Központ
2020. február 26. szerda, Géza

Szászgáspár elégedett a Maros KK idénybeli teljesítményével

Czimbalmos Ferenc-Attila május 11, 2017 Sport

fotó:facebook.com/BCMURES.MAROSKK

A Maros KK férfikosárlabda-csapat vezetőedzője a Központ kérésére értékelte a csapat elmúlt szezonbeli teljesítményét. A tavalyi ezüstérem után a 7. helyen végzett a csapat a bajnokságban, a Románia Kupában a vásárhelyiek döntőt játszottak, sőt a FIBA Európa Kupa küzdelmeiben is érdekelt volt az alakulat.

Szászgáspár Barnabás / fotó:facebook.com/BCMURES.MAROSKK

– Nehéz, gondokkal teli idényt hagyott maga mögött a Maros KK. Kérem, értékelje az együttes idénybeli teljesítményét…
– Nagyon nehéz ezt a szezont pár mondatban elemezni, hiszen ez az idény olyan volt, amire én sem számítottam, hiszen több problémán jutottunk túl. Ha tényleg elemezni akarjuk, akkor azt kell mondanom, hogy nagyjából meg vagyok elégedve a csapat teljesítményével, hiszen mint említettem, több problémával is küszködtünk az utóbbi év alatt, amik miatt kérdéses volt az együttes további szereplése a bajnokságban. Itt az anyagi helyzetre gondolok, hiszen volt olyan eset is, amikor a játékosok közül néhányan hazautaztak, aztán visszatértek egy hét múlva, majd folytatták a bajnoki szereplést.

fotó:facebook.com/BCMURES.MAROSKK

fotó:facebook.com/BCMURES.MAROSKK

– Ezek után beszélhetünk pozitív teljesítményről?
– Igen, meg vagyok ezért is elégedve, mivel három fronton is szerepeltünk és egyiken sem vallottunk szégyent. A Románia kupában egy másodpercre voltunk a továbbjutástól, míg a bajnokságban is nehezen adtuk a bőrünket. Megjegyzem, szerettünk volna jobb szereplést elérni, de minket a többi együttes és a szövetség is már a bajnokság elején leírt, nem igazán akarták, hogy a Maros KK a legjobb négy csapat közé kerüljön – ezért nem kerülhettünk ki az európai porondra –, emellett a bíráskodás is olyan volt, amilyen… Tehát még egyszer: mi a maximumot nyújtottuk a 2016-2017-es bajnoki idényben.

– Dicséretes egy edzőnek, ha motiválni tudja a játékosait, akik anyagi problémákkal küszködnek. Ezt sikerült Szászgáspár Barnabásnak…– Ez így van! Mi bővebb kerettel indultunk, amelyből idővel négy alapemberünk távozott, helyükbe persze mások jöttek, ők rövid idő alatt be kellett illeszkedjenek a keretbe. A játékosokat nagyon nehéz motiválni, mikor bármilyen problémájuk van, főleg, ha anyagi gondjaik is vannak. Volt egy időszak, amikor ilyen helyzet miatt nehezen lehetett őket felpörgetni, hogy mentálisan és fizikálisan is a kosárlabdára összpontosítsanak. De idővel a keret összekovácsolódott, aztán jöttek az eredmények is.

fotó:facebook.com/BCMURES.MAROSKK

– Elnökváltás is volt az elmúlt idényben, hiszen az április 4-i elnökválasztáson Cornel Lungut Béres Lóránd váltotta. Ez mennyire befolyásolta a játékosok teljesítményét?
– Ez egy löket volt a rájátszás előtt, aztán rendeződtek az anyagi problémák is, így jobban tudtunk dolgozni.

fotó:facebook.com/BCMURES.MAROSKK

– Örvendetes dolog, hogy a minap az együttes alapembere, Goran Martinics még egy idényre aláírt a Maros KK-val – augusztusban negyedik bajnoki szezonját kezdi Marosvásárhelyen –, emellett a beállós Sánta Szabolcsnak még van egy éve a tavaly aláírt szerződésből, ugyanakkor a Temesvári Timbának kölcsönadott Engi Rosenfeld Dávid is hazatért. Van kilátás, hogy mások is szerződést hosszabbítsanak?
– Martinics az első játékos, aki hosszabbított velünk, aminek vezetők, szurkolók egyaránt örülnek. Ő a csapat alapembere, akinek nagyon sokat köszönhetünk, és köré fogjuk építeni a következő idényben az együttest. Az idényt befejező csapat minden játékosával elégedett a szakvezetés, ezért mindenkivel tárgyalunk (hat légiós lehet az új bajnokságban a keretben- szerk. megj.).

fotó:facebook.com/BCMURES.MAROSKK

– A játékosok és a klub vezetőségének nem kis örömére a közönség az elmúlt szezonban is jelesre vizsgázott. Ők a hatodik játékos?
– Ez így van, köszönjük a lelkes vásárhelyi közönségnek, hogy mindig a csapat mellett van, bármilyenek is voltak az eredmények az elmúlt években, hiszen ez egy kosárlabdához értő közönség, aki nem hagy minket soha cserben. Reméljük, hogy a következő idényben is hasonló szurkolásban lesz részünk, és mi is jobb teljesítményt tudunk majd nyújtani.

– Ön már évek óta a Maros KK edzőjeként (másodedző vagy vezetőedző) tevékenykedik. Gondolta volna, hogy huzamosabb ideig edzheti az együttest?
– Nem gondoltam. Nekem nagy kihívás volt, amikor vezetőedzőnek választottak, éltem a lehetőséggel, sőt a csapaton belüli gondok megerősítettek. Reméljük, hogy az utóbbi hónapok tapasztalata sokat fog nyomni a latban az elkövetkező idényben.

– Mit vár a csapattól a 2017-2018-as bajnoki évadban?
– Elsősorban egy egészséges projektet szeretnénk kidolgozni, amelyben legyen meg a kellő anyagi háttér és biztonság, hogy ilyen szinten tovább tudjunk dolgozni. Ha meglesz mindez, akkor 2-3 alapemberre is szükség lesz, emellett néhány tehetséges, helyi fiatalt is be szeretnénk építeni a keretbe, hiszen a szövetség új szabályzata szerint egy U23-as játékost kell a pályára küldenünk a találkozók legalább első tíz percében. Én nagyon remélem, hogy ütőképes csapatot tudunk kialakítani, hisz nekünk mindig kevés esélyt adtak, ennek ellenére folyamatosan ott voltunk az élbolyban és jó eredményeket értünk el.

Share Button
Ennyien olvasták: 515

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.