Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Sikeres volt a IV. Armura Kupa kick-box gála Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila november 2, 2017 Sport

Pontos, erős és jól eltalált kézütések és lábrúgások, ugyanakkor T-KO, verejték, vér, továbbá elszántság, lélek, látvány, győzni akarás és sportemberi nagyság jelképezte a marosvásárhelyi sportcsarnokban október 28-29. között megrendezett IV. Armura Kupa elnevezésű, nagyszabású kick-box gálát. Az eseményt a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a vásárhelyi, illetve a megyei önkormányzat közös támogatásával, ugyanakkor a SportLife Group részét képező Armura önvédelmi védjegy a Gombos Martial Arts egyesülettel és a Herlitz Románia, a Napolact és a trops.ro céggel közösen rendezett meg.

A rendezvényt a szakmai pozitívumai mellett családias, baráti, sportszerű, szórakoztató jelzőkkel is lehetett illetni, hiszen a két nap összes küzdelme alatt a versenyzők bebizonyították, hogy nemcsak a küzdősport űzői, hanem igazi harcművészek is.

A nagy junior és felnőtt kategória résztvevői egy szabályos ökölvívó–szorítóban a K1-szabályai szerint, míg a kis juniorok és a gyerek kategóriában kick-light rendszerben egy kialakított tatamin küzdöttek. A versenyzők térd- és ágyékvédőt, valamint fejvédősisakot viseltek.
Tudnivaló, hogy a küzdősport alapvetően a gyorsaságról, pontosságról és az erőről szól, ezt a versenyzők is bizonyították, ütéseikkel és rúgásaikkal támadták ellenfelük testét és fejét, így akár kiütéssel (egyenes ütés, keresztütés, horog, alsó horog, rúgás szemből, fej- és térdrúgások, forgórúgás, oldalrúgás), vagy lábsöpréssel próbáltak diadalmaskodni.

Vlad Amariei, a helyi sajtó képviselője a moderátor szerepében szólította porondra a 231 versenyzőt, akik 36 hazai önvédelmi klubot képviseltek. Szorítóba vagy tatamira léptek többek közt a Fire Kickboxing Szamos­újvár, Urban Warrior Gym Brăila, Scorpions Hârlău, ACS Kickbox Nagybánya, SCM Bákó, Absoluto Ploiești, Scorpions Bârlad, Uli Kickboxing Unirea Liebling, Hemi Guard Brassó, Kickboxing Rodna sportolói, ugyanakkor a kolozsvári MMA Transilvania, a nagyszebeni Superpro Team, a galaci K1, a marosvásárhelyi Rei Fight és Black Diamond Fight klubok versenyzői is. Az ASO Deta, KO Gym Bákó, Shin-Do Brassó és CSM Bucovina Rădăuți Dragon Team egyesületek kick-boxosai első alkalommal vettek részt a rendezvényen.

A legsikeresebb csapat címet a jászvásári Scorpions nyerte (edző Mihai Constantin és Narcis Mânzat), amely 2016 után újra diadalmaskodott, a második legsikeresebb együttes a besztercei Professional Fight Gym (edző Ionel Burduhos), míg a harmadik helyre a temesvári Somo Kick-Boxing (edző Somogyi Lajos) került.

A Black Diamond Fight sportolói voltak a legsikeresebbek Marosvásárhelyről

Külön dicséret illeti a marosvásárhelyi 40 éves Poczó Zoltánt – 2014-ben Prágában thai-box világbajnoki címet szerzett a WKF (World Kickboxing Federation) verzióban – , a helyi Black Diamond Fight edzőjét és három tanítványát, akik jó eredményeket értek el a rangos versenyen.
A 16–18 évesek korcsoportjának -75 kg-os kategóriájában Bajkó Balázs ezüstérmet, a felnőttek -80 kg-os kategóriájában Koncz Attila aranyérmet nyert, míg a -90 kg-os súlycsoportban Csepán István a pódium harmadik fokára léphetett fel.

– A marosvásárhelyi Black Diamond Fight klub versenyzői jól teljesítettek a versenyeken, erős, ügyes, tehetséges, ambiciózus fiúk, remélem, kitartóak lesznek ezek után is, sok munka árán fennebb is kerülhetnek, és még sokat hallatnak majd magukról. Részemről a munka meg a kitartás a legfontosabb, idővel jönnek a győzelmek – mondta el a Központnak Poczó Zoltán.

A szervezők egyéni díjakat is kiosztottak a verseny végén, míg a kategóriák első három helyezettje Armura önvédelmi sportfelszereléseket, kupákat kapott.

Mihai Constantin Románia legsikeresebb kick-box edzője

A tornán a legsikeresebb klub, a Jászvásári Scorpions SK felnőtt csapatának edzője, Mihai Constantin – egyébként a Local Combat, Superkombat és K1 versenyeken sok tapasztalatot szerzett Cătălin Moroșanu és Sebastian Ciobanu versenyzők személyi edzője is egyben –, készségesen válaszolt a Központ néhány kérdésére:

Mihai Constantin

– Milyennek látja az Armura Kupa 2017-es idényét?
– Ez egy hagyományos, rangos rendezvény volt, amely az egyik legszínvonalasabb Romániában. A Scorpions klubunkon belül mintegy 70 sportolóval vettünk sikeresen részt a rendezvényen. Dicsérem a versenysorozat szervezőit, akik ezúttal is kitettek magukért.

– 2016 után újra a Scorpions volt a legsikeresebb egyesület a 2017-es Armura-kupa IV. kiírásán. Mi a siker titka?
– Nem jöttünk profi versenyzőkkel, de a sportolóinknak valóban nagyon jó felkészülésben volt részük. Klubunk 16 éves hagyománnyal rendelkezik, jó munkát végzünk, ezért is vannak folyamatosan jó eredményeink.

– Ön Cătălin Moroșanu és Sebastian Ciobanu edzőjeként vált ismerté, a Moroșanu nevét szinte mindenki ismeri a sport berkeiben. Hogyan ismerték meg egymást?
– Cătălin ifjúsági válogatott rögbi játékos volt Jászvásáron, aztán a jogi egyetem ideje alatt egy évig abbahagyta a sportolást, ami idő alatt alaposan meghízott. Egy utcai reklámot meglátva került a konditerembe, hogy fogyókúrázzon. Ott, miután kiütötte a legmenőbb sportolót, mindenki kedvence lett, habár nem volt technikás sportoló, mivel hiányoztak nála az alapok. Sőt a 179-es centis magasságával mindig hátrány számára, ha magasabb versenyzők ellen küzd. Idővel komolyabban kezdett edzeni, és az elszántságából és a győzni akarásából következtettem, hogy a jövő bajnoka lehet. Nem tévedtem…

– Milyen az edző-sportoló kapcsolatuk?
– 12 éve vagyok az edzője, jó, baráti kapcsolat alakult ki köztünk. A következő nemzetközi K1-es találkozójára január 26-án kerül sor az Egyesült Államokban, a Glory 38-as versenysorozat keretében. Remélem, hogy még egy évig a sportolóm lesz, aztán egy rangos visszavonulási mérkőzést is rendezhetünk neki.

Share Button
Ennyien olvasták: 2799

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.