Sport

Tragédia a Vodă családban

Vodă család 1995-ben / fotó: facebook

A Marosvásárhelyi AS Armata hajdani kapusa, a Feröer-szigeteken élő Eugen Vodă és felesége, Adriana a minap eltemették egyetlen lányukat, a 29 éves Ioanát, akivel a gyilkos kór végzett.

Ioana szülei nyomdokain haladt, hiszen évekig felső szinten kézilabdázott a Feröer-szigeteken, ahová a család még 2001-ben telepedett ki: édesanyja az egykori Mureşul színeiben kézilabdázott a nyolcvanas években, míg édesapja az ASA mellett a craiovai Universitatea csapatát erősítette labdarúgó- kapusként a kilencvenes évek elején.

Vodă Eugen és leánya Ioana Victoria / Fotó: gsp.ro

Ioana Vodă gyógyíthatatlan betegségben szenvedett

Ioana Victoria – aki 1989. december 24-én született, így a szülei a kommunizmus bukására való tekintettel nevezték el Victoriának –, Koppenhágában a helyi adminisztrációnál dolgozott, miután a dán fővárosban jogi menedzseri-oklevelet szerzett. 2018 őszén fájdalmakat érzett a vállában, aztán egy aprólékos ellenőrzés során fedezték fel nála a rák egyik ritka formáját – írta meg a szomorú hírt a gsp.ro.
A szülők hazai orvosokkal is felvették a kapcsolatot, de mindhiába.
Édesapja, Eugen Vodă a márciusi Románia–Feröer-szigetek 2020-as Európa-bajnoki labdarúgó selejtezőmérkőzésre akart hazautazni, de időközben a lánya súlyosbodó egészségügyi állapota következtében a hazautazást visszamondta.
2017 novemberében egy marosvásárhelyi napilapban így vélekedett szülővárosáról, amelyet 11 éves korában hagyott el, amikor a szüleivel kitelepedett a Feröer-szigetekre:
– Örömmel emlékszem vissza a Marosvásárhelyen eltöltött évekre. Gyermekkoromban a főtéri nagykönyvtárba jártam, nyáron a Víkendtelepet látogattam, vasárnaponként a főtéren görkorcsolyáztam, télen pedig szánkóztam a Hangya-komplexummal szembeni dombon, a Kövesdomb aljában. Emellett különböző társasjátékokat játszottam a barátokkal, a nyakunkba pedig a lakáskulcs volt akasztva… Amikor hazajövök Vásárhelyre, örömmel látogatom meg családtagjaim, barátaim és a gyermekkorom kedvenc helyeit” – mondta el akkor Ioana Victoria.
A jobb életkörülményért telepedett ki a Vodă család a Feröer-szigetekre
Az 55 éves Eugen Vodă a Központnak korábban elmesélte, kitelepedésüket az is elősegítette, hogy éppen akkor az AS Armata labdarúgó-szakosztálya keretében egy gyerekcsoportot ajánlottak fel neki két és félmillió lejes fizetésért, amit nem fogadott el. Így elhatározták, hogy inkább kitelepednek a Feröer-szigetekre, mintsem itthon gürcöljenek, mindamellett, hogy ő két egyetemi oklevéllel is rendelkezik: Marosvásárhelyen a mérnökit, Craiován pedig a sportegyetemet végezte el.
2001. február 7-én Koppenhágába, onnan pedig a Feröer-szigetekre repültek, ahol Eysturoy régió Skála helységében telepedtek le, ahová Ileana Manolescu egykori röplabda-edzőnek, hajdani egyetemi társuknak köszönhetően jutottak ki, de ugyanakkor sokat köszönhettek Vodă volt craiovai csapattársának, Ion Geolgăunak, aki évekig ott edzősködött, s beszélt az érdekükben.
Vodát tisztelik és szeretik a FC Skála szurkolói

Kitelepedésük után Vodă először a B-osztályban játszó Sand-szigeti FC Skála Ítróttarfelag labdarúgócsapatának volt a kapusa, majd edzője, utána több első- és másodosztályú együttes kapus-edzőjeként is tevékenykedett.
Edzőként az FC Skála alakulatát 2002-ben feljuttatta az első ligába, majd az együttes 2005-ben második lett az élvonalban, így az Európa-ligában (akkor még UEFA-kupa) is szerepelt. Egyébként az FC Skálánál több Romániából származó, ismertebb játékos is megfordult, mint a marosvásárhelyi Kalló Géza, a Dicsőszentmártoni Chimicától Gábor Sándor, aztán Iulian Florescu – aki Craiován Vodă csapattársa volt –, és a slatinai származású Eugen Stanciu is, aki az AS Armatanál is megfordult. Egyébként a Feröer-szigeteken a valaha játszott legjobb román labdarúgó Sorin Anghel volt (jelenleg az AB Argir menedzsere), aki Romániában a CSM Râmnicu Vâlcea csapatában futballozott.
Vodă – aki a Torshavn-i hajógyárban dolgozik – korábban azt is megjegyezte, hogy a szigeteken a mindennapi munka után járnak edzésre a sportolók, természetesen létezik mérkőzésprémium is. Mint mondta, a minimálbér a Feröer-szigeteken 2000 euró körül van, a jobb labdarúgók havi bére 3000 eurót is eléri, amiből jócskán sikerül félretenniük, mindamellett, hogy az ottani élet is elég költséges (egy sapka 30 euróba, egy dzseki 250 euróba kerül – szerk. megj.)

Universitatea Craiova 1993-1994 / Vodă a középső sorban jobbról az ötödik /  Fotó: Facebook

A Vodă családban mindenki sportolt

Vodáék leánya, Ioana a Feröer-szigeteken kézilabdázott és futballozott sikeresen: 2001-ben a női labdarúgó-válogatott kapitánya és az ország legjobb kézilabdázója volt egyben.
Vodă felesége, Adriana (lánykori neve Egri-szerk. megj.) egykoron a Mureșul színeiben kézilabdázott a nyolcvanas években, ahol többek közt csapattársai voltak Bloj Angela, Mózsi Éva, Mátéfi Eszter, Biró (Fejér) Zita, Adriana Bărbat, Carmen Bartha, Maria Dorgó, Virginia Cozoş Borda és Párdi Erika is, azon időszakban az együttes edzője többek közt a néhai Bartha Jenő és Valentin Pop volt. Adriana Vodă jelenleg sporttorna-edzőként, testnevelő tanárként tevékenykedik a szigeteken.
Vodă Eugen Marosvásárhelyen az AS Armata színeiben két ízben összesen10 évet játszott (1983-1988 és 1989-1994 között), az Elektromarosnál egy évet (1988-1989) tevékenykedett, majd a Craiovai Universitatea mezében 6 évet játszott (1992-1998), amely csapattal UEFA-kupában (1993-ban) és UEFA Intertotó-kupában is szerepelt (1996-ban). Az 1992-1993-as bajnoki idényben Románia-kupagyőztes volt a Craiovával.
Vodă Marosvásárhelyen 1984. április 4-én mutatkozott be az 1. ligában az ASA-FC Nagybánya találkozón (2-0), Romániában 108 A-osztályos mérkőzésen lépett pályára, míg a Feröer-szigeteken a Skála Ítróttarfelag mezében 2001-2008 között szerepelt, míg kapusedzőként a Skála ÍF és a Vikingurt edzte.
Az Universitateánál Vodă csapattársa volt többek közt Craioveanu, Gane, Neagoe, Olăroiu, Trică és Stoican, az ifjúsági válogatottban Stângaciu, Leo Toader, Belodedici és Săndoi is, míg az AS Armatánál játékostársai voltak többek közt Varró, Szabó I., Jenei F., Fodor J., Botezan, Ilie C., Ciorceri G., Muntean M., Szántó Cs., Erős K. és Fanici A. is.

Vodă, Czakó János és egy más világ

Mint Vodă egykoron elmondta, a Feröer-szigeteken nagyon kedves, segítőkész, tisztelettudó emberek laknak, akik nem ismerik a betörés, lopás fogalmát, még a gépkocsikat sem zárják le. Ott ismeretlen fogalom a stressz, az emberek tisztelik egymást. Ők ebbe a nyugodt életbe csöppentek bele, amit soha nem bántak meg. Szerződése soha sem volt, hiszen ott a szerződés egyenlő egy kézfogással.
– Sok tehetséges sportoló van a Feröer-szigeteken, a legtöbben azonban teljesen amatőrök, a mesterségükből élnek. Sok labdarúgónak még szerződése sincs, néhányat viszont magánszemélyek, cégek támogatnak. Amúgy a Feröer-szigeteken mindenki sportol, aki csak teheti, s persze kiválóak erre a feltételek is. Erre csak egy példa: minden ezer lakosra jut egy műgyepes sportpálya – említette Vodă.
Vodának sokszor eszébe jutott hajdani edzőjének, az AS Armata legendás hátvédjének, Czakó Jánosnak a szavai, aki évekkel korábban azt mondta neki:
,,Dolgozz és eddz, mert idővel olyan helyre is kerülhetsz, ahol megbecsülnek a munkádért, így gondolhatsz a jövődre is.”
Igaza volt…

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.