Sport

Sikeres önvédelmi sportklub Marosvásárhelyen

A kétszeres kick-box Világ Kupa-győztes 34 éves marosvásárhelyi Nemes László öt éve hagyta abba a versenysportot a sorozatos gerincsérv-sérülések miatt, aztán jó barátjával, Kolozsvári Tamással saját őrző-védő céget, majd azon belül sportklubot is alapított, ahol helyi tehetséges fiataloknak tanítja a keleti harcművészetek talán legérdekesebb műfaját, a kick-boxot. A minap László a sportklubjáról, ugyanakkor sportolói sikereiről és saját sportpályafutásáról mesélt a Központnak.

Előbb őrző-védő céget, majd sportklubot alapított

– Laci, utoljára akkor találkoztunk, amikor 2012-ben másodszor lettél Világ Kupa-győztes Szegeden. Most pedig nyolc év után már sportklubot, azzal párhúzamosan őrző-védő céget is üzemeltetsz. Utóbbiakkal mióta foglalkozol?
– Két éve edzőtársammal és egyben jó barátommal, Kolozsvári Tamással alapítottuk meg a NMS Contact Sportklubot, ahová önvédelmi sportolókat toboroztunk, és hetente három edzést tartunk a helyi Body Factory termében. Ugyanakkor már négy éve megalapítottam a NMS Quality Defence Services őrző-védő céget is, mely keretén belül azóta több, fiataloknak rendezett fesztiválokon (VIBE, AWAKE stb.), rendezvényeken is biztosítottunk őrzést-védést. Emellett különböző felkéréseink is voltak és vannak koncertekre, így nagy rendezői csoportokkal, csapatokkal dolgoztunk eddig, akikkel jó kapcsolatot ápolunk.
Bevallom, nekem sosem volt célom, hogy sportklubot alapítsak, mert ebben nem láttam fantáziát, de idővel így alakult, miután abbahagytam az aktív sportolást.

– Miért kellett abbahagynod a kick-boxot?
– Én három gerincsérvből újultam ki, ami miatt tulajdonképpen abba kellett hagyjam a versenysportot. Hála a Fennvalónak, hogy az utóbbi két évben a sérülésekből teljesen felépültem, de többet nem tudtam már versenyszerűen sportolni 2015 után.
Jelenleg próbálom összehangolni a kellemest a hasznossal, vagyis szeretném, hogy valamit az utókornak is átadjak a többéves tapasztalatomból: nem csak a versenysportra, hanem a versenyek meg a mérkőzések utáni felépülésre is gondolok – amelyre én aktív sportolói koromban nem fektettem kellő hangsúlyt –, ugyanakkor a sportolóim szervezetének karbantartását is figyelembe veszem.

– Visszaemlékszem, hogy mindig is elszántan harcoltál a ringben, ez jellemző volt sportolói pályafutásodra is. De megjegyzem, hogy bátor vagy olyan szempontból is, hogy a mai anyagias világban sportklubot alapítottál…
– Valóban, mindig is bátor, elszánt voltam, de ugyanakkor én bízok a tudásomban, és remélem, hogy mindkettőnk tapasztalata mérvadó lesz számunkra a jelenlegi elfoglaltságunk során, ami nekem a hobbim és a hivatásom is egyben.

Edzőtársa is sikeres sportoló volt

– Ki a társad, akivel üzemelteted a sportklubot?
– A 24 éves Kolozsvári Tamás nagyon jó helyi ökölvívó, aki a Ring Box SE keretén belül számos sikert ért el, többszörös román bajnok ökölvívásban, Balkán bajnok wushuban, ugyanakkor az utóbbi tíz év egyik legnagyobb hazai ökölvívó tehetsége.
Ő nagyon lentről kezdte a sportolást, fokozatosan haladt felfele a ranglétrán. Együtt vezetjük a sportklubot, ő inkább az edzésekkel foglalkozik, de szép jövő áll előtte, hiszen ő egy nagyon jó oktató, hamar megtalálja a közös hangnemet a gyerekekkel. Bízom benne, hogy vezetésével kiváló eredményeket érnek majd el klubunk sportolói a versenyeken.

Fontos már zsenge korban elsajátítani a pontos ütéseket

– Milyen eredményeket értek el eddig a klub versenyzői?
– Két éve tartunk intenzív edzéseket a klubon belül, de a sportolóink a minap vettek részt az első hivatalos versenyen a Beszterce megyei Óradnán, ahol a helyi Óradna Vár Kupán remekeltek: ugyanis minden versenyzőnk a súlycsoportjában első helyezést ért el, sőt Vlad Stelian Mâț a rendezvény legjobbja volt.
Ha már róluk beszélek, meg kell említenem, hogy 35 sportolónk van a klubon belül, zöme 17–18 éves, akikben látok fantáziát, sikeres sportpályafutás van előttük, hiszen ügyesek és országos szinten is tehetségesek. Számukra a kritikus periódus most következik 20–22 éves korig, addig ők is eldöntik, hogy mik akarnak lenni. Közülük meg is megemlíteném a 18 éves Silviu Ionuț Țarcát, a szívós testalkatú és tehetséges Emrich Szilárd Leventét, aki egykoron ökölvívó volt, továbbá a Balla Dávid, Adrian Bonț, Vlad Stelian Mât nevét is, de a többiek is tehetségesek és sikeres jövő áll előttük, ha komolyan veszik ezután is a versenysportot.

– Mint klubelnök, nem félsz a konkurenciától?
– Nem, hiszen a társam, Tamás egy valódi profi edző, aki a keleti harcművészet és főleg a kick-box minden csínját-bínját megtanítja a versenyzőinknek. Ha mindaz a versenyzők elszántságával és győzni akarásával párosul, akkor az eredmények is folytatódnak. Jelenleg országos szinten többen alapítanak önvédelmi klubokat, a gyerekek részt vesznek a versenyeken, de olyan személyek kísérik el őket, akik nem is sportoltak. Így kevés pénzért ,,adnak el” nem mérvadó ,,árut”, így tőlük nem sokat tudnak tanulni a gyerekek, sőt velük még el is hitetik, hogy milyen ügyesek, aztán a versenyeken agyba-főbe verik őket, majd lesérülnek, és ezzel abbahagyják a versenysportot. Nem nehéz toborozni gyerekeket, de ameddig rájönnek, hogy mit akarnak valójában, az időbe telik. Sőt, a szülők is meg kell értsék, hogy miből is áll ez a sportág, főleg, ha óvják a gyereküket mindentől.

Büszke egykori edzőire, akik nyomán haladt

– Gondolom, hogy a sportklubon belül a többéves ismeretséged is felhasználod, nem?
– Persze! Sok hazai önvédelmi klubbal vagyunk kapcsolatban, sőt világklasszis önvédelmi sportolók is meglátogatnak minket – pl. Benjamin Adegbuyi, aki a Superkombat és K-1 versenyekben lett ismert –, de más, világhírű önvédelmi harcos is a klubon belüli vendégünk lesz rövidesen.

A klub versenyzői az Oradnai Var Kupán remekeltek

– Mennyire nehéz a sportklubbal bizonyítani hazai szinten?
– Ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná, de én nagyon pozitívan állok az egészhez, mivel bízom önmagamban meg társamban, ugyanakkor a szakmai tudásunkban. Nagyon fontos tényező, hogy én mindig egyenes ember voltam, ezért is tisztelnek, szeretnek és elfogadnak a szakmában, másképpen viszonyulnak hozzám ebben a közegben. A gyerekek hozzáállásával van kis gond, de jól kezeljük a helyzetet, tudjuk korrigálni őket. Persze akiknek a fejükben csak a PlayStation van, azt nehéz korrigálni.

– Valahol szerencsés is voltál olyan szempontból, hogy kiváló edzőidtől tanulhattál harcművészetet az évek során – itt gondolok a Gombos-testvérekre (Csaba és Attila). A tőlük elsajátított tudást próbálod továbbadni versenyzőidnek?
– Valóban. A Gombos testvérek Maros megye és az ország egykori kiváló emblematikus önvédelmi sportolói voltak, és jelenleg is őket nagy tisztelet övezi, hiszen Attila sikeres önvédelmi klubot üzemeltet. Ők voltak Románia első, keleti harcművészetet űző sikeres sportolói, akik külföldön lettek világbajnokok.
Visszaemlékszem, hogy gyerekként engem is elbűvöltek a Bruce Lee-, Jackie Chan-, meg a Van Damme-fimek, amelyekből próbáltam ihletet meríteni, de akkor még csak reméltem, hogy idővel harcművész lehetek. Aztán, amikor Gombosék tanítványa lettem, büszkeséggel töltött el, hogy ők példaképeim voltak. Olyan jó eredményeket én nem értem el, mint ők, viszont boldog vagyok, hogy nyomdokaikban haladhatok. Egyébként Gombosék most barátaim, segítjük egymást, gyakran találkozunk… Ennél szebb sztorit nem mondhatok el!

– Jelenleg nem hiányzik neked a versenysport?
– Most már nem, de életemnek az egy szakassza volt, ami megerősített, hiszen jó és rossz tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Jelenleg más prioritásaim vannak, viszont büszke vagyok az elért eredményeimre, bár most új pályán szeretnék bizonyítani. Amúgy jelenleg is eljárok konditerembe, ökölvívó edzéseken veszek részt, fitten tartom magam.

Nemes László és Kolozsvári Tamás

– Hogy látod a jövőt sportklubod szemszögéből?
– A közeljövőben falvakban, községekben, falunapokon is szeretnénk bemutatókat tartani, ahová meghívjuk a Maros megyei klubok versenyzőit, ugyanakkor meghívunk a helyi ügyes, elszánt és önvédelmi sportolásra vágyó fiatalokat, akik idővel klubunk sportolói lehetnek. A soron következő versenyeken szeretnénk sikeresen szerepelni, de addig március 28-án egy Szászrégenben sorra kerülő testépítő versenyen klubunk több versenyzőjével fogjuk támogatni kedves cimboránk, Kolumbán Norbertet (BB Lacta SK) a jó eredménye és ugyanakkor céljai elérése reményében.
Fontos azt tudni, hogy mi főleg nem az anyagiakért üzemeltetjük sportklubunk, az egészséges sportba fektetünk szívet-lelket, mivel a társadalmat lentről, az alapoktól kell felépíteni. Sajnos jelenleg problémák vannak a tanrendszerrel, de azon is radikálisan kell változtatni, ugyanakkor a sportot kell promoválni.


Milyen eredményekkel büszkélkedik Nemes László mint sportoló?

Nemes László 2012-ben másodszor lett kick-box Világ Kupagyőztes

Nemes 12 évesen kezdett el atletizálni, majd kerékpározni, de mindamellett hogy számos dobogós helyezést ért el, idővel abbahagyta. Később birkózott is, de az igazi kihívást az önvédelmi sportágak, pontosabban a keleti harcművészet jelentette számára. Először hobbi szinten űzte, majd Gombos Attila tanácsát megfogadva, 2004 óta versenyszinten kezdte űzni a kick-boxot, de emellett volt országos bajnok és Balkán-bajnok harmadik wushuban is. Idővel számos hazai versenyen diadalmaskodott, viszont a legértékesebb számára a 2008-as varsói whu-shu Európa-bajnokságon elért harmadik-, a 2009-es Világkupán elért első-, a 2011-es szegedi Világkupán megszerzett harmadik hely (akkor a lábujját is eltörte harc közben), valamint a 2012-es Világkupán elért első helyezés. A marosvásárhelyiek a helyi Sportcsarnokban 2011 májusában megrendezett Kick Box Super Fight versenyen is szurkolhattak neki, akkor a döntőben sziporkázó győzelemmel diadalmaskodott.

Sportpályafutása során számos világhírű versenyző ellen lépett szorítóba – mi több, kiütéssel diadalmaskodott ellenük –, mint például a szerb Nenad Pagonis (aki jelenleg is a Glory Kickboxing keretében versenyzik), Ion Pascu (37 éves MMA-versenyző, akivel négyszer is mérkőzött) stb.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.