Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Távolodik az ASA az élvonaltól

Czimbalmos Ferenc-Attila április 21, 2017 Sport

Floarea Ispir 485 élvonalbeli mérkőzeésen játszott az ASA színeiben

Miután 0-0-ás döntetlent játszott a temesvári Polival az alsóházi rájátszás 6. fordulójában, egyre kilátástalanabb helyzetbe került az ASA, vagyis szinte lehetetlen a bentmaradás az 1. ligában. Pedig látványos mérkőzés volt a bánságiak elleni találkozó, több kapujelenetet és veszélyes gólhelyzetet kialakítottak a vásárhelyiek, de gólt még sem sikerült szerezniük.

Ciorceri játékosként és edzőként is megfordult az ASA-nál

Igaz, még hátravan nyolc forduló az alsóházi rájátszásból, viszont az eddigi 6 találkozó során mindössze egy győzelmet ért el a csapat (a Concordia Chiajna ellen), ugyanakkor két alkalommal játszott döntetlenre (Pandurii és a Poli ellen) és három vereséget szenvedett (Gaz Metan, Botoșani és Voluntari csapata győzte le az ASA-t). Mindezeket figyelembe véve, a maradék 8 forduló során nagyon sikeres menetelésre lenne szükség ahhoz, hogy biztosítható legyen a bennmaradás.

Az ASA eddig mindössze 11 pontot gyűjtött, ahhoz, hogy utolérje a jelenleg 18 pontos első, nem kieső helyen lévő Poli együttesét, még 7 pontra lenne szüksége (ami két győzelmet és egy döntetlent jelent), viszont szinte bizonyos, hogy úgy a Poli, mint a többi, kiesés ellen harcoló együttes is még szerez pontot, pontokat.

Mindez nem lehetetlen – csodákról még hallottunk a futballvilágban is –, viszont kevésbé valószínű.

Ha kiesik az együttes az élvonalból, akkor az utóbbi évek leggyengébb szezonja lenne a 2016–2017-es idény.

Az alábbiakban a marosvásárhelyi csapat néhány korábbi idényeire tekintünk vissza, amelyekben szerepel a bűvös 7-es szám, és amelyekre szívesen emlékeznek vissza a helyi focidrukkerek.
Az 1966–1967-es idényben a megszokottnál talán valamivel kisebb volt a nyüzsgés az ASA Mureșul háza táján. A Boné Tibor – Vakarcs II. Domokos edzőpáros ült a nyeregben, míg a szekérben olyan játékosok kaptak helyet, mint Sólyom, Bartók, Sikó, Publik, Pavlovici, Tóth Ferenc, Tîmpănaru, Șleam, Lungu, Dumitriu III. stb., akikkel az együttes feljutott az élvonalba.

Az 1976 – 1977-es szezonban a Boné–Brassai páros edzte a csapatot, azon évben a zágrábi Dinamo kemény diónak bizonyult az ASA-nak az UEFA-kupában, viszont a bajnokság a 4. helyén végzett, ami újabb európai kupaszereplésre jogosította fel. Azon évadban számos felejthetetlen mérkőzést játszott a csapat a Ligetben, amelyekre szívesen emlékeznek vissza a hajdani szurkolók: ilyen találkozó volt például a Steaua elleni is, amikor Bölöni két góljával győzött az ASA, vagy amikor 6-1-re hengerelte le a Rapidot, sőt azon idényben Pâslaru mesterhármasával is kiütötte az oltyán gárdát, az Universitatea Craiovát.

Az 1986 – 1987-es bajnoki idényben az újdonsült 2. ligás csapat élén St. Coidum mesternek szavaztak bizalmat, a folytonosságot továbbra is Florea Ispirnek kellett biztosítania. 337 élvonalbeli mérkőzést letudva, Both Gyuri a dicsői Chimicához vonult vissza, Fanics átrándult az Elektromaroshoz, viszont Gáll Dezső és Nagy Zoltán visszatértek anyaegyesületükhöz, míg Biró III. Béla, L. Moldovan, Szántó Csaba keretéretté lettek nyilvánítva.

ASA 2016 – az utolsó sikeres együttes

Az alakulat – melynek tagjai voltak még többek közt Varró, Szabó, Jenei, Fodor, Botezan, I. Costel, Ciorceri és Albu is – a bajnokság végén kiharcolta a feljutást az élvonalba, M. Muntean pedig a B osztály II. csoportjának gólkirálya lett 17 góllal.

Share Button
Ennyien olvasták: 722

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.