Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Szász Albert emlékverseny – IX. alkalommal

Központ április 4, 2013 Sport

Szász Albert emlékverseny – IX. alkalommal

szasz_albert

Master Ski&Bike sportklub, a Maros Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság szervezésében, március 30-án, a Somostetőn került sor a IX. Szász Albert emlékversenyre.  A nagyszerű sportember emléke előtti tisztelgés mellett a verseny célja a tömegsportok, az egészséges életmód, valamit a fair play szellemiségének a népszerűsítése volt. Ezzel a versennyel fel kívánták hívni a marosvásárhelyiek (de nem csak) figyelmét az ülő életmód okozta betegségek veszélyeire: a tüdő-, szív- és érrendszeri betegségekre, a túlsúlyos gyerekek helyzetére, a kevés iskolai tornaórára, a természetben töltött szabadidő gyönyöreire és nem utolsó sorban a Somostető szépségére.

 

Az atlétikaszövetség által is jegyzett versenyre női és férfi kategóriában, hat korosztály szerint, három különböző távra lehetett benevezni: I–IV. osztályos gyerekek 1000 m (egy kör a somostetői parkban), junior III., 2000 m (2 kör), junior I., junior II., valamint ifjúsági és felnőtt nők, illetve a hobbi kategóriába benevezettek számára 3000 m (egy kör az állatkert körül, terepfutás erdőben), ifjúsági és felnőtt férfiak 6000 m (két kör az állatkert körül).

Az emlékversenyről több hajdani, illetve jelenlegi versenyzőt is megszólaltattunk, akik készségesen osztották meg gondolataikat, egyebek mellett a helyi atlétikáról is:

Baczó László, a Szász Albert Sportlíceum 64 éves edzője, katedravezető szaktanára:

– Minden elismerésem azok iránt, akik az esős idő ellenére, eljöttek, és részt vettek ezen a versenyen, bebizonyítván, hogy mennyire fontos az egészség megőrzése, valamint a tömegsport népszerűsítése.

Szász Albert egykori kollégánknak ezáltal is emléket állítunk. Ő sok tehetséges helyi atléta felfedezője volt, aki reggeltől estig a pályákon tartózkodott, mindig a versenyzők programja után igazodott. Én már 40 éve atlétikával foglalkozom, tehát elmondhatom, hogy egy kevésbé költséges, szép sport, de sok önfeláldozást, munkát igényel.

A legnagyobb jelenlegi probléma városunkban a tárgyi feltételek hiánya, egy-két kivételt leszámítva, nincs ahol rendes körülmények között űzni lehetne ezt a sportot.

Ahol van is lehetőség, ott szakosodva vagyunk, mivel a pályák mérete miatt csak néhány atlétikai versenyszámra (távolugrás, rúdugrás, rövid távú gátfutás, magasugrás meg sprint maximum 100 méterig) alkalmas, ezért a hosszú távú atlétikai számok a háttérbe szorulnak.

Nagyon várom, várjuk, hogy mielőbb elkészüljön a műanyag futófelülettel bevont atlétika pálya, aminek köszönhetően fellendülhet újra ez a sportág, és ahol nemzetközi versenyeket is rendezhetnek majd.

 

Csáki Enikő, Budapesten élő 39 éves gyógytornász-fizikoterapeuta:

– Ötödikes koromban kezdtem el atletizálni a Sportiskolánál, a néhai Szász Albert edzősége alatt, majd nyolc évig versenyszerűen sportoltam, aztán az egyetemi évek alatt kénytelen voltam abbahagyni. Megmaradt bennem a mozgás iránti szeretet, ezért idővel utcai versenyeken, amatőr rendezvényeken vettem részt, az utóbbi időben a fél maratoni távok híve vagyok. 39 évesen is szívesen szaladok, habár most nehezebb, hiszen két gyerekem, családom van, de örömömre támogatnak engem.

A mai verseny nehéz volt, főleg a felázott talaj, egyenlőtlen felület miatt, de sikerült teljesítenem a távot.  

Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója:

– A pályában minden ott volt, ami az adrenalinhoz szükséges: nagyon sok csúszós szakasz, rengeteg kaptató, ami komoly erőfeszítést igényelt. A versenyzők eredményeit nemcsak a fizikai erőnlét, hanem a futástechnika is befolyásolta.  

Egy ilyen csúszós terepen nagyon fontos ismerni az íveket, a kanyarokat. Mi, az idősebb generáció tagjai nagyon jól húztuk egymást egy ideig. Legalább 15-20 hasonló versenyen veszek részt évente, ha tőlem függne, akkor hetente indulnék futó-, úszó-, vagy kerékpárversenyeken.

Gyerekkoromban igazolt versenyző voltam egy olyan sportágban, amely ma már alig létezik Romániában, sőt az országos válogatottig is eljutottam. Idővel barlangásztam, úsztam, vízilabdáztam.

Csíki Zsolt, a marosvásárhelyi Sportlíceum igazgatója:

– Sajnos, csak múlt időben beszélhetünk Szász Alberttől, a kiváló sportemberről, tanárról, a Sportlíceum egykori igazgatójáról. Jelenleg is mindent elkövetünk, hogy hasonlóan tehetséges és sikeres atlétákat fedezzünk fel, majd karoljunk fel az iskolában, akár hajdanán a néhai Szász Albert tette…

Seres Tibor, amatőr hosszútávfutó

– 25 éves koromig az egykori Metalotehnicánál futballoztam, majd a klub megszűnése után abbahagytam a focit.  Később atletizálni kezdtem, s mintegy nyolc éve tértem át a hosszútávokra. Évente több hasonló versenyen veszek részt, ha tehetem, persze az anyagiak függvényében. Rövidesen három hosszú versenyen, a Királykőnél egy 21 kilométeres, egy Brassó közelében sorra kerülő 11 km-es terepfutóversenyen indulok, ezt követően egy középtávfutó versenyre is benevezek majd.

Dálya Attila,40 éves amatőr versenyző, a marosvásárhelyi CS Orienter tájfutója:

– A szervezők szerint 6000 métert futottunk, de szerintem hosszabb volt a táv. Én 13 éves korom óta szaladok, majd volt egy hosszú, tíz éves kimaradásom, aztán kilenc éve újra kezdtem, azóta rendszeresen szaladok, sőt 2012-től, marosvásárhelyi CS Orienter versenyzője vagyok. 40 évesen nekem már az is nyerő, ha részt vehetek a versenyeken. A fiam is megpróbálkozott ezzel a sportággal, de hat éve a párbajtőr mellett döntött.  


 

Ki is volt Szász Albert?


Szász Albert életét, energiáit a vásárhelyi sportéletre fordította, elsősorban a diákok nevelésére. A Bolyai Líceum sportosztályában érettségizett, majd 1968-ban ugyanide tért vissza tanítani. 1990-ben az Iskolás Sportklub első megválasztott igazgatója volt, majd 2000-től a Sportlíceum vezetője volt, egészen haláláig. Edzőként a tízpróbásokat és a középtávfutókat készítette fel.  

Tanítványai közé tartozott Kovács Ella többszörös Európa-, világbajnok, olimpiai érmes, Hodos László (aki később bobosként is ismertté vált, részt vett az 1992-es Albertville-i Téli Olimpián), Jakab Zoltán (1983-ban román ifi bajnok), akik igen szép sikereket értek el.

Szász Albert úgy volt tanár, hogy megmaradt diáknak, ezért szerették, tisztelték volt tanítványai is, akik közül több nemzedéket nevelt fel. Ezért is kezdeményezték az ő nevét viselő verseny megszervezését.


Share Button
Ennyien olvasták: 728

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.