Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Sikeres volt a 8. Maros Maraton

Czimbalmos Ferenc-Attila április 27, 2017 Sport

Az Outdoor Experience nyolcadik alkalommal szervezte meg április 21-23. között a Maros felső szakaszán a Maros-szorosban – a Maros alacsony vízhozama miatt pontosabban Ratosnya és Szalárd közelében –, a hagyományosnak mondható vadvízi versenyét, a Maros Maraton amatőr rafting, kajak-, kenu- és szlalomversenyt, amelyen 112 résztvevő versenyzett, nagy részük romániai, de indultak magyarországi, bulgáriai versenyzők is.

Az előző évekhez hasonlóan a Maros Maraton keretén belül a résztvevők két versenyszámban – szlalom és maraton – mérhették össze tudásukat.

A szlalom egy rövidebb szakaszon zajlott, sziklák és örvények között, ahol felfüggesztett, megszámozott kapukat kellett a vízfolyás irányában, illetve némelyiket a sodrás ellenében megkerülni, ami egyáltalán nem egyszerű feladat, főleg, hogy a kapukhoz nem szabad hozzáérni. A verseny nehézségi szintje ZWC (kezdők) és WWII (haladók) között változott.

,,A rendezők örömére szolgált, hogy a verseny egyre népszerűbb lett az évek folyamán: nyolc éve ötvenen kezdtük a versenyt, 2016-ban mintegy kétszázan vettünk részt”

– nyilatkozta a minap Madaras Balázs, az Outdoor Experience egyik vezetője.

A versenyt nyolc kategóriában szervezték meg, volt vadvízi kajak (2,6 méternél rövidebb), river runner kajak (2,6 m – 3,2 m között), szlalom kajak, túra kajak, felfújható kenu-trekk, felfújható kajak, raft és nyílt kategória – ismertette a maraton előtt Iulia Vizi, a rendezvény szóvivője.

Minden résztvevőnek kötelessége volt bemutatni a felszerelését, és befizetni a regisztrációs díjat. A rajt és cél között a folyó jobb partján levő ellenőrző ponton minden részvevő köteles volt megállni. A versenyzők saját felelősségükre indultak a versenyen. Mentőmellény és sisak használata előírt volt a verseny teljes időtartalma alatt, sőt a rendezvény fő kritériuma, hogy minden versenyző egyben jó úszó is kellett legyen.
Egyébként a verseny után minden versenyző egy trikót és oklevelet vehetett át.

 


A 2017-es Maros Maraton győztesei

Szlalom:

RRK kategória – River runner kajak (2.6 m – 3.2 m között)

1. hely – Claudiu Baboș
2. hely – Crișan Mircea
3. hely – Pető Balázs

WWK kategória – Vadvizi kajak

1. hely – Kovács Dániel
2. hely – Madaras Balázs
3. hely – Pető Balázs

C2 kategória – Felfújható kenu-trekk

1. hely – Debreczeni László – Vajkai Attila
2. hely – Claudiu Baboș – Bianca Bălaș
3. hely – Ionuț Fola – Călin Țintoșan

Maraton:

C2 kategória – Felfújható kenu-trekk

1.hely – Claudiu Baboș – Bianca Bălaș
2 hely – Ionuț Fola – Călin Țintoșan
3.hely – Nagy István – Liviu Opriș

K2 kategória – felfújható kajak

1. hely – Vlad Constantinescu – Mircea Constantinescu
2. hely – Komáromi István – Komáromi Zalán
3. hely – Kiss Dénes – Horváth Géza

R kategória – Raft

1. hely – Dan Remus – Liuț Levente – Rareș Pop – Hajdú Gergő – Ioan Roxin
2. hely – Mihály Péter – Ladányi Emanuel – Szabó Csenge – Munzlinger Noémi – Bartalis Roland – Német Mezey Csongor
3. hely – Tamás Zsolt – Lukács Hunor – Adorján Márta – Réti Hunor – Balázs Hunor – Farkas Szidi

RRK kategória – River Runner kajak

1. hely – Alexandru Oprean
2. hely – Szabó Attila
3. hely – Farkas István

TK kategória – Túra kajak

1. hely – Valerică Rîmbu
2. hely – Andrei Hârlăoanu
3. hely – Ștefan Murg

WWK kategória – Vadvizi kajak

1. hely – Pető Balázs
2. hely – Havran Csaba
3. hely – Emil Nikolov


Fellendülhet a vízi turizmus Maros megyében?

A hatvanas, hetvenes években hagyománya volt az evezésnek Marosvásárhelyen, ugyanis létezett egy elég aktív evezős csoport – egyébként evezős szakosztálya az Akaratnak (Voința), az Építőknek (Constructorul) és a Marosnak (Mureșul) volt – , akik tagjai annak idején sportszerűen kajakoztak, kenuztak, de volt egy túrázó társaság is, akik olyan vízitúrákat tettek meg, mint jelenleg az Outdoor Experience szervezői, tagjai. Igaz, akkor a lehetőségek és a felszerelések mások voltak, de létezett már akkor egy vízisport kultúra városunkban. A nyolcvanas-kilencvenes években nagy dolognak számított, ha valaki egy felfújt traktor belsővel leereszkedett a Maroson, ami nagy megvalósítás volt számára. A rendszerváltás után már komolyabb felszereléseket lehetett vásárolni, jelenleg a legmodernebb vízi sportfelszereléseket is be lehet szerezni.
Az Outdoor Experience tagjai remélik, hogy az általunk évente szervezett versenyeknek is köszönhetően fellendülhet Maros megyében a vízi turizmus:

“Becslésünk szerint évente a tavasz-ősz időszakban mintegy 500-1000 személyt viszünk sikeresen evezni hazai vizekre. Sokan megkeresik a klub tagjait, akik evezni, raftingolni, síkvízi túrára szeretnének eljutni, de egyébként a síkvízi túrát családoknak, társaságoknak is tökéletes elfoglaltság lehet egy hétvégén”

– mondta el a minap a Marosvásárhelyi Rádióban Komáromi István, az Outdoor Experience egyik vezetője.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 755

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.