norbert_t
Sport

Trandafir Norbert, városunk egyetlen olimpiai résztvevője

norbert_tTrandafir Norbert, városunk egyetlen olimpiai résztvevője

Rendkívüli sikert aratott a marosvásárhelyi úszósport kiválósága, Trandafir Norbert, aki a debreceni Európa-bajnokságon pénteken (május 25.) este bronzérmet szerzett 100 méteres gyorsúszásban. Ezzel az eredménnyel nem érte el a londoni olimpiai játékokon való induláshoz szükséges A szintet, amelyet csak az újdonsült olasz Európa-bajnok tudott megúszni. A B szintű időt az elődöntőben azonban teljesítette a vásárhelyi úszó, de ezzel is szinte biztosra vehető, hogy kijut a londoni nyári játékokra. A harmadik évezred legkiválóbb vásárhelyi úszója készségesen állt lapunk rendelkezésére.

– Gratulálunk a 100 méteres gyorsúszásban szerzett bronzérmedhez. Debrecenben nem számítottál éremesélyesnek, sőt már az elődöntőbe jutásod is felülírta a papírformát, azonban a harmadik időt teljesítetted a selejtező futamokban, a negyediket az elődöntőben, majd, miután 50-nél hatodikként fordultál, fergeteges hajrával harmadikként érintetted a medence falát a célban. Szép teljesítmény, de te hogyan értékeled sikered?

– Köszönöm. Valóban jó teljesítményt értem el, ha arra gondolok, hogy színvonalas rendezvény volt, hiszen jelen volt olimpiai bajnok, világbajnok, világcsúcstartó úszó a versenyszámokban, akik mind jól felkészült sportolók. Igaz hiányzott egy-két ,,nagy név”, de aki eljut egy EB-re, sőt, ott a dobogóra is felléphet, az fel kell legyen készülve. Az, hogy három századmásodperccel előztem meg a dobogóról lecsúszó Amary Leveaux-t és néggyel Kozma Dominiket, a magyarok 21 éves versenyzőjét, az sokat jelent számomra is. Mindössze a francia Alain Bernard, illetve az aranyérmet szerző olasz Filippo Magnini úszott jobbat a 49,13 másodperces időmnél.

Már a selejtezőkben jó formában voltam, hiszen ott jobbat úsztam a szám rekorderénél, a döntőben ezüstérmet szerző francia úszónál.

Korábban 200 gyorson is elődöntőbe jutottam, s a 10. helyen végeztem, míg „bemelegítésként” 50 pillangón a 25. időt teljesítettem, sőt rajtkőre álltam az 50 méter gyors előfutamaiban is. Egy ilyen kaliberű rendezvényen csak tanulni lehet.

– Ezzel sikerült elérd az A-szintet, ami feljogosít, hogy kijuss az olimpiai játékokra?

– Az A szintet nem sikerült teljesíteni, ez ugyanis 41 ezreddel szigorúbb, mint a pekingi A szint, pedig azóta a csodadresszeket is megtiltotta a nemzetközi szövetség. Úgy tűnik, ezt az olimpiai idők megállapításakor nem igazán vették figyelembe a világ úszásának vezetői, hisz az Európa-bajnokság döntőjében kizárólag a bajnok olasz Filippo Magnininek sikerült az olimpiai A szint alá kerülni, ami jelzi, hogy világszinten is nagyon kevesen lesznek majd, akik képesek 48,82 mp alatt úszni. Azaz szinte biztosra vehető, hogy az 50,53 mp-es B szinttel is indulhatnak majd versenyzők Londonban. A debreceni elődöntőben teljesített 49,08 mp-es időm (a döntőben 49,13-at úsztam) csodadressz nélkül is bőven a pekingi A szint, s a londoni B szint alatt van, s vélhetően elég lesz az olimpiai induláshoz.


– Hogyan, kikkel ünnepelted meg az EB-sikert?


– Édesapám kísért el a debreceni versenyre, de nem igazán volt időnk ünneplésre, mivel vasárnap volt az 50 méteres versenyszám döntője is, hétfőn meg jöttünk haza. Amúgy sok ismerős volt jelen a versenyen Romániából, akik bíztak bennem, szurkoltak, mellettem voltak a versenyszámok alatt. A versenyek alatt annyira koncentrálok, hogy nem gondolok arra, ki van az uszoda szélén. De annál kellemesebb a dicséretük, a versenyek után. Amúgy, szüleimnek rengeteget köszönhetek, ők támogatnak anyagilag is, nekik köszönhetően, hogy elismert sportoló lettem.

– Kik határozzák meg az A és a B-szint eredményeit?

– Az Európa bajnokságra való szinteket a Román Úszószövetség, míg az olimpiai szinteket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szakemberei határozzák meg. Érdekes, hogy az idén az EB-re való kijutási szint nagyobb volt, mint a tavaly a világbajnokságra, viszont gyengébb volt, mint az olimpiai szint. Én, hogy teljesítettem a B-szintet, 2 ezredre maradtam le az A-szinttől, ezért a román szövetség meghívót kell, hogy kérjen a NOB-tól (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), amit biztos megadnak, hiszen európa-bajnoki harmadik is lettem.


– Te vagy Marosvásárhely egyetlen sportolója, aki a harmadik évezredben, sorrendben másodszorra képviseled szülővárosod az olimpián. Mi áll a sikerek mögött?


– Hát, rengeteg munka, edzés, felkészülés van az eddigi sikereim mögött. A be nem tartott ígéreteket megelégelve, pusztán az anyagiak miatt, kénytelen voltam elhagyni Marosvásárhelyt. Elkerültem Dunaújvárosba, ahol a szüleim nem győztek már anyagilag támogatni engem. Eljutottam Bákóba, ahol ideális felkészülési feltételeket találtam, ahol egy nemzetközileg is elismert, tapasztalt edző keze alatt készülhettem fel. Közös munkánk gyümölcse most van beérőben. Jól megértjük egymást, szeretem a hasznos edzési módszereit, amelyek a jelek szerint sikereseknek is bizonyultak.

– Mondtad, hogy sokat köszönhetsz a szüleidnek. Mellettük kik azok, akik anyagilag is támogatnak téged a versenyek, felkészülések alkalmával?

– Sajnos az úszósportot nem támogatják kellőképpen hazánkban, nincs annyira mediatizálva mint pl. a labdarúgás. Kevesen támogatnak engem, de akik áldoznak anyagilag, azok tiszta szívből teszik már jó ideje, és köszönöm nekik. Itt megemlítem dr. Benedek Istvánt, a marosvásárhelyi RMDSZ elnökét, Kolozsvári Zoltánt, marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetőjét meg a vásárhelyi önkormányzatot.  

– Néhány hét múlva indulsz a londoni olimpián. Hogyan tovább, azaz mik a távolabbi terveid, mármint ami a sportpályafutásod illeti?

– Hát, megjegyzem, aki ennél többet várt volna el tőlem az EB-n, az nem érti az úszást, mint sportágat. Én úgy gondolom, hogy a maximumot sikerült kiadnom magamból. Európa legjobb úszói közt lenni nem kis teljesítmény. Én úgy gondolom, hogy kellő felkészüléssel ezután is hasonló eredményeket érhetek el, sőt, talán még jobbakat.Trandafir Norbertről tudni kell,
ha részt vesz a londoni olimpián…

 

–  Ő minden idők 43-ik vásárhelyi (Marosvásárhelyen született, itt kezdett sportolni, vagy városunkból elkerült) olimpikonja.

– A londoni olimpia eddig a 16-ik (14 nyári+2 téli), amelyen összesen 51 marosvásárhelyi sportoló vett részt, 15 versenyszámban.

– Az eddigi viadalokon csak dr. Pongrácz Antal kardvívó és Simon Ferenc vízilabdázó vett részt 3-3 olimpián.


 

Két olimpiai részvétellel büszkélkedhet:

– Tóth Páll József (az úszóválogatott edzője)-1956 Melbourne és 1960 Róma,

– Cziplár Attila tőrvívó (Unio Szatmárnémeti)-1960 Róma és 1964 Tokió,

– Barabás András (CCA Bukarest és Dinamo Bukarest)-1960 Róma és 1964 Tokió),

– Balló Ferenc szabadfogású birkózó (Muresul)-1964 Tokió és 1968 Mexikó City,

– Nagy József diszkoszvető (Steaua)-1976 Montreal és 1980 Moszkva,

– Radu Gelu súlyemelés (ASA)-1980 Moszkva és 1984 Los Angeles,

– Trandafir Norbert úszás (CSM Bacau)-2008  Sydney és 2012 London).


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.