Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

Újabb bajnoki címvédés és sikeres európai kupaszereplés előtt a City’us?

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 13, 2015 Sport

City'us Romania bajnoka 2014-2015

Augusztus 3-án kezdte meg a felkészülést a bajnoki címvédő, az ötszörös román bajnok, hétszeres Románia-kupagyőztes és egyszeres Szuper-kupagyőztes Marosvásárhelyi City’us teremlabdarúgó együttese, majd a háromhetes felkészülési programban helybéli edzések, barátságos torna és tesztmérkőzések szerepelnek.

Hol tartja a felkészülést a City’us?

City us logoAz 1. ligás csapat keretének játékosai augusztus 3–13. között a Szász Albert Sportiskola és a meggyesfalvi Serafim Duicu Gimnázium sporttermeiben tartották az edzéseket, mivel a Sportcsarnok felújítási munkálatok miatt augusztus 17-ig zárva tart. Ezt követően augusztus 14–16-a között a City`us felkészülési tornán vesz részt Iașiban, ahol ellenfelei a házigazda  CSMS, a Galaci United és az 1. ligában újonc Concordia Chiajna lesznek. Idővel két barátságos találkozót terveznek lejátszani, nagy valószínűséggel Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy lesznek a marosvásárhelyiek ellenfelei.

Mikor mutatkozik be az együttes?

A hazai teremlabdarúgó szezon augusztus 25-én vagy 26-án kezdődik a Szuperkupával, amelyen a bajnokság győztese, a City`us és a Románia-kupát megnyert Dévai Autobergamo játszik a kolozsvári Sportcsarnokban. A találkozót a Digi Sport csatorna élőben közvetíti, így a pontos időpontról később határoznak. A bajnokság az azt követő hétvégén kezdődik, a menetrendet augusztus 19-én sorsolják ki. Szeptember végén a marosvásárhelyi alakulat bemutatkozik az UEFA Futsal Cupban: szeptember 29. és október 4. között a ligeti Sportcsarnokban rendezik a sorozat 3. csoportjának találkozóit, a City`us ellenfelei az ukrán bajnok, Lokomotiv Harkov, illetve két selejtezőcsoport-győztes, valószínűleg az olasz bajnok, ASD Pescara és a német Hamburg Panthers lesznek.

Kik jöttek az együtteshez?

A csapat jelentősen erősített a nehéznek ígérkező hazai pontvadászat és a nagy kihívást jelentő UEFA Futsal Cupban való helytállás végett, hiszen nagy hangsúlyt fektet mindkét sorozatra. Olyan tapasztalattal és játéktudással rendelkező játékosokat szerződtetett a klub vezetősége, akik pályafutásuk során színvonalas bajnokságokban játszottak.

A 31 éves portugál Fábio Aguiar legutóbb a hazájában ezüst­érmes, Sporting Lisszabont képviselte, amellyel idén bejutott az UEFA Futsal Cup hazai rendezésű négyes döntőjébe, ahol csapatával a harmadik helyen végzett. Mielőtt a Sportinghoz került, két idényben a magyar bajnok Győri ETO játékosa volt, korábban a Napoliban, és négy portugál csapatban futballozott (Instituto Deportivo João, FJ Antunes, Belenenses, Coimbrões), illetve számos alkalommal szerepelt a portugál válogatottban is.

A 25 éves szintén portugál César Ribeiro az elmúlt szezonban a francia bajnokságban, a Nantes Bela csapatában játszott, de pályafutása során megfordult a portugál Salgueiros, Viseu és Freixeiro, a francia Lyon Futsal és Cannes Boca, valamint a cseh Balticflora Teplice csapatainál is.

A 28 éves spanyol Mario Duque a legutóbbi két szezonban a Sepsiszentgyörgyi Sepsi Futsalnál légióskodott, amellyel tavaly bejutott a Románia-kupa döntőjébe, ahol éppen a City’us volt a háromszékiek ellenfele. A ligeti Sportcsarnokban rendezett találkozón Kacsó Endre csapata 6:4-re nyert, azon az összecsapáson Duque a Sepsi Futsal egyik legmeghatározóbb teremlabdarúgója volt.

Az olasz útlevéllel rendelkező brazil Paulo Eduardo (becenevén Paulinho) öt év után tért vissza Marosvásárhelyre, ahol a 2009-2010-es idényben hozzájárult a City’us első bajnoki címének és a Románia-kupának a megszerzéséhez. A következő idényben a marosvásárhelyiekkel bemutatkozott az UEFA Futsal Cupban, majd külföldre szerződött. Az elmúlt idényben Franciaországban játszott a Toulon Tous Ensemble együttesében, amellyel bejutott a bajnokság döntőjébe, de ott alulmaradt a Kremlin Bicentrével szemben.

Visszatért a csapathoz Franciaországból a helyi illetőségű tehetséges Bogdan Covaci, aki egy éve távozott Marosvásárhelyről. A marosvásárhelyi Vlad Țipău két hete egyezett meg a City‘us-szal. A 27 éves teremlabdarúgó 2006 és 2009 között már játszott a bajnokcsapatnál, majd a 2009–2010-es idényben a közismert spanyol tréner, Tino Perez által irányított Brassói Design Construct együttesénél játszott, onnan Olaszországba szerződött a harmadosztályú Rosta Torinóhoz (Serie B), aztán 2013-tól a CLD Carmagnola csapatában játszott a másodosztályban (Serie A2), amelynél az elmúlt idényben 16 gólt szerzett.

Kik távoztak a csapattól?

Távozott viszont a City’ustól Mario Juverdeanu kapus (Concordia Chiajna), Ion Al-Ioani (Temesvári Informatica), Nuno Miguel (Olaszország) és Gabriel Dobre. A csapat négy ifjúsági játékosa (Răzvan Togan, Küsmödi Tamás, Vlad Pavel, Csala Zsolt) kölcsönben szerepelnek a Concordia Chiajnánál.

A vetélytársak is erősítettek

A City’us csapatában is játszott, utoljára a Dévai Autobergamo együttesét erősítő három válogatott játékos, Robert Matei, Robert Lupu és a kapus, Vlad Iancu az újonnan megalakult Temesvári Informaticához igazolt. Mindennek dacára a dévai alakulat az új idényben is bajnokesélyesnek számít, hiszen az alapemberek megtartása mellett (Cristian Matei, Cristian Obadă, Florin Ignat, Adrian Moţ) hat tapasztalt teremlabdarúgót is szerződtetett, akik tagjai a román válogatottnak: a Sepsi Futsaltól leigazolták Miguel Angel Molina kapust és Adrian Pânzarut, Székelyudvarhelyről Mánya Szabolcsot, a Galaci Unitedtől szintén a hálóőr, Petrişor Toniţát, illetve Dévára igazolt a moldáv válogatott csapatkapitánya, Sergiu Tacot és Emanuel Moldoveanu is, utóbbi a tavaly az ír Transilvania Futsal Dublin együttesében játszott.

A 2014-es bajnok Autobergamo új trénere a Dunărea Călăraşi korábbi trénere és a válogatott másodedzője, Marius Pârciu lett.

A Székelyudvarhelyi FK-tól két alapember távozott: Mihály Zoltán Sepsiszentgyörgyre, Mánya Szabolcs Dévára igazolt. Ennek következtében megváltozott a csapat kerete, többek közt az U19-es országos bajnokcsapat fiatal tehetségei közül néhányan csatlakoznak a felnőtt együtteshez. Emellett Angliából hazaköltözött Szőcs Loránd, illetve a marosvásárhelyi Dániel Rajmond és a szovátai Petru Silion is a csapatot erősítheti az új bajnoki szezonban.

Mindamellett, hogy több meghatározó játékosát elveszítette, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi Futsal Székelyudvarhelyről leigazolta Mihály Zoltánt, és megegyezett Radu Burciuval, a román minifoci válogatott tagjával, de mellettük két fiatal spanyol idegenlégiós csatlakozott a csapathoz: Mario Puertas Lopez és Sergio Cobo Munoz.

Mi a City’us célkitűzése?

Ami a külföldi porondot illeti, mint ahogy Kacsó Endre, az együttes vezetőedzője hangoztatta, mindenekelőtt szeretnének továbbjutni az alapszakaszból, ezért remélik, hogy a csoportmérkőzéseket Marosvásárhelyen szervezhetik, ami plusz előnyt jelentene számukra. Ami meg a hazai porondot illeti, a City’us minden évben ugyanazzal a céllal vág neki, vagyis a tabella élén végezni mind a bajnokságban, mind pedig a kupaküzdelemben.

Tovább lehet jutni a Futsal Cup-csoportból?

Annak ellenére, hogy a marosvásárhelyi együttes a legnehezebb kvartettbe került a szeptember 29. és október 4. között a ligeti Sportcsarnokban megrendezendő UEFA Futsal Cup 3. csoportjában, Kacsó Endre esélyesnek tartja csapatát arra, hogy az első két hely valamelyikén végezzen és továbbjusson a következő körbe. „Képesek vagyunk meglepetést okozni, hiszen hazai közönség előtt játszunk. Úgy gondolom, minden csapat egyenlő esélyekkel indul, számunkra nagyon fontos, hogy az első találkozón ne kapjunk ki” – mondta Kacsó.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 469

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.