Sport

Sportmúzeum a Sportcsarnokban

A Maros Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság (DJTS) kezdeményezésére a ligeti sportcsarnok bejáratánál a minap üvegfallal elkülönített, néhány négyzetméteres beugróban sportmúzeumot létesítettek.

A kiállitott tárgyak között jelen van többek közt a néhai tekézőlegenda Szemányi Margit világbajnoki érme; a hajdani kiváló szabadfogású birkózó, a néhai Simon László 1974-ben Isztambulban a nehézsúlyú súlycsoportban szerzett világbajnoki aranyérme (ezt a teljesítményt azóta sem ismételte meg romániai sportoló), az 1976-ban a montreáli nyári olimpiai játékokon elnyert bronz¬érme, ugyanakkor az 1976-ban Leningrádban Európa-bajnoki- és 1974-ben világbajnoki-őve; a világbajnok Aurel Popa repülőmodellje; Apostolache Kiss Andrea és Székely Ildikó világbajnoki szerelése; Kovács Ella Barcelonában viselt atléta dedikált-meze; Gagyi Péter motoros bőrkosztümje; a bukaresti Mircea Romaşcanu és Nicolae David versenykerékpárja, amellyel a Béke Kupán versenyeztek; ugyanakkor a Maros KK egykori játékosának, Jujuan Cooley 22-es meze vagy az ASA és nem utolsó sorban a román labdarúgó-válogatott valamikori jobbszélsőjének, Fazakas Árpádnak a 9-es számú trikója. Utóbbi az anyagról és a modellről ítélve jóval a játékos visszavonulása után készülhetett.

A kirakatmúzeumban a régi, muzeális értékű kupákon és sportszereken kívül számos jellegtelen felszerelés is helyet kapott, mint például egy Szászrégenben gyártott Combi–R síléc is, ugyanakkor a képgalériából számos, igazán nagyot alkotó sportoló és kiváló teljesítményt nyújtó együttes hiányzik.

A sportmúzeumban semmi sem utal arra például, hogy Marosvásárhely első olimpiai bajnoka, az 1936-os berlini játékokon aranyérmet szerző, akkor 23 esztendős és a magyar színeket képviselő Hazai Kálmán volt, arra sem, hogy a Vásárhely első labdarúgócsapata, az 1898-ban alapított MSE (Marosvásárhelyi Sportegyesület) volt, amely az 1911–1912-es (magyar) bajnokságban mutatkozott be első ízben. Semmiféle tájékoztatást nem találunk arra vonatkozóan, hogy városunkban az első, sportberkekben és sajtóban is jegyzett futball-mérkőzést 1902 pünkösdjén játszották az MKE (Marosvásárhelyi Kerékpározók Egyesülete) biciklisei és a Református Kollégium diákjai.

,,A Centenárium évében egy rendkívüli projektet kezdeményeztünk – 100 év Maros megyei sport –, amelyet sikerült megvalósítsunk a Maros Megyei Ífjúsági és Sporthivatal korábbi és jelenlegi munkatársival, Koós Bélával, Siklódi Józseffel, Tiberiu Bidigával és Tinel Negreánnal közösen. A munkájukkal az egykori Maros megyei sportolókra utalnak, akik sikeresen képviselték megyénket a hazai és nemzetközi sportrendezvényeken” – mondta el Iulia Rus, a Maros Megyei Ífjúsági és Sporthivatal elnöke a megnyitó alkalmával.

Érdekességként említhető meg, hogy az első újkori, 1896-os Athéni Nyári Olimpiai Játékok óta, azaz 122 év alatt 14 Maros megyei, vagy megyénket képviselő sportoló 21 érmet nyert az olimpiai sportágakban, amelyből 2 arany, 7 ezüst és 12 bronzérm. A legelsőt a marosvásárhelyi Hazai Kálmán vízilabdázó szerezte 1936-ban a berlini ötkarikás játékokon Magyarország színeiben, a legutolsót a szászrégeni illetőségű Mironcic-Barabás Enikő kajakozó.

Neki a 2008-as Pekingi Nyári Olimpián akasztottak nyakába a bronzérmet.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.