Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Tapasztalatszerzés volt a tét Székelyföld számára

Czimbalmos Ferenc-Attila június 25, 2015 Sport

Veres Zoltan, Farel Harasztkerek

Három vereséggel az utolsó helyen végzett a Jakab Zoltán által edzett, Hargita, Kovászna és Maros megyei labdarúgókból álló Székelyföld labdarúgó-válogatottja a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének (ConIFA) hatcsapatos, Debrecenben megrendezett Európa-bajnokságán, amely a nem FIFA-tag futballszövetségek és állam nélküli népek kontinenstornája volt.

A több alapemberét nélkülöző Székelyföld az első mérkőzésen a világbajnok Nizzától szenvedett 3-2-es vereséget, majd csoportjuk harmadik tagjától, Felvidéktől is kikapott 3-1-re, így nem jutott az elődöntőbe. Az 5–6. helyért rendezett osztályozón pedig a magyarországi cigányválogatottal játszottak, amely korábban Padániával (Olaszország) és Ellan Vanninnal (Man-szigetek, Írország) szemben is alulmaradt.
A magyar cigány válogatott ellen a székelyek jobban játszottak, de sorra kihagyták a gólhelyzeteket, amelyekből csak kettőt értékesítettek (vezetést szereztek, majd 2-2-re egyenlítettek). A kihagyott helyzeteket pedig az ellenfél két góllal büntette, így Székelyföld 4-2-es vereséggel az utolsó helyen zárta az EB-t.
Székelyföld labdarúgó válogatottjában helyet kapott három Maros megyei játékos is: Veress Zoltán (Farel Harasztkerék, 6. liga, I. csoport), Oprea Róbert (Nyárádszereda, 4. liga) és Petru Silion (Szováta, 4. liga), míg a válogatott másodedzői feladatait a nyárádszeredai edző, Novák Vilmos látta el.
Utóbbi néhány mondat erejéig értékelte a Székelyföldi Labdarúgó-válogatott és a Maros megyei játékosok szereplését a Központnak:
,,Sajnos nem volt lehetőségünk kellőképpen felkészülni az EB-re, ez meglátszott a csapat játékán. Érdekességként említhető meg, hogy Padánia (a döntőben 4–1-re győzték le a Nizzai Grófság válogatottját) két héttel, Nizzai Grófság együttese három héttel, míg a Man-szigetek együttese egy hónappal az EB kezdése előtt már együtt játszott, mi pedig az utolsó pillanatban tudtuk véglegesíteni a keretet. Mindannak dacára, hogy a székely válogatott utolsó lett, nem vallottak szégyent a játékosok: példa erre, hogy a világbajnok Nizzai Grófság ellen két ízben is vezettünk, de nem sikerült megtartanunk az eredményt. A három Maros megyei játékossal is, akár a csapat többi tagjával meg volt elégedve a vezetőség”–mondta el Novák, majd így folytatta:
,,Büszke vagyok arra, hogy Székelyföldön születtem és székelyeket kísérhettem el egy ilyen rangos sportrendezvényre, viszont sajnálom, hogy Erdélyből csak három szurkolónk volt Debrecenben, viszont a felvidékieket mintegy 150 drukker kísérte el, nem beszélve arról, hogy a tavaly, amikor a Nizzai Grófság világbajnok lett, mintegy 3000 ember várta őket a repülőtéren”–jegyezte meg Novák Vilmos.
Székelyföld eredményei az EB-n: Székelyföld–Nizzai Grófság 2–3 (1–0); gólszerzők: Csíki D., Magyari Sz., illetve Delerve 2, Tchokounte; kiállítva: Dénes N. és Kovács Á. (mindketten Székelyföld). Felvidék–Székelyföld 3–1 (1–1); gólszerzők: Dálkoni A., Magyar Z., Kósa M., illetve Magyari Sz.; kiállítva: Novata (Felvidék).
Az 5–6. helyért: Magyar Cigány Labdarúgó Válogatott–Székelyföld 4–2 (1–1); gólszerzők: Oivido J. 2, Irhas I. és Horváth S., illetve Silion P., Máté J.


 

A ConIFA 2013-ban alakult, tavaly rendezte első vb-jét, idén pedig az első kontinensviadalt. Utóbbinak eredetileg a Man-szigetek adott volna otthont, ám anyagi gondok miatt visszaléptek. A torna ezután Budapestre került, majd Debrecenbe – hivatalosan a Székelyföld Labdarúgó-egyesület volt a rendező.
Az Eb-t eredetileg tizenkét csapat részvételével szerették volna megrendezni, de először Frankónia, Monaco és Nagorno-Karabah lépett vissza, majd Okcitánia is jelezte távolmaradását. Június elején további három alakulat, Dél-Oszétia, Abházia és Észak-Ciprus, mondta le a szereplést, végül nyolc csapat játszott a tornán: Székelyföld, Felvidék, Padánia, a Man-sziget (Ellan Vannin, ahogy ők nevezik magukat), a Magyar Romaválogatott és a Nizzai Grófság.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 679

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.