Központ
2020. október 23. péntek, Gyöngyi

Úgy szeretem Muskatot, hogy nem felejthetem Marosvásárhelyt…

Központ március 7, 2013 Sport

Úgy szeretem Muskatot,
hogy nem felejthetem Marosvásárhelyt…

b1
 

Minden idők legismertebb, legjobb és legkedveltebb vásárhelyi labdarúgója, Dr. Bölöni László, akit idővel kiváló és sikeres edzőként is megismert a nagyvilág, az elektronikus posta segítségével válaszolt a Központ néhány kérdésére.  A hajdani zseniális ballábas középpályás boldogan és szívesen emlékszik vissza Marosvásárhelyre, családtagjaira, a régi barátokra, az egykori szurkolókra, akikkel körülvéve karrierje csodálatos 14 évét élte.

– Kerek évfordulót ünnepel hamarosan, engedje meg, hogy egészséget, munkabírást kívánjak önnek ez alkalomból. Gondolom, nem igazán örvend, hogy rohannak az évek. Kérem, mondja el, hogyan érzi magát 60 évesen?

– Kiválóan. Bőven van erőm a munkára: az építésre, javításra, vezetésre, követelésre, mikor mire van szükség. Ugyanúgy lelkesedem a sikerért, mint régen és vadul dühöngök, ha vesztésre állok. Tele vagyok tervekkel, és még zakatol bennem a belső motiváció motorja. Úgy érzem, még vannak bennem bőven kiaknázatlan tartalékok. Amíg ez így van, bár az idő múlásának senki nem örül, addig nem panaszkodhatom.

– Köztudott, ön eléggé elfoglalt ember, hiszen jelenleg éppen a világ másik végén dolgozik. Évekkel korábban említette, hogy Marosvásárhely mellett Nancyt is, sőt Lisszabont is, ahol akkoriban dolgozott otthonának tekinti, és mindegyikbe szívesen megy „haza”. Viszont Marosvásárhely az a város, ahol labdarúgó karrierjének legszebb éveit élte, ahol példaképként néztek fel önre, mi több, a szurkolók kedvence is volt. Külföldről mennyire gyakran gondol vissza Marosvásárhelyre, a hajdani ASA-ra, a Ligetre, az egykori stadionra, a Köteles Sámuel utcára, a hajdani csapattársakra, régi barátokra? Mennyire hiányoznak mindezek önnek?

– Nagyon, de ezzel nem mondok újat. Vegyük sorra. A barátokra, sajnos, soha nem volt és ma sincs elég időm. Nagyon sok jóemberem, segíteni kész, kedves ismerősöm van Marosvásárhelyen, de az összesükkel kapcsolatot fenntartani ekkora távolságból szinte lehetetlen. Örvendek, ha Skype-on vagy telefonon néha beszélgethetünk. Marosvásárhely és lakói, legalábbis a hozzám fűződő viszonyukban, nem változtak. Mindig szeretet, büszkeség es féltés árad részükről felém. Ennél több, szebb nem is kell. Csodálatos érzés ez .

A Köteles Sámuel utca az „én utcám”, hiszen annak a végében születtem. Abban az utcában lakott a lány is, Zakarias Klára, akibe szerelmes lettem, idővel a feleségem lett, tehát oda udvaroltam valamikor. A Köteles Sámuel utcában van a házunk, amit pont most tatarozunk. Anyósom is abban az utcában lakik.

A Ligethez pókhálós, de szép emlékek kötnek, mert számomra magát a stadiont jelenti. A Liget, a csodálatos idők emlékét őrzi. Ma?…

Nekem hiába vikszolják fényesre a sportcsarnok parkettjét, hiába mesélnek nekem a műjégpálya vidámságáról, meg az évszázados gesztenyefák hűs árnyéka sem érdekel igazan, ha a Liget végében haláltusáját vívja a futballpálya, a stadionnal együtt. Mit vétett a vásárhelyi futball, hogy a városatyák erről így megfeledkeztek? Ha lesz erőm befejezni készülőben lévő könyvemet, akkor egy féloldalnyit szánok arra a kijelentésre is, hogy „nincs pénz”. Mert engem nem az érdekel, hogy nincs pénz, hanem az, hogy miért nincs? És miért van másra? Egy város labdarúgásának nem muszáj villognia ahhoz, hogy civilizált stadionja legyen. Oda én mást álmodtam, de sajnos, a Ligetet Marosvásárhely szégyenfoltjává süllyesztették.

– Elképzelhető, hogy idővel újra Romániában tevékenykedjen mint labdarúgó edző, tudván azt, hogy sikeres, de be nem fejezett időszakot hagyott maga mögött a válogatottnál? Kérdezzem úgy: szeretné-e ezt ön?

– Ha felkérnek segíteni a vásárhelyi futballnak, természetesen szívesen megteszem. Otthon, vagyis Romániában dolgozni a labdarúgás terén, az egészen más. Elképzelhető, de őszintén szólva nem tenném örömmel. Nem a labdarúgása miatt, a szurkolók meg a helyenként kőkorszakbeli munkafeltételek miatt sem. Engem a vezetők gondolkodásmódja, értékrendje – ha lehet egyáltalán ilyenről beszélni esetükben – zavar elsősorban. Diplomatikusan fogalmazva, én minden felkérést tisztelettel meghallgatok, elemzek, aztán megválaszolok.

– Hol fogja ünnepelni a 60. születésnapját?

– Ha jól számolgatok, akkor épp az Omani Szultánságban, Muskatban leszek. Csodálatos hely, de én dolgozni megyek oda, ugyanis március 12-én kerül sor a harmadik GCC kupamérkőzésünkre, ami az Európa Ligának felel meg. Nagy esélyünk van a továbbjutásra, ami mindenképpen szép kis ajándékot jelentene számomra.

– Mit üzen barátainak, egykori csapattársainak, szurkolóinak, a vásárhelyieknek Bölöni László?

– Sokak számára meglepőt. Azt, hogy alig van olyan nap, hogy Marosvásárhely valamilyen formában – család, ismerősök, időjárás, politika, választások, sport, stb. – ne kerülne látószögembe. Nem tudom, hogy én mennyire hiányzom a városnak, de Marosvásárhely nekem nagyon hiányzik…  


 

Bölöni László sportkarrierjéről röviden

b2

– Marosvásárhely legendás labdarúgója gyerekkorát Dicsőszentmártonban töltötte, ott kezdett focizni 1967-ben, a helyi Chimica csapatában, ahol 1969-ig játszott.

– Tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézetben végezte, fogorvosi szakon.

– 1970. és 1984. között a hajdani A-osztályos ASA csapatában futballozott, utána négy évig a Steaua Bukarest együttesét erősítette.

– Az ASA színeiben 1973. augusztus 22-én, a konstancai Farul ellen mutatkozott be az A-osztályban, ahol 14 éven keresztül 387 mérkőzést játszott, és 62 gólt szerzett.

– A Steauával négy éven keresztül 97 A-osztályos összecsapáson 24 gólt sikerült lőnie. Labdarúgó pályafutása során négy alkalommal lett román bajnok a bukaresti katonacsapattal, s ugyancsak a Steauával háromszor nyert Románia-kupát.

– Az  A-osztályban összesen 484 mérkőzésen játszott, 86 gólt szerzett, míg az európai kupákban 22 mérkőzés során két alkalommal volt eredményes.

– 1987-ben, a román labdarúgás első hivatalos profi úttörőjeként Belgiumba szerződött, az akkori első osztályos

brüsszeli Racing Jet csapatához, amellyel a következő idényt a második osztályban kezdte. Játszott még a francia II. osztályos US Creteil, majd az US Orleans csapatainál, ahol 1992-ig futballozott.

– A román válogatottban 108-szor szerepelt, 23-szor volt a válogatott csapatkapitánya és 25 gólt lőtt. 1977-ben és 1983-ban neki ítéltek a Románia legjobb labdarúgója címet. A Steauaval 1986-ban BEK-et és 1987-ben európai szuperkupát nyert. Edzője volt rövid ideig a román válogatottnak.

– 2001-2003 között a Sporting Lisszabon edzője, majd a francia Rennes-nél is dolgozott. A 2006-2007-es szezont az AS Monaco FC kispadján kezdte, majd 2007. április 6-án másfél évre az Al Nasr Dubai csapatához szerződött.

– A 2008–2009-es idénytől Belgiumban, az UEFA-kupában induló Standard Liège edzője volt, mely csapattal belga bajnok lett és 2009-ben az év edzőjévé választották.

– 2011 januárjában az RC Lens edzője lett, de csapata kiesett az első osztályból, aztán 2011 júniusában a görög PAOK Szaloniki edzője, 2012 júniusától a Katari Al-Khor csapatának menedzsere lett, ahol jelenleg is dolgozik.

– Feleségével, az egykori marosvásárhelyi színésznővel, Zakariás Klárával több, mint 30 éve harmonikus házasságban él. Lányuk, a 30 éves Eszter Nancyban ismert fogorvos.

Share Button
Ennyien olvasták: 2117

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.