor az utolsó másodpercben kaptunk gólt, így nem juthattunk ki a 2016-os szerbiai Eb-re. Azt hittük akkor, hogy ránk dőlt az ég…

Csoma Alpár (jobb) a válogatott színeiben

Portugáliával és Ukrajnával kerültek csoportba

– Negyedik alkalommal jut ki Románia egy teremlabdarúgó Európa-bajnokságra, hiszen 2007-ben Portugáliában 6., 2012-ben Horvátországban 7., míg 2014-ben Belgiumban 6. helyen végeztetek. Milyen esélyekkel utaztok 2018-ban Szlovéniába, ahol január 30–február 10. között lesz a kontinensviadal?
– Én azt szeretném, hogy egészséges legyek, és részt vehessek a tornán. Egyértelmű, hogy szeretnénk kijutni a csoportból.

– Szlovéniában négy hármascsoportba sorsolták a 12 csapatot (Szlovénia-házigazda, Spanyolország-mint Európa-bajnok), Olaszország, Portugália, Ukrajna, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Oroszország, Lengyelország, Románia, Szerbia és Franciaország). Románia ellenfelei a pengés futsalt játszó portugálok és a masszív ukránok lesznek. Kemény diónak tűnnek az ellenfelek?
– Nehéz ellenfél a portugál csapat, hiszen velük Eb-selejtezőn és vb-selejtezőn is játszottunk. Erős csapat, jól ismerjük őket, viszont az ukránok velünk hasonló játékerőt képviselnek, így verhetőek, s ha így történik, akkor a 2. helyről továbbjuthatunk a csoportból. Ha továbbjutnánk, akkor ennek a román generációnak egy fantasztikus eredményt jelentene.

Gyakran gondol a City’us-nál eltöltött időszakra

– Arról a román teremlabdarúgó-válogatottról van szó, amely jelenleg a 24. helyen van a világon a futsal világszövetség számítása szerint, viszont a csapatban 9 olyan játékos szerepel, akikkel együtt játszottál Marosvásárhelyen: Robert Lupu szövetségi kapitány-játékos, Vlad Iancu, Szőcs László, Mimi Stoica, Florin Ignat, Robert Matei, Cristian Matei, Paulo Ferreira és Emil Răducu is csapattársaid voltak egykoron a City’us-nál. Gondolsz-e még a Marosvásárhelyen eltöltött évekre?
– Hát hogyne, fantasztikus éveket éltünk meg együtt: én négyszeres bajnokcsapat tagja voltam, emellett az UEFA Futsal Cup-sorozat csoportköreiben is játszhattunk együtt. Sajnálom, hogy a marosvásárhelyi sportélet (főleg a csapatsportok) hanyatlásnak indult az anyagiak hiánya miatt, de remélem, idővel minden visszakerül a régi kerékvágásba. Sajnos a mi generációnk után nem jönnek hátulról annyira elszánt teremlabdarúgók, mint amilyenek mi voltunk, ezért kellene jobban odafigyelni a mai fiatalokra, akik a jövő generációját képezik.

– Éllovasok vagytok a hazai bajnokságban, ahol egykori csapatod, a kicserélődött és megfiatalodott Marosvásárhelyi City’us a tabella végén kullog. Hogyan látod a City’us esélyeit a bajnokságban?
– Figyelem teljesítményük, ugyanakkor bánom, hogy az eddigi 5 mérkőzés során 0 pontot szereztek… Sajnos nehéz anyagi helyzetben vannak, de drukkolok nekik.

40 éves koráig szeretne játszani

– Az idén egykori csapattársaddal, Mimi Stoicával a bajnok Autobergamo együtteséhez szabad játékosként igazoltatok, mely alakulattal épp a napokban az UEFA Futsal Cup első csoportkörében vagytok érdekeltek, hiszen október 11–14. között az azerbajdzsáni Araz Naxçivan, a bosznia-hercegovinai Mostar SG Staklorad és az Emil Răducut soraiba tudó máltai Luxal St. Andrews lesz az ellenfeletek. Milyen esélyetek van továbbjutni?
– A máltai csapatban van három horvát, két brazil, két szerb válogatott játékos, kellemetlen ellenfélnek tűnik, de nyernünk kellene ellenük. A bosnyák együttesben 7 válogatott játékos játszik, jó játékerőt képviselnek. Löknek, ütnek, de őket is meg kellene vernünk. Az azerbajdzsáni alakulat színeiben 9 brazil játékos bizonyít, évekig az európai elitben szerepeltek, nagyon kellemetlen ellenfél. Sajnos ebből a csoportból csak egy alakulat megy tovább, nem lesz könnyű számunkra, de nincs lehetetlen.

– 2016-ban keresztszalag-szakadást és porcleválást szenvedtél a jobb lábadon. Hogy bírja az iramot a sérült lábad?
– Hála a Fennvalónak, sikeresen felépültem! Déván az eddigi öt bajnoki találkozón már hét gólt lőttem, nem fájnak a lábaim, minden rendben van.

– Marosvásárhelyről pároddal együtt költöztél Dévára, ahol a helyi Autobergamóhoz egyéves szerződés köt. Hogyan látod a sportkarriered jövőjét, és mit vársz a jövőtől?
– Először is egészséges legyek, aztán 40 éves koromig szeretnék játszani. Ugyanakkor szeretnék egy világbajnokságra is kijutni a román válogatottal, majd idővel edzősködni…

Share Button
Ennyien olvasták: 566

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.