Központ
2020. július 13. hétfő, Jenő

„Tehetségesek, az akaratukon múlik, hogy jó futballistákká váljanak”

Czimbalmos Ferenc-Attila január 7, 2016 Sport
Steigerwald Ernő

Steigerwald Ernő

A Békéscsaba 1912 Előre SK OTP Bank Ligában (NBI.) szereplő futballcsapat utánpótlását biztosító Békéscsaba Labdarúgó Akadémián, s a klub korosztályos együtteseinél több erdélyi, sőt Maros megyei labdarúgó is rúgja a bőrt, akik korábban ismert hazai, megyénkbeli korosztályos (serdülő vagy ifjúsági) csapatoknál játszottak.  Az NB III-ban játszó együttesben, vagyis az Előre II. alakulatában, néhányan közülük már bemutatkoztak, türelmetlenül várva az alkalmat, hogy a felnőtteknél is bizonyíthassanak. Kik ők, hogyan kerültek Békéscsabára és mik a céljaik? Mindezekre a kérdésekre maguk az érintettek válaszoltak a Központnak, ugyanakkor a Békéscsabai Előre és a Gyulai Termál FC hajdani játékosa, a 45 éves Steigerwald Ernő testnevelő tanár, az Előre II. csapatának technikai vezetője, kapusedzője is beszélt az akadémia jövőbeli terveiről.
Békéscsabai 1912 Előre FC

– Egy ideig a gyulai Grosics Gyula Labdarúgó Akadémián dolgozott, ahol az akadémia létesítményvezetőjeként tevékenykedett, majd visszatért Békéscsabára, a helyi 1912 Előre együtteséhez, ahol valamikor labdarúgóként is tevékenykedett. Mint értesültem róla, az akadémián több tehetséges, Erdélyből származó futballista is játszik. Kikről is van szó?
– Három szovátai illetőségű játékos, a 19 éves Kálmán Szilárd középpályás, a 17 éves Szőcs Szilárd és a szintén 17 éves Somogyi Pál Csaba, aki tehetséges kapus az Akadémiánk játékosa. A marosvásárhelyi illetőségű 18 éves Kakasi Gellért is itt játszott (ő a csíkszeredai Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiáról került Békéscsabára), de mivel nem bírta a családjától való távollétet, szerződést bontottunk vele. Kálmán, aki a Győri ETO U18-as együttesétől került Békéscsabára, már bemutatkozott a klub 2. csapatánál is a III. ligában, ahol Boér Gábor edzi, míg Szőcs, a Maros megyei Nyárádtőn kezdett el futballozni. Mellettük egy medgyesi születésű futballista, a 17 éves Molnár Róbert is az Akadémián formálódik, de hozzájuk csatlakozik még a 22 éves szatmárnémetiből származó Eduard Tătar hátvéd, aki a Debrecen B együttesétől került hozzánk, meg az aradi illetőségű Roland Sandu és az Olimpia Szatmárnémetitől leigazolt 16 éves Borbély Dávid Zsombor is korosztályos labdarúgónk.

– Hogyan tudja őket értékelni néhány szóban?
– Ügyes, tehetséges labdarúgók, akik rövid időn belül felkerülhetnek, majd bemutatkozhatnak az NB I-es keretben, és az együttes erősségei lehetnek. Ebben bízik az Akadémia, az 1912 Előre vezetősége és edzői is. Ehhez még persze rengeteg munka, akarat és elszántság szükséges.

A Békéscsaba 1994-es bajnoki bronzérmes együttese

A Békéscsaba 1994-es bajnoki bronzérmes együttese

– Mit biztosít számukra az Akadémia?
– Mint ismeretes, Magyarország távoli területeiről és a határon túlról (főleg Erdélyből) érkeznek sportolók az Akadémiára, ahol ingyenes kollégiumi ellátást és étkeztetést biztosítanak, ugyanakkor a képzés mindenki számára díjmentes.


Szőcs Szilárd:
„13 éves koromban kezdtem el futballozni Nyárádtőn Cristian Duran edzősége alatt, ahová édesapámnak köszönhetően kerültem, hiszen atyám is focizott egykoron megyei szinten. Itt, Békéscsabán mindennel meg vagyok elégedve, kiválóak az edzők, akik komolyan és elszántan foglalkoznak velünk, az edzések is intenzívebbek, komolyabbak, mint Romániában. A célkitűzésem, hogy fennebb kerüljek, élvonalbeli labdarúgóvá váljak. Romániában csak korosztályos országos bajnokságban játszottam, nem tudtam volna előre lépni, ezért is jöttem Békéscsabára, ahová én is, de Kálmán Szilárd is Jeremiás Zoltánnak köszönhetően kerültünk.  Itt engem Viorel Erdei edzett az U16-U17-es csapatban.”


 

– Mi alapján választják ki a tehetséges focistákat?
– Itt is volt egy kiválasztási folyamat, amely alapján a legügyesebbeket, legtehetségesebbeket az Akadémia edzői, szakemberei kiválogatták. Jól kidolgozott és hosszú távú politikája van a klubnak, ugyanis a felbukkanó tehetségeket kiválasztjuk, neveljük, csiszoljuk, hogy később a felnőttegyüttes hasznos tagjaivá váljanak. Ehhez a felső vezetés is nagyon pozitívan áll hozzá. Ez tulajdonképpen az Akadémia célja is. Elmondhatom, hogy mindegyikünk (vezetőségi tagok, edzők, szakmai igazgató) jó úton haladunk, ezeket a célokat szeretnénk hosszú távon is megvalósítani, hiszen egy nagyon szisztematikus, profi szemléletmódú kollektíva tevékenykedik Békéscsabán. Tulajdonképpen ennek a gyümölcse kamatozódott azzal, hogy az 1912 Előre a tavaly felkerült az első ligába mintegy 10-12 év után, de most a legfontosabb az, hogy a felnőtt csapat megkapaszkodjon az élvonalban.

Szovátaiak a Békéscsabai Labdarúgó Akadémián

Szovátaiak a Békéscsabai Labdarúgó Akadémián

– Az akadémiák jelentik a modern labdarúgás jövőjét?
– Igen, én ezt úgy látom, hogy ahol akadémiák vannak, onnan kikerülnek ügyes, tehetséges futballisták is, olyanok, akik idővel a felnőtt csapat erősségei lesznek, ott van jövője a labdarúgásnak.
Úgy gondolom, hogy jó úton halad a magyar labdarúgás, és remélem, hogy az akadémiákból kikerülő tehetségeknek köszönhetően fog felemelkedni oda, ahová a hagyományok és a régmúlt sikerei ezt megkövetelik.
Az igazság az, hogy az ügyes, tehetséges labdarúgók most érték el azt a kort, amikor igazán bizonyíthatnak felsőbb szinten is.


Kálmán Szilárd:

„Szovátán, a helyi Mobila csapatánál kezdtem el játszani Jeremiás Zoltán edzősége alatt. Ott hét évet fociztam, majd Győrben öt évet. A szerződésem lejárta után a Békéscsabai Labdarúgó Akadémiát választottam, ahol a körülmények és a feltételek kiválóak. A felnőtt bajnokság sokkal másabb, mint az utánpótlás szintű, remélem, hogy minél hamarabb be tudok mutatkozni a felnőtt csapatban, ugyanakkor az OTP Bank Ligában is. Amúgy már nagyon megszoktam itt, Békéscsabán, ahol másfél éve lakom…”


– Marosvásárhelyen, amely városnak 1. ligás labdarúgó együttese is van, a helyi önkormányzatnak köszönhetően a tavaly átadtak egy hasonló akadémiát. Melyek a legfontosabb dolgok, amiket kilátásba kell helyezni, hogy egy akadémiáról kikerüljenek tehetséges labdarúgók?
– Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan sportvezetők tevékenykedjenek az akadémiákon, akik idejüket nem kímélve felfedezzék, majd odahozzák, aztán felkarolják és csiszolják ezeket a tehetséges gyerekeket, ugyanakkor megteremthetik számukra azt a lehetőséget, hogy egyformán versenyképesek legyenek. Neves edzőket kell hozni az akadémiákra, akik a helyi, ismert, tekintélynek örvendő szakemberekkel dolgozzanak, majd szakmailag és pedagógiailag nevelhessék a gyerekeket. Idő kell ahhoz, hogy a szisztematikus, komoly munka gyümölcse beérjék. Kívánom, hogy ez a hagyomány folytatódjon Marosvásárhelyen is!


Gera Imre, a Békéscsaba 1912 Előre SE elnökségi tagja, ügyvezetője:
„Erdélyből az Akadémiánkhoz került labdarúgóknak a tudásszintje megfelelő, de ahhoz, hogy jó futballistákká váljanak, nagyon fontos, hogy elszántak és határozottak legyenek ezután is.”


 

– Apropó válogatott. Mindkét nemzeti együttes kijutott a 2016-os franciaországi Labdarúgó Európa-bajnokságra. Hogy látja a két csapat esélyeit Steigerwald Ernő?
– Remélem, ugyanakkor szeretném, hogy mindkét csapat sikeresen szerepeljen az Európa-bajnokságon. Amúgy sok ismerősöm, barátom, egykori csapattársam is van, akik Romániából származnak és velük együtt fociztam egykoron, mint például a marosvásárhelyi Tamási Levente, akivel Gyulán voltam csapattárs.

 

– Elképzelhető lehet idővel egy Békéscsaba– ASA, akár egy ASA–Békéscsaba barátságos labdarúgó mérkőzést tető alá hozni felnőtt, vagy valamilyen korosztályos szinten?
– Persze. Vannak ilyen elképzeléseink, terveink, nemzetközi tornákat szervezni, azokon részt venni, nyilván ez egy pozitív elgondolkodás, hiszen biztos vagyok benne, hogy mindkét félnek tanulságos lenne bizonyos szempontból. Egy jó utánpótlás, egy jó akadémia kialakításának fontos kiindulópontja a tanulás, a fejlődés minden téren…

Share Button
Ennyien olvasták: 906

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.