Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Újabb tehetséges Gáll-palánták: Molnár Anna és Szabados Edina

Czimbalmos Ferenc-Attila március 23, 2017 Sport

Molnár Anna, Gáll Károly és Szabados Edina

Rég elmúltak azok az évek, amikor a marosvásárhelyi korcsolya, azon belül is a futókorcsolya a fénykorát élte, hiszen egykoron szinte minden hazai és nemzetközi megmérettetésről érmek sorozatával tértek haza. Az elmúlt évszázad első felének nagyszerű bajnokától, idős Gáll Károlytól kezdődően, a kilencszeres országos bajnok Farkas Éva, aztán Cardaş Liana, ifjú Gáll Károly, majd az 1980-as Lake Placid-i Téli Olimpián induló Coroş László, aztán a nyolcvanas évek helyi sikeres korcsolyázói – Antal Emese, Máthé Tibor, Cseh Edmond (utóbbiak egyaránt ifjú Gáll Károly tanítványai ) – , és a kilencvenes évek legtehetségesebbjei (Jakab Andrea, Daniela Oltean – szintén Gáll keze alatt formálódtak) is öregbítették a hazai futó- és görkorcsolya hírnevét.

Jobb időket is megélt már a marosvásárhelyi téli sportélet, ezt mondhatjuk a fent említett nevek felsorolása után, viszont jelenleg is vannak tehetségek – hiszen a Maros SK két jelenlegi legjobbja, Molnár Anna és Szabados Edina is közéjük tartozik –, viszont a jégpályák hiánya és a sportág sivár lehetőségei miatt sokan közülük elkallódnak.
A Maros SK korcsolyaedzőjével, a már nyugdíjas, de mégis szívvel-lélekkel dolgozó Gáll Károllyal beszélgettem a sportág jelenlegi helyzetéről.

Inzellben sikeresen versenyezett a tehetséges Molnár és Szabados

– A téli szezon végéhez érünk. Milyen volt az idény a helyi Maros SK futókorcsolyázóinak szemszögéből nézve?
– Sajnos a három évvel korábban leköszönt szövetség elnöksége után még mindig nem alakult meg az új, ugyanis még mindig folyik egy per, ami elég hosszadalmas… Mi folytattuk, görkorcsolya és futókorcsolya versenyeken vettünk részt. A februári Románia Kupán és az országos bajnokságon nem versenyeztünk, viszont részt vettünk a rendezvényen: a sportminisztérium tudatta, hogy felkészülésre és nemzetközi versenyre pénzt költhetünk, de országos bajnokságra, kupára nem lehet, mivel nincs még megalapítva az új hazai szövetség.

– Hol került sor ezekre a versenyekre?
– Ezeket a versenyeket a németországi Inzellben tartották, decemberben négy versenyen vettünk részt, ahol a Maros SK gyerek sportolói nagyon jól szerepeltek. Sajnos Molnár Anna a versenyek előtt megsérült, ő egy kerékpáredzésen szenvedett kulcscsonttörést és dupla bordarepedést, így nem tudta a maximumot nyújtani a megmérettetéseken. A junior 3-as kategóriájú Szabados Edina viszont ügyeskedett.

Világ Kupára készül Molnár Annával

– Mindkét versenyzőről már többször hallhattunk, mivel sokszor bizonyítottak már. Önnek mi a véleménye róluk?
– Mindketten jó időket szaladtak a decemberi és a februári németországi versenyeken, jelenleg ők a legtehetségesebb korcsolyázók Marosvásárhelyen, kategóriájukban Molnár Anna az első, míg Szabados Edina a második. Szeretném, ha Annácskával sikerülne kijutnunk egy Világ Kupára. A tavaly nyáron is sikeres fizikai felkészítőn vett részt – sokat görkorcsolyázott, kerékpározott – , ami sokat jelentett a téli megmérettetéseken.

– A decemberi versenyeket mik követték?
– Februárban visszamentünk Inzellbe egy nemzetközi versenyre, akkor szervezték meg a román országos bajnokságot is, de mi csak a nemzetközi megmérettetés keretében vettünk részt. Amúgy Molnár Anna megszaladta a Világ-kupa mércét, de sajnos 1500 méteren meghúzódott a februári Frillensee Cup megmérettetésen, szintén Inzellben. Ezek olyan versenyek, amelyet elismer az ISU is, azaz a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, és lehetőséget ad a versenyzőknek, hogy élérjék a mércét a Világ Kupára. Sajnos a pénzhiány miatt nem tudtunk több versenyen részt venni, habár terveztük, hogy egy rangos olaszországi Grand Prix versenyen részt vegyünk Molnár Annával, de az anyagiak hiánya miatt sajnos le kellett mondjuk.

Az anyagiak hiánya rányomja bélyegét a korcsolyára is

– Az anyagiak hiánya hátrányosan érinti a sportágat…
– Valóban. Azt, hogy kibérelje a pályát, sokba került volna a szövetségnek, így az eredményeket az országos bajnokság eredményeiként veszik figyelembe. Évről-évre csökken a sportminisztériumtól kapott támogatás. Az, hogy 2016. november 14-től karácsonyig részt vettünk a felkészítőn és versenyeken Németországban, nagyon sokba került. Az útiköltségek, a vízum beszerzése, a jégdíj, a szállás, a napi koszt mind-mind pénzbe került. Másfél évtizeddel korábban akár 12–14 gyermeket is el tudtunk vinni külföldre edzeni a klub költségén. Ma már az állam nem támogatja őket, a legtöbb szülő pedig nem teheti meg, hogy gyermeke külföldi edzőtáborát finanszírozza. A gyorskorcsolya is nagyon drága, a cipő mintegy 400 euróba, a penge pedig 450-500 euróba kerül. A minőségi sporthoz pedig a hazai felkészülés nem elégséges. Ezeken a versenyeken a szervezők megkérdezik, hogy milyen távon szeretnénk részt venni, így azokra a távokra fizetünk, aztán a versenyzőket összepárosítják, de nem korcsoportok szerint.

– Hosszú hónapok óta nincs korcsolya szövetség, ebből kifolyólag az anyagiak hiánya is jobban érződik. Mi több, jég sincs, így Németországban tartják a hazai bajnokságot és a Románia Kupa versenyeit…
– Ez nagyon idegesítő, főleg a gyerekek szempontjából, hiszen hiába szaladják le a bajnokságot, mert azt az eredményt a sportminisztérium nem ismeri el, amíg nincs föderáció. Valahol nekik is igazuk van, de erélyesebben kellene fellépni ez ügyben.

Gáll szerint a Jégcsarnok helyzete is bizonytalan

– Pokorny László megyei tanácsos a minap említette, hogy a Maros Hockey Klub 18. beadványára végre választ kaptak a Sportminisztériumtól a Jégcsarnok ügyében: felajánlották a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnak, hogy vegye át a jégpályát. Erről mi a véleménye?
– Ez elég körülményes, hiszen ahhoz kormányhatározat szükséges. Magam is tárgyaltam ez ügyben helyi és hazai személyekkel, akik azt mondták, hogy már novemberben korcsolyázhatnak a Jégcsarnokban, de azt nem mondták, hogy melyik év novemberében…A Jégcsarnok valóban minket abban segítene, hogy a gyerekek megtanuljanak korcsolyázni, és főleg a rövidpályás gyorskorcsolyázók (short track) számára biztosítana ideális felkészülési lehetőséget.
A helyi polgármesteri hivatal már három éve ígéri, hogy a Ligeti stadion atlétikapályáját gumifelülettel borítják be, de erre még nem került sor. Hogy akarják befejezni a Jégcsarnokot, ha nem képesek befejezni az atlétikapályát, hiszen egy hosszútávfutó sem edzhet tornateremben.

– A lezáruló idényt egy újabb követi. Hol és mikor folytatják a felkészülést?
–Március végén zárul a nemzetközi szezon is, aztán a tavasz folyamán Marosvásárhelyen folytatjuk a száraz edzések sorozatát, majd április elejétől görkorcsolya-versenyeken veszünk részt.

– Ön több mint négy évtizede edzősködik Marosvásárhelyen. Mik a jövőbeli tervei?
– Február 13-tól nyugdíjaztak, de folytatom. Ezeket az ügyes gyermekeket nem hagyom, nagyon ragaszkodom hozzájuk, emellett a gyerekek szülei is sokat áldoztak a sportért, amiért én is hálával tartozom nekik. Egyelőre még edzősködöm…

– Jó egészséget kívánok hozzá!

Share Button
Ennyien olvasták: 753

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.