Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

Súlyos közúti balesetet szenvedett három 17 éves Maros megyei labdarúgó

Czimbalmos Ferenc-Attila szeptember 7, 2017 Sport

Mint előző lapszámunkban már beszámoltunk róla, három 17 éves Maros megyei labdarúgó, a koronkai Grittó Attila, a vásárhelyi Csegöldi Ottó és a nagyernyei Ovidiu Horșia – akik a marosvásárhelyi Kiválósági Akadémia játékosai voltak –, buszbalesetet szenvedtek a minap a Balavásár és Göcs közötti tetőn, miután a mikrobusz sofőrje elaludt, ennek következtében a járgány egy út menti betonfalnak ütközött. A Központ felvette a kapcsolatot a játékosok szüleivel és nevelőedzőjükkel, akik felvázolták a közúti balesetet, ugyanakkor a játékosok jelenlegi egészségi állapotáról, eddigi pályafutásukról is beszámoltak.

A három U17-es labdarúgó Bukarestből tartott Marosvásárhelyre, miután az új egyesületük színeiben, a FCSB-ben augusztus 19-én bajnoki mérkőzést játszottak a 2., illetve a 3. ligában, az első forduló keretében. Aznap délután egy távolsági kisbusszal jöttek haza Marosvásárhelyre, amikor augusztus 19-ről 20-ra virradó éjszaka, hajnali 2 óra körül súlyos buszbalesetet szenvedtek Marosvásárhelytől mintegy 23 kilométerre, a göcsi tető környékén.

Grittó nyílt törést szenvedett, Csegöldi és Horșia kiestek az ablakon

A balesetet a következőképpen mesélte el id. Ovidiu Horșia, az ifjú Horșia édesapja:
„A távolsági személyszállítón csak Grittó, Csegöldi és a fiam maradt, mivel Bukarestből hazafelé útközben a többi utas és játékos már leszállt. Balavásár és Göcs között Grittó Attila előrement a sofőrhöz, akinek szólni akart, hogy Koronkában majd álljon meg, hogy le tudjon szállni. Minden valószínűséggel abban a pillanatban koppant le a fáradt sofőr szeme, a mikrobusz pedig a betonfalnak csapódott annyira erősen, hogy a becsapódás pillanatában a leghátsó sorban ülő Ovidiu és Ottó kiestek a hátsó kocsiablakon, aminek következtében vágások keletkeztek a karjukon és a lábukon. A sofőr mellett levő Attika lába pedig beszorult a szék és a belső váz közé, aminek következtében szétroncsolódott a bokája, nyílt törést szenvedett. Szegénynek súlyos a sérülése, de remélem, hogy teljesen helyre fog jönni. Amúgy ők hárman nagyon jó barátok” – mondta el id. Ovidiu Horșia, aki egykoron a Metalotehnika nagycsapatában futballozott, Szöllősi László és Sipos Árpád edzősége idején.

A Horşia család Bulgáriában szerzett tudomást a balesetről

A balesetszínhelye, látszik az ablaktörmelék az elfolyt kocsiolaj és a csapódás utáni betonfaltörmelék is

A nagyernyei illetőségű apa majd így folytatta:

„A legérdekesebb az, hogy feleségemmel, Ibolyával pénteken indultunk Bulgáriába nyaralni. Mi Bukarestben szombat reggel találkoztunk a gyerekekkel, mondták, hogy az első fordulóbeli bajnokik után szeretnének hazajönni, amiről mi sikertelenül próbáltuk lebeszélni őket. Idővel a feleségem beszélt a fiúnkkal, Ovidiuval, tőle tudtuk meg, hogy már elindultak haza, mi pedig szombaton délután megérkeztünk Bulgáriába. Mint ahogy később fiam elmesélte, a baleset augusztus 19-ről 20-ra virradó éjszaka, hajnali 2 óra körül történt, de mi csak jó nyolc órával később, romániai idő szerint vasárnap délelőtt10 órakor szereztünk tudomást a szerencsétlenségről Coriolan Pop Luputól, a Kinder SK vezetőjétől, Ovidiu egykori edzőjétől. Az edző felhívta a feleségemet, és érdeklődött egykori tanítványa egészségi állapotáról, Ibolya pedig, mit sem sejtve a tragédiáról, mondta, hogy jól van Ovidiu, bemutatkozott a FCSB-színeiben az első fordulóban, sőt gólt is lőtt… Erre az edző azt kérdezte, hogy mik azok a vágások az arcán. Utána mondta el, hogy mi történt tulajdonképpen, de akkor a feleségem lábából kiment az erő, elkezdett sírni, teljesen leblokkolt. A telefonáló rögtön megnyugtatott minket, hogy Ovidiunak nincs súlyos sérülése, sőt, időközben a fiunk is megnyugtatott minket, de elképzelhető, hogy a következő két nap hangulata nagyon nyomott volt” – mondta el id. Horşia.

Horșia család

A baleset mély nyomokat hagyott a labdarúgókban

Ugyancsak id. Horșiától tudtuk meg, hogy a baleset után rögtön lejött Marosvásárhelyre a FCSB Gyermek-és Utánpótlás Központjának a team-menedzsere, Bogdan Costicea, aki visszavitte Ovidiut a kórházba. A baleset után őt nem vizsgálták ki a kórházban, sőt, a mentőre sem akarták felvenni, ott akarták hagyni a baleset helyszínén, mivel nem láttak semmi különösebb problémát nála. Ovidiu a baleset következtében, majd a mentők megérkezésekor sokkos állapotba került, ezért is nem egyezett bele, hogy kivizsgálják, mi több, az orvosok sem vették fel egyikük szüleivel sem a kapcsolatot. Mindamellett, hogy már rá egy hétre játszott a második a FCSB 2. ligás együttesében, de a baleset után még benne van a félsz, sőt a Tulcea elleni idegenbeli találkozóra nem akart elmenni, mert meghallotta, hogy az út odáig 5-6 órát vesz igénybe…
Amúgy a FCSB képviselője Marosvásárhelyről repülővel akarta visszavinni Csegöldit és Horșiát Bukarestbe, de mivel a személy­azonosságijuk a fővárosi klubnál van, nem ülhettek repülőre, s így kiskocsival mentek vissza kedden.

Grittó család

Napok múlva Ottó újra a pályán

Id. Csegöldi Ottót is felhívtuk, ő a következőket mondta:

„Hála a Fennvalónak, hogy a fiunk nem szenvedett olyan súlyos balesetet, mint Attila, akit nagyon sajnálunk, együttérzünk a szüleivel. Ottónak a szemöldökén keletkezett vágás, amit három helyen kapcsoltak össze, és a szeme mellett volt egy zúzódása. Ő, akárcsak Ovidiu Horșia, a baleset után kevéssel, azaz kedden visszatért Bukarestbe, sőt, napok múlva már játszott is a 3. ligában a FCSB színeiben. Sajnálatos a balesetük, remélem, soha többet nem lesz ilyenben részük! Amúgy Ottónak még van egy bátyja, Zsolt, ő is futballozott a FC Juniornál, ahol Ottó is elkezdte a labdarúgást, de ő idővel abbahagyta. Gyógyulást kívánok Attikának!” – mondta sóhajtva Csegöldi Ottó édesapja.

Grittó Attila

 

Horșia Ovidiu

 

Csegöldi Ottó

Egykori edzőjük szuperlatívuszokban beszél a fiúkról

Eduard Bota, a marosvásárhelyi Speranța edzője, vezetője, Grittó Attila és Csegöldi Ottó nevelőedzője így jellemezte a két kiskorú labdarúgót:

„Csegöldit és Grittót 15 évesen adtam a helyi Kiválósági Akadémiához. Futball nyelven beszélve Ottó folyamatosan fejlődött mint játékos, folyamatosan tanult szakmailag, bár nem volt őstehetség, komoly, dolgos labdarúgó volt a Speranțánál. Atti 7 éves kora után került az egyesületünkhöz, ritka dolgos, komoly, elszánt karaktert leltem benne, emellett gyors, ügyes játékos. Ilyen jellemzőkkel mintegy tízezer játékosból egy szokott rendelkezni, ezért is fájdalmas és bosszantó számomra a balesetük. Attila erős karakter, remélem, hogy mielőbb felépül és futballozni fog majd. Ezért mielőbbi gyógyulást kívánok Attinak, erőt és kitartást a szüleinek!” – jellemezte egykori játékosait a Központ kérésére Bota.

Eduard Bota ACS Speranța

Barátok, rokonok támogatják a három műtéten átesett Attilát

Közben Grittó Attilán végrehajtották a harmadik műtétet is. Édesanyja, Grittó Kinga a következőket nyilatkozta fia jelenlegi egészségi állapotáról:

„Attikánk sajnos a harmadik, ezúttal plasztikai műtéten is átesett, amelynek során a baleset következtében eltört rész körüli szöveteket és bőrrészt állították helyre. Egyelőre a hét végéig a plasztikai sebészeten marad, de mint az orvos elmondta, ez a műtét is sikeres volt, aminek örvendünk, így a fiunk lelkiállapota is jobb, most jobban érzi magát, reméljük, hogy sikeresen felépül majd. Sok barátja, ismerőse, rokonok látogatták meg eddig, ami nagyon jólesett Attikának, ezt is meg a támogatást is köszönjük mindenkinek. Csak egészséges legyen!” – mondta sírással küszködve a gondterhelt, lelkileg megviselt, de annál erősebb édesanya, aki nagy szeretettel vitte edzésekre fiát.

Csegöldi (bal), Tóásó Roland, Ovidiu Horșia, Belodedici és Vlădoiu társaságában

„Kiskora óta a fiunk nagyon szerette a focit, a labda volt a kedvenc játékszere. Attikát nem mi vettük rá, hogy futballozzon, az ő elhatározása volt, ezért is támogattuk. A Speranțánál, Eduard Bota keze alatt formálódott. Mivel mindig imádta a futballt, elfogadtuk ezt, és ezután is mindenben támogatni fogjuk. Amúgy a 12 éves lányunk, Adrienn a koronkai sportterembe jár önvédelmi edzésekre. Zsenge kora ellenére kéköves karatés, ezt az övfokozatot még a tavasszal kapta meg” – büszkélkedett sportoló gyerekei teljesítményével az édesanya.

 


Grittó, Csegöldi, Horșia a legtehetségesebbek közt

A 2010-ben alakult marosvásárhelyi Speranța SK megalakulása óta a klub legtehetségesebb labdarúgói között szerepel Grittó Attila és Csegöldi Ottó (mindkettő FCSB), de mellettük kiváló futballista lett többek közt Tordai Örs (Viitorul), Kilyén Szabolcs (ASA), Feketics Norbert (Avântul Szászrégen), Márton Kristóf (FK Csíkszereda U17), Claudiu Negru ( Tricolor 11), Solymosi Lehel (FK Csíkszereda U19) és Kocsis Bence Máté (Puskás FC) is.
Ovidiu Horsia pedig a marosszentgyörgyi Kinder SK 10 éves fennállásának egyik legjobb labdarúgója, akárcsak Kovács Lóránd (Debrecen), Fülöp Lóránd (FC Botoșani), Kanyaró Péter (MSE), Cristian Pușcaș (ex Steaua, jelenleg KF Fjardabyggdar-Izland), Andrei Ludușan (Metalurgistul Cugir), Tudor Sbârcea (Avântul Szászrégen), Răzvan Greu (Kolozsvári U).


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1398

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.