Központ
2020. április 09. csütörtök, Erhard

Simon László birkózó emlékverseny

Központ június 20, 2013 Sport

Simon_Lszl_2Simon László birkózó emlékverseny

Vasárnap, június 16-án, a marosvásárhelyi ISK sporttermében került sor a Simon László megyeközi szabadfogású birkózóverseny utolsó fordulójára a gyerek I korosztályban, párhuzamosan a megyei ifjúsági és gyerek csapatbajnokság utolsó fordulójával. Ez azt jelentette, hogy gyerek I (1998–2000) korosztályos versenyen, a megye csapatai mellett, Hargita és Kolozs megyei klubok versenyzői is részt vettek. A négy forduló után kialakult végső sorrend a következő volt: 1. Maros megye – 90 pont; 2. Hargita megye – 73 pont; 3. Kolozs megye – 59 pont.

A megyei bajnokságban ezt a fordulót a Mureşul (edzők: Márton József, Simon László) nyerte a marosvásárhelyi ISK (Gyarmati Ferenc, Fazakas Csaba, Vlad Dragoş) és szászrégeni ISK (Peres Miklós), illetve a segesvári Spartacus (Szász Sándor) előtt.

Simon_Lszl_montreli_bronzrme


Ki is volt Simon László, akiről az emlékversenyt  elnevezték?

Simon László 1966-1979 között a Mureşul színeiben számtalan jeles eredményt ért el. Hétszeres országos bajnok volt, több mint ötven dobogós helyezést szerzett különböző nemzetközi versenyeken. 1974-ben Isztambulban világbajnoki címet nyert a nehézsúlyú súlycsoportban (ezt a teljesítményt azóta sem ismételte meg romániai sportoló), 1973-ban Teheránban világbajnoki bronzérmes volt.

Európa-bajnokságokon is kitűnő eredményeket ért el, 1974-ben Madridban ezüstérmes lett, 1975-ben Ludwigshafenben bronzérmes, majd 1976-ban Leningrádban Európa-bajnok. Szintén 1976-ban a montreáli nyári olimpiai játékokon bronz­érmet szerzett, amely a marosvásárhelyi sport első olimpiai érme. Sportmesteri, érdemes sportmesteri címet, a Sport Érdemrend III., II., és I. fokozatait érdemelte ki, majd 2000-ben Maros megyében „az évszázad legjobb sportolója” címet Bölöni László labdarúgóval együtt. 1979-től a Mureşul klubnál edzett, emellett 1982-1985 között az országos ifi válogatott keret másod- és vezetőedzője, 1994-2000 között az olimpiai keret másod- és vezetőedzője volt.  

Az általa edzett sportolók több mint száz dobogós helyezést értek el nemzetközi versenyeken, 11 érmet szereztek az ifi és felnőtt Eb-ken, több 4-6. helyezést európai és világbajnokságokon, illetve hat neveltje 1996-ban és 2000-ben a nyári olimpiai játékokon is részt vehetett. Munkájáért érdemes edzői elismerést kapott. 2005. május 12-én agyvérzés következtében hirtelen hunyt el. Még abban az évben post mortem Marosvásárhely díszpolgára címmel tüntették ki, emlékére azóta minden évben a nehézsúlyú országos szabadfogású birkózóbajnoknak a Simon László trófeát adományozza a Román Birkózó Szövetség.

A néhai Simon László fia, ifjú Simon László, a Muresul birkózó szakosztályának edzője, az ő fia, Lacika, a szakosztály egyik jövőbeli reménysége.     

Emlékét őrzi az évről évre megrendezett Edzők emlékversenye nevű birkózóverseny, mely rajta kívül olyanoknak állít emléket, mint György István, Bakó György, Ioanovici Tibor és Benedek Levente.

Egy évvel ezelőtt civil kezdeményezésre egy aláírásgyűjtő kampány indult, hogy sok más városhoz hasonlóan Marosvásárhelyen is a sportcsarnok egy jelentős helyi sportember nevét viselje, erre pedig senki más nem érdemesült jobban, mint Simon László. Mindeddig e kezdeményezésnek gyakorlati eredménye nem született.


Share Button
Ennyien olvasták: 734

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.