Központ
2020. július 04. szombat, Ulrik

Terepduatlon és -triatlon Európa-bajnokság volt Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 3, 2017 Sport

(balról) Amza Margarit – Sportlife szakmai patner, Dr. Magyari Előd – marosvásárhelyi helyi tanács, Claudiu Maior – marosvásárhelyi városháza, Klósz Péter – Román Triatlonszövetség, Iuliana Rus – Maros megyei sport-és ifjúsági igazgatóság, Paul Graves – Európai Triatlonszövetség, Szász Attila – Master Ski&Bike Sportklub

A elmúlt héten csütörtöktől vasárnapig benépesült a marosvásárhelyi Víkendtelep és a Somostető, hiszen városunkban első alkalommal tartottak közös tereptriatlon és a terepduatlon Európa-bajnokságot, amely a Transilvania European Cross Festival nevet viselte.

A két évvel ezelőtti Balkán-bajnokság, valamint a tavalyi duatlon-Eb sikeres szervezése nyomán nyerte el a jogot a Master Ski&Bike Sportklub, hogy egy méreteiben látványosabb és nagyobb rendezvényt lásson vendégül városunkban, amelyre a sportág nemzetközi szervezete is elküldte megfigyelőjét, Paul Grovest.

A négynapos nagyszabású rendezvényen 28 ország színeiben mintegy 450 versenyző állt rajthoz, míg a szervezésben mintegy 200 személy működött közre.

Az Európa-bajnokság első két napján a duatlon versenyszámait (kerékpározás és futás) rendezték meg a Somostetőn, csütörtökön az amatőrök, serdülők és mozgássérültek, illetve pénteken az elit és az ifjúsági, U23-as kategóriában versenyeztek. Szombaton és vasárnap a triatloné volt a főszerep, az úszóversenyeket a Víkendtelepen tartották, emellett három további megmérettetésre is sor került, főleg az amatőrök számára: csütörtökön este futáson (Somostető), szombaton este úszáson (Víkendtelep), vasárnap reggel a Szász Albert Emlékversenyen (Somostető) rajtoltak a sportolókat.

Szeghalmi László

Jó eredményeket értek el a vásárhelyiek

A Marosvásárhelyen élő Kovács Szabolcs (Master Ski&Bike Sportklub) az ifjúságiak, U23-as korosztályban lett duatlon Európa-bajnok (ő bronzérmet nyerte a tavalyi kontinens bajnokságon), szintén ő a felnőtt mezőnynek számító elit kategóriában a 15. helyen végzett.

A serdülőknél a bergenyei illetőségű Málnási József Attila a hatodik helyet szerezte meg (ezzel ebben a korosztályban országos bajnok lett), a marosvásárhelyi Zöldi Botond a 15. helyen végzett, míg a versenyt a spanyol Miguel Riusech nyerte.

Lăpușan László

Az Erdőszentgyörgyön élő Csizmadi Zsolt Mihály – aki a versenyen a Székelyudvarhelyi Feel Good SE színeiben indult –, a Szász Albert Emlékverseny a 40-50 évesek kategóriájának győztese lett, ő 48,55 perces időeredménnyel teljesítette a 11 kilométert, míg Openben 3. helyen végzett. Ugyanebben a kategóriában többek közt a szintén marosvásárhelyi Lăpușan László 4. , Fábián Csaba 5., míg Mózes Miklós a 14. lett.

Csizmadi Mihály Zsolt

A nők 40–49 éves kategóriájában a marosvásárhelyi Sidó Katalin végzett az élen, a női 30–39 éves kategóriában Gábos Márton Mónika a 4. helyre került.

Sidó Katalin

A marosvásárhelyi David Mureșan (Torpi SE) a Drakula éjszakai úszóverseny 14-18 éves kategóriájában 6. lett, csapattársa, a szintén vásárhelyi Szeghalmi László a Drakula éjszakai erdei futóversenyen az 5000 méteres távon 2. helyen végzett.

Gábos Márton Mónika

Mérleg: 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérem

A nők U 23-asok korosztályában is román dobogós helyezés született, mivel a brăilai Andreea Ciolacu a harmadik helyen fejezte be a futamot a győztes orosz Darija Rogozina mögött.

A felnőtt mezőnynek számító elit kategóriában a brassói Bogdan Damian a 4. lett, míg az esélyesek között számon tartott temesvári Ciprian Bălănescu csak a 12. pozícióban ért célba. Az Európa-bajnoki címet a francia Brice Daubord nyerte meg, az orosz Pavel Andrejev és a belga Kriss Coddens előtt, a nőknél pedig a holland Sanne Broeksna győzött, maga mögé utasítva az orosz Darija Rogozinát és a szlovák Kristina Lapinovát.

A tereptriatlon-verseny (a futás és a kerékpározás mellett a Víkendtelepen úszásban bizonyítottak a versenyzők) elit kategóriájában magyarországi aranyérem született, Poór Brigitta diadalmaskodott a francia Morgane Riou és az osztrák Carine Wasle előtt.

Az ifjúsági U23-as kategóriában ezüstérmet szerzett a konstancai Antoanela Manac, az első helyezett orosz Darija Rogozina mögött. A férfiak mezőnyében az olasz Marcello Ugazio mind az elit, mind az U23-as kategóriában diadalmaskodott (itt egyetlen hazai sportoló sem volt érdekelt), megelőzve a francia Arthur Serrierest és a cseh Jan Kubiceket.

A serdülő férfiak mezőnyében szintén egy olasz, Filippo Pradella lett aranyérmes – itt a marosvásárhelyi Zöldi Botond a 22. helyen fejezte be a megmérettetést – , a nőknél pedig a magyarországi Soós Fanni a 3. lett a győztes ukrán Szofija Purijma mögött.
A román küldöttség tehát három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett Marosvásárhelyen az elit, az ifjúsági U23, a serdülő és a mozgássérültek megmérettetései során.

 


Klósz Péter, a hazai sportági szövetség elnöke, a Master Ski&Bike Sportklub ügyvezető igazgatója:

A tavalyi sikeres duatlon Európa-bajnokság után ez a második, hasonló európai rangú rendezvényünk, amit sikerült gondmentesen megszerveznünk. Ez egy összetettebb verseny volt – hiszen párhuzamosan két Eb-re került sor egy időben, egy városban – , amelyre sokkal többen voltak kíváncsiak, mint a tavaly. Úgy gondolom, hogy jól sikerült, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a külföldi sportolóktól is, reméljük, hogy mindenki jól érezte magát a versenysorozat alkalmával, mert akkor mi is boldogak vagyunk.
Három aranyérmünk van: kettőt a csíkszeredai Tamîrjan Róbert szerzett a paratriatlon futamok (paraduatlon és paratriatlon) alkalmával, és Kovács Szabolcs aranyérmére is büszkék vagyunk, amit az U23-as korosztály triatlon kategóriájában szerzett

– mondta el Klósz Péter, aki a minap azt is megjegyezte, hogy jelenleg feltörőben van a duatlon hazánkban, ugyanis 2010-ben alig 1000 igazolt sportoló volt, míg 2016-ban mintegy 7000-en hódoltak ennek a sportágnak.


Fotó: Böjte Attila és Bereczky Sándor

Share Button
Ennyien olvasták: 963

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.