Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Újabb világbajnoka van Marosvásárhelynek!

Czimbalmos Ferenc-Attila december 11, 2014 Sport

,,Egy álmom teljesült a vb-cím elhódításával”

Poczó Zoltán a minap első helyet szerzett a WKF (World Kickboxing Federation) Prágában megrendezett világbajnokságán, ahol a távol-keleti harcművészetek egyik formájában, thai-bokszban szerezte meg az aranyérmet.

Poczo Zoltan-6

Ő volt az egyetlen romániai versenyző, aki a thai-bokszban indult, és a 75 kg-os kategóriában meg is nyerte versenyt. Poczó a házigazda Csehország bajnokát, Tomas Kocakot győzte le a döntőben.

Utoljára thai-bokszban Ciprian Sora 1999-ben, Thaiföldön szerzett hasonló amatőr vb-címet Romániának.

A marosvásárhelyi kiváló harcművész eddigi sikereiről, a vb kulisszatitkairól és nem utolsó sorban a sportoló mindennapjairól vall az alábbi interjúban.

Sérülésből kiújulva lett világbajnok

– Gratulálok a nemrég megszerzett világbajnoki címedhez. Milyen volt a verseny?

– Köszönöm. Nem volt könnyű, de annál értékesebb számomra, hogy egy sérülés utáni időszakban (kartörés, majd izomszakadás) sikerült világbajnok lennem. Kis szerencsével, sok elszántsággal kemény ellenfelek ellen diadalmaskodtam. Most a vb-n volt olyan román versenyző is, aki 2-3 kategóriában indult, de egyikük sem volt full contactban. Én voltam a legidősebb közülük és a legjobbaknál akartam versenyezni.

Egyébként a világversenyen 40 ország több mint ezer versenyzője szállt ringbe, korosztályok szerint mérkőzve meg egymással.

Romániát 18 sportoló képviselte (én voltam a legidősebb), akik 8 arany, 10 ezüst és 2 bronzérmet szereztek.

Poczo Zoltan-10

– Igaz a mondás, miszerint könnyebb oda feljutni, mint a csúcson maradni. Ennek a világbajnoki győzelemnek a hátterében mennyi munka volt?

– Itt évek könyörtelen munkája tornyosult, sok áldozatra, megvonásra, elszántságra, határozottságra volt szükségem, hogy elérjem célom. Kéthetes kemény felkészülésen is részt vettem, napi két edzésem volt, ami heti 10-11 edzést jelentett. Tudni kell, hogy én a sportolás mellett még dolgozom, főleg éjszaka (Jazz and Blues Club), ami nem könnyű.

Családcentrikus, igaz barátokkal körülvéve

– Ezt a vb-címet te 37 évesen nyerted…

– Tudom, mire célzol! Az életkorom – 37 éves vagyok – még nem jelenti azt, hogy abba akarom hagyni a sportolást, vagy nem leszek ezután is elszánt a küzdőtéren. Az egyéntől, testfelépítéstől függ, hogy ki, mikor vonul vissza. Ha profi szinten űzöd, akkor az életkor nem gond. Például a 20. század legerősebb kickbokszolója, a háromszoros K-1-es világbajnok, Peter Earts 40 évesen is sikereket ért el. Én, amíg erőben érzem magam, fel tudok készülni a versenyekre, addig sportolok, s egyúttal a tanítványaimnak is példát mutathatok.

Eddigi pályafutásom során nagyon sokat köszönhettem elsősorban a családomnak, főleg édesanyámnak, aki mindig is támogatott engem abban, amiben én a boldogságom megtaláltam. A testvéreim külföldön élnek, de lélekben nagyon sokat jelentett nekem, hogy mellettem vannak. Emellett az igaz barátaim támogatását is mindig érzem.

Horváth Attilától és a Gombos fivérektől tanulta a harcművészetet

Poczo Zoltan vilagbajnok 2014.-1

– Kiktől sajátítottad el a távol-keleti harcművészetek tudományát?

– Próbáltam mindegyik edzőmtől, ellenfelemtől sokat tanulni, amúgy autodidakta módon sajátítottam el a felkészüléssel kapcsolatos gyakorlatokat, amelyeket rengeteget gyakoroltam. A pályafutásom elején Gombos Attila és Csaba volt whushu világbajnokoktól sokat tanultam, ők pozitívan befolyásoltak a pályafutásom elején.

– Hogyan?

– 1993. december 7-én voltam először harcművészeti edzésen, majd Horváth Attila érdemes edző kezei közt formálódtam. Gombos Attila egy-egy vesztes döntő után megkérdezte, hogy „mi van, kibérelted a második helyet?!”. Közismert, Gombosék nagy akaraterővel rendelkeztek, az ő példájuk ösztönzött engem is, segített abban, hogy próbáljak felállni a vesztes csaták után is.

Most, hogy összejött ez a thai bokszban megszerzett vb-cím, egy álmom teljesült, hiszen a én a thai-bokszot jobban szeretem a whushunál, még a a kick-boksznál is.

– Annyi év alatt volt-e olyan pillanat, amikor abba akartad hagyni a sportolást?

– Persze. Többször gondoltam a visszavonulásra, sőt, már hat éve fontolgatom ezt, de mindig folytattam, mindig jött egy olyan verseny, egy olyan kihívás, amit tudtam, hogy képes vagyok megnyerni.

– A sportolás, meg a munka mellett még mivel foglalkozol?

– 2013. március 25-e óta Marosvásárhelyen egy konditermet üzemeltetek B.D.F. (Black Diamond Fight) néven, ahol kínai harcművészetre is tanítom a csoportjaim sportolóit. Jelenleg van két tehetséges gyerekem, akikkel országos meg nemzetközi versenyekre is kijutunk, de idővel remélem, hogy többen lesznek, akik lélekben is felkészülhetnek, hogy jó versenyzőkké váljanak. Van egy korcsoportom 7-14 évig, majd egy, 14 évtől felfele, akiknek thai bokszot tanítok. A BDF-nél sikerült egy olyan csapatot kialakítanom, amelynek tagjaiban megvan a tehetség, hogy messzire jussanak.

– Mint értesültem róla, a tavaly Ugandában is részt vettél egy interkontinentális viadalon, ahol jelentős tapasztalatokat szereztél. Miről is volt szó?

– Egy afrikai ellen (Golola Moses, Uganda) kellett harcolnom, de kellemetlen meglepetésben volt részem, amikor tudatták velem, hogy „úgy kell csinálnod, hogy az öv itt maradjon, Afrikában…” Ez kicsit kiborított, hiszen én verekedni, harcolni mentem oda, s nem azért, hogy „kikapjak”. Az emberek nekem drukkoltak, én féltem a ringben, nem tudtam, mi várhat rám. Az emberek öleltek, pusziltak engem, nem értettem az egészet.

Egyik nap, amikor ettünk, fegyverlövést hallottunk, mindenki kifutott az udvarra, hogy lássa, mi történt. Épp lelőttek egy muszlimot, aztán visszajöttek, mindenki folytatta az evést, hiszen ott a vallásháború miatt meg vannak szokva az ilyen helyzetekkel.

Nekem ez az eset és a harc annyira megváltoztatta a gondolkodásomat, hogy most nem létezik olyan dolog, ami arra kényszeríthetne, hogy feladjam. Azóta másképpen látom a világot, nekem mindez olyan erőt adott, hogy csak előre tudok lépni.

Poczo Zoltan-5

A helyi polgármesteri hivatal támogatásában is részesült

– A küzdősportokban mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

– A 2009-es lettországi thai-boksz Eb-én elért eredményemre meg 2005-ben egy országos wushu verseny megnyerésére vagyok a legbüszkébb, amikor Gombos Attila barátommal azon versengtünk, hogy melyikünk mérkőzése látványosabb. Ő azt mondta, ha én bízok benne, akkor miért nem bíznék önmagamban is. Igaza volt, végül mindkettőnk mérkőzései látványosak voltak.

– Említetted, hogy anyagilag nagyon nehéz, mivel kevés támogatásban részesülsz. A minap Claudiu Maior alpolgármester egy bizonyos pénzösszeggel (3000 lej) támogatott, sőt további támogatást is ígért neked. Reméled, hogy ezután kerül szponzorod is?

– Nagyon köszönöm neki a támogatást, kellemesen meglepett. Valóban megígérte, hogy ezután is számíthatok rá, ha minden jól megy, márciusban az afrikai sráccal egy visszavágót szeretnénk rendezni Marosvásárhelyen. Első hasonló címmérkőzés lenne a városban.

A csehországi világbajnokságra való kiutazásomat egyébként Florin Saltelechi, Nyárádi László, Fikó István és Kerekes Botond anyagi támogatása tette lehetővé.

Szabadidejét a családdal, barátaival tölti, közben edz

– A sportoláson kívül mivel foglalkozol szabadidődben?

– Nagyon nincs szabadidőm, de ha akad, akkor családi és baráti környezetben töltöm. Éjszaka dolgozom, délelőtt 11-től edzésem van, délben édesanyámnál ebédelek, délután 15,30-tól a második edzésen veszek részt, aztán edzéseket tartok a tanítványaimnak 22 óráig.

A téli szezonban hétvégenként  el-eljárok hódeszkázni. Elmondhatom, hogy az utóbbi két évben nem napoztam és nem voltam strandon…

– Milyen újabb jelentős versenyekre készülsz?

– Amatőr szinten minden év januárjában készítik el az évi versenyprogramot, most december 27-én lesz Székelyföldön egy mérkőzésem a Full Five keretén belül.

Ha kvalifikálódunk az országos bajnokságra és bekerülünk a válogatottba a tanítványaimmal, akkor lesz egy kick-boksz bajnokság Budapesten, ahol több harcnem lesz összefogva (kick-boksz, thai boksz, MMA, stb.). Ott az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált félerejű (a semi-kontakt és light-kontakt szabályrendszerekben), vagy a teljes erejű (a full-kontakt, low-kick és thai-kickbokszing szabályrendszerekben) végrehajtás engedélyezett, tehát erős fizikai felkészülést igénylő versenyzőkkel fogunk ott fellépni.

Mi a thai boksz?

A thai boksz (muay thai) felhasználja az öklöt, könyököt, rúgásoknál a térdet, sípcsontot, de előfordulnak a sarokkal, lábfejjel leadott rúgások is. Az egész világon úgy lett ismert, mint az egyik leghatékonyabb harcművészeti stílus a ringben, utcán egyaránt.

A muay thai boksz bizonyította hatékonyságát számos küzdelemben, harcban. Manapság a thai katonaság kiképzésének alapját alkotja csakúgy, mint a világon, számos helyen pl. a CIA-nál, vagy a híres U.S. Seal csapatnál. Mint nemzeti sport, a thaiföldi iskolák tananyagát is képezi. Az ősi stílus követőinek gyakorolni kell a pusztakezes küzdelmen kívül a páros kard használatát is.

Share Button
Ennyien olvasták: 2891

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.