Központ
2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina, Kende

Sikeresen működik a Szászrégeni ISK

Szegedi Attila április 30, 2015 Sport
Peres Miklós

Peres Miklós

A minap megrendezett Szászrégeni Sportgála alkalmával találkoztam a helybeli 36 éves Budai Barna Lóránddal, a Szászrégeni ISK edző-tanárával, valamint a marosvásárhelyi Peres Miklóssal, aki szintén a Szászrégeni ISK-nál működő birkózó szakosztály oktatója. Mindkettőjükkel a helyi ISK eredményeiről, problémáiról és a klub jövőjéről beszélgettünk.

Pedagógushiány a Szászrégeni ISK-nál

– Milyen sportágak működnek jelenleg a Szászrégeni Sportiskolában? – tettem fel a kérdést Budai Barna Lórándnak.
– A Szászrégeni Sportiskola keretén belül négy szakág működik – labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, birkózás –, ahol a 170 beiskolázott gyereket hat tanár tanítja. Elmondhatom, hogy hazai és nemzetközi szinten is jó eredményeket érnek el tanítványaink, de Maros megyében is általában az első helyeken végzünk mind a labdarúgásban, mind pedig a birkózásban.

– Mi ennek a sikernek a titka egy 30 ezres kisvárosban, mint Szászrégen, tudva azt, hogy ott is a gyerekeket nehezen lehet a sport felé irányítani?  
– Valóban, nehéz megértetni velük, hogy a sport fontos mindnyájunk életében. Nálunk azért sokan jönnek sportolni, ezért az ISK-n kívül már magánklubokat is indítottunk, hiszen nem engedik meg, hogy új tanárokat alkalmazzunk. Így az elején az 1–4 éves munka a tulajdonképpeni szelekció és a felkészülés a magánkluboknál, majd 4 év után áttérhetnek a sportolók a sportiskolába.
Ez azért van, mert nincs elég tanár a foci szakon, de sajnos a birkózásban is csak egy tanár van, aki Marosvásárhelyről ingázik (Peres Miklós). Ott is kellene legalább két tanár, hogy tudjunk két korosztályban szerepelni a bajnokságban, több gyereket felkészíteni.
Kosárlabdában ugyanúgy egy tanárunk van, aki két csoporttal dolgozik, ott is kértünk még egy szaktanárt, de sajnos nem adtak lehetőséget rá, hogy új posztokat nyissunk.

Budai Barna

Budai Barna

A helyi polgármesteri hivatal támogatását élvezik

– Mivel lehet a leginkább meggyőzni egy gyereket, hogy sportoljon, illetve hogyan javítható a tanár–gyerek viszony?
– Fontos a munka is, de leg­inkább az, hogy úgy dolgozzunk velük, hogy barátokká váljunk. Jó pedagógusoknak kell lennünk, meg kell szeressenek bennünket, kell motiváljuk őket. Hálásak vagyunk a Szászrégeni Polgármesteri Hivatalnak, amely anyagilag támogat bennünket, így edzőtáborokban is részt tudunk venni, a korosztályos bajnokságokban is tudunk szerepelni, aztán a szülők is támogatnak bennünket. Sok olyan gyerek jön hozzánk, aki szereti a focit, a sportot, aki beilleszkedik – mondta el Budai, aki a 3. ligás Avântul együttesében is szerepelt hajdanán.

A gyerekek ügyesek, tehetségesek

A birkózást oktató Peres Miklóstól kérdeztem, hogy mennyire ügyesek, tehetségesek a klub keretén belül a birkózók?
– Szászrégenben a birkózásnak nagy hagyománya van, hiszen az évek során sok országos megmérettetésen, nemzetközi versenyen, Európa-bajnokságon, világbajnokságon is részt vett és érmeket szerzett sportolók kerültek ki innen. Én nagyon örvendek, hogy tarthatom ezt a szintet, jelenleg is vannak tehetséges birkózóink, akiket a Szászrégeni Sportgálán is díjaztak. Fontos egy ilyen sportgála mind a versenyzőknek, mind az edzőiknek, hiszen a sokévi munka után így érik be a munkájuk gyümölcse.

– Milyen eredményeket értek el az utóbbi időben a szászrégeni sportiskola birkózói?
– Az idén is, akárcsak 2014-ben, nagyon sok jó eredményünk volt, hiszen országos bajnokunk, ezüstérmesünk és bronzérmes birkózónk is volt. Remélem, hogy 2015 folyamán hasonlóan jó eredményeket érnek el sportolóink.

Biztató a jövő, bár a gyerekek mentalitásán javítani kell

– Mi a siker titka, mivel lehet motiválni a gyerekeket az egészséges életre?
– Nem könnyű ez, elég nehéz a szülőkkel való kommunikáció, mert a gyermek ilyen fiatal korban nagyon határozatlan: például elmegy egy versenyre, majd kikap, aztán a következő edzésre már nem jön el. Ilyenkor nagyon fontos szerepe van a szülőnek, hogy biztassa, ösztönözze. De az edző is jó pedagógus kell legyen.

– Mi az, ami önt edzőként nagyon bosszantja a sportolók felkészülésével, oktatásával kapcsolatosan?
– Amikor egy-egy verseny után elviszem őket egy étterembe, evés közben pötyögtetik a telefonjukat, a laptopjukat, a tabletjüket, s ha nem veszem el tőlük este, akkor egész éjszaka bütykölik, másnap meg nem tudnak jól teljesíteni. Sajnos az internet is rossz irányba sodorhatja őket, de sokszor nem tudom, hogy mitévő legyek. Meg kell értsék, ha komolyan sportolnak, abból csak nyernivalójuk származhat…

– Hogyan látja a szászrégeni birkózás jövőjét?
– Jó úton haladunk, a helyi polgármesteri hivatal támogatását élvezzük, ami nagyon fontos számunkra. Úgy érzem, ezután is jó eredményeket érhetünk el, ha továbbra is sikerül kellőképpen motiválnunk a sportolóinkat. A birkózóterem a Lucian Blaga Líceumban van, oda várom a birkózni vágyó gyerekeket. Amúgy kiválóak a feltételek a sportiskolában, aminek nagyon örvendünk. Ami tőlünk telik, azt megtesszük, a többi rajtuk múlik, hogy jó sportolókká váljanak.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 671

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.