Sport

Sport a Vásárhelyi Forgatagon

A 7. Vásárhelyi Forgatag keretén belül a Bolyai Farkas Elméleti Líceum sportbázisán, a Fülöp György Sportpályán szombaton egésznapos sporttevékenységekre került sor.

Mozgalmas sportnap

A Fancsali Melinda vezette Body Factory

A Sportforgatag zumbabemutatóval kezdődött – a Fancsali Melinda által vezetett Body Factory lépett fel –, de volt még sakkparti – Barátosi Dániel nemzetközi sakknagymester és társai tíztáblás szimultánt tartottak –, utcai kosárlabda (Streetball), jugger (harci játék sportváltozatban), wu-shu-bemutató és flashmob. A jelenlévők asztaliteniszezhettek a többszörös román bajnok 14 éves vásárhelyi Ungvári Evelinnel, emellett vívó- és amerikai futball-bemutatót is láthattak. A családi vetélkedőkön kicsik és nagyok ügyességi versenyeken remekeltek, ugyanakkor a Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat alkalmazottai jelenlétében a falramászást is kipróbálhatták az ott lévők, nem utolsó sorban pedig hagyományőrző sportíjászat-bemutatót is tartottak.

A Fuss egy kört a Bolyaiért! egyik csoportja

A nap fénypontja a ,,Fuss egy kört a Bolyaiért!” elnevezésű jótékonysági, adománygyűjtő kocogás volt a pálya felújítása érdekében, melyen a Bolyai Collegium Alapítvány kezdeményezésére a Sportpálya fejlesztési projektjét lehetett támogatni: miután 2017-ben az adományozásokból az öltözők és az edzőtermek épületét újították fel, 2018-ban a világítási rendszer és a salakpálya felújítása volt a cél, az idén összegyűlő anyagiakat a műfüves-, illetve a gumiborítású pályák kialakítására fordítják.
Vasárnap a GoKart melletti műfüves pályákon Forgatag Kupa elnevezésű focibajnokságot tartottak.

A leendő Bolyai sportpálya tervrajza

Négyzetméter-területek vásárolhatók a Bolyai sportbázison

Szathmáry Zsolt, a szervező Bolyai Collegium Alapítvány kurátora a következőket mondta el az adománygyűjtéssel kapcsolatosan:
– Ez volt a harmadik Sportolimpia a Vásárhelyi Forgatag keretén belül, így minden korosztály képviselőjének találtunk programokat, tehát egy mozgással teli napot szerveztünk. A partnereink különböző sportklubok, akik képviselői több sportágat mutattak be, így a jelenlévők több mozgásformát tudtak kipróbálni.

Hagyományőrző sportijaikat is ki lehetett próbálni

Emellett egy kezdeményezésbe is belefogtunk, így négyzetmétereket ajánlottunk fel örökbefogadásra, ami azt jelenti, hogy bárki egy, vagy több négyzetmétert fogadhat örökbe a Fülöp György Sportpálya mintegy 3920 négyzetméternyi területéből 50 lej/négyzetméterenkénti egységáron, amiért az illető bizonylatot kap. A pálya területét felosztottuk kis kockákra, azaz jelképes négyzetméterekre, így az emberek kiválaszthatják számukra a legszimpatikusabb négyzetmétereket (születési év, gyerekek életkora stb.). A befolyt összeget is a bázis felújítására fordítjuk, így mintegy 200000 euróra van még szükségünk, így azzal, hogy örökbe lehet fogadni négyzetmétereket, gyakorlatilag ezt a sportpályát teljesen fel tudjuk újítani. A munkálatokat a Bolyai Collegium Alapítvány vállalta fel. Az örökbefogadás nem záródott le, hiszen még egy hónapig online folytatódik a mytichet.ro honlapon, de a Bolyai Collegium Alapítvány Facebook-oldalán található telefonszámon (0722/667-783) is lehet bejelentkezni és majd készpénzzel fizetni. Minden támogató neve – függetlenül, hogy magánszemély vagy cég, felkerül a www.bolyaicollegium.com honlapra, melyen a teljes lista megtalálható azok kivételével, akik névtelenek akartak maradni.

Így reméljük, hogy a 2020-as Forgatagkor már teljesen más, szebb összképe lesz a sportpályának.
Érdekes megemlíteni, hogy ez a sportpálya mégis egyedi Románia szinten, amelyen egyidőben lehet futballozni, kézilabdázni, kosárlabdázni, röplabdázni, sőt az atlétika több ágát (rövid- és hosszútávok, magasugrás, súlydobás, gerelyhajítás, magasugrás, távolugrás, kalapácsvetés stb.) lehet űzni”– mondta el Szathmáry Zsolt.

Ungvári Evelin ellen mindenki megizzadt
Vívni is lehetett

 

Könyvbemutató a vásárhelyi tornasportról

A Sportforgatag keretén belül könyvbemutatóra is sor került: Oláh János egykori marosvásárhelyi tornaedző (a néhai Oláh Sándor cselgáncsedző testvére) sporttörténeti kötetét Kádár Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője mutatta be. A kötetben a szerző öt időszakra osztotta a marosvásárhelyi tornasport történetét: a kezdetektől 1960-ig, 1961–1970 között, 1971–1980 között, 1981–1990 között és 1991–2000 között. Ugyanakkor és nem utolsó sorban emléket állít azokról a lelkes emberekről, akik tevékenységükkel előremozdították Vásárhely tornáját.
Oláh János a következőket mondta el a könyv kiadásával kapcsolatosan, mely kötet felelős kiadója a Garabontzia könyvkiadó (igazgató – Kleindl László):
– A tornáról az évek során városunkban több sportkönyvben jelentek meg fejezetek, de azokban pontatlan információk vannak. Ez is késztetett arra, hogy az évek során általam elraktározott pontos információkat a marosvásárhelyi tornasportról felhasználjam, és egy kötetben jelentessem meg, hiszen a helyi tornasport hagyománya ezt megköveteli és megérdemli – említette meg Oláh János egykori tornaedző, a könyv szerzője.

Oláh János dedikál

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.